Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví po smrti opatrovance

Od: dana94 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jak by to bylo po smrti mé tety. Momentálně jsem soudem ustanovená jejím opatrovníkem a beru za ni i příspěvek na péči. Je úplně zbavena svépravnosti a musím se o ni starat. Kdo po ní bude dědit? Já jako opatrovník ,která se o ni starám? Nebo její dva bratři? Jsem její neteř. Každý mi právě říká, že její bratři nebo její neteře?(má jich více). Jak ale muže dědit někdo, kdo se o ni vubec nestará. Děkuji za odpověd

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobrý den. Pokud žijete s tetou ve společné domácnosti déle než jeden rok, pak byste patřila do druhé třídy dědiců. Její bratři až do té třetí. Viz:

Druhá třída dědiců (podle § 1636)

Pokud nedědí potomci, dědictví připadá manželovi, zůstavitelovým rodičům, popřípadě všem dalším osobám, které se zůstavitelem sdíleli společnou domácnost po dobu nejméně jednoho roku před smrtí, nebo na něm byli výživou závislí. Také v tomto případě dělí všichni pozůstalí stejným dílem. V případě manželky či manžele se však musí jednat o nejméně polovinu pozůstalosti.

Třetí třída dědiců (podle § 1637)

Nedědí-li ani dědicové druhé třídy, stejným dílem připadá dědictví zůstavitelovým sourozencům a opět osobám žijícím se zůstavitelem nejméně jeden rok před smrtí. Pokud některý ze sourozenců nedědí, podíl připadá jeho dětem.

dana94
hodnocení

Dobrý den. Děkuji...mě to jen zajimalo, jak by to bylo...žiju s ní celý život...a rodina pořádně o ni nikdy neměla zájem

dedic
hodnocení

0x

Dědit budou bratři pokud nemá vlastní děti nebo manžela. Tak to ukládá zákon. Dědictví není o tom ,kdo se startá a kdo ne. Jeli teta zbavená svéprávnosti asi nepřipadá v úvahu závěť. Pak byste mohla vše zdědit vy.

dana94
hodnocení

Bohužel nemluví, ani nečte, ani neumí psát. No já si to myslela že bratři. Mě jde jen o to, že se rodina o ni pořádně nikdy nezajimala. Děkuji za odpoved.

hodnocení

0x

Myslím, že odpověď na vaše dotazy najdete v Novém občanském zákoníku, zákonu č. 89/2012Sb., Hlava III, §§ 1475-1720. Já sám vám lépe odpovědět nedokáži.

hodnocení

0x

@dana94 - Momentálně jsem soudem ustanovená jejím opatrovníkem... a musím se o ni starat.
Nemusíte:

NOZ §463

(2) Požádá-li o to opatrovník, soud ho odvolá; soud opatrovníka odvolá i v případě, že neplní své povinnosti. Zároveň opatrovanci jmenuje nového opatrovníka.

Jak ale muže dědit někdo, kdo se o ni vubec nestará.
Protože tak určuje zákon. Dědit budou bratři:

NOZ § 1637

Třetí třída dědiců

(1) Nedědí-li manžel ani žádný z rodičů, dědí ve třetí třídě stejným dílem zůstavitelovi sourozenci a ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele.

hodnocení

0x

@kapkanadeje - Pokud žijete s tetou ve společné domácnosti déle než jeden rok
Nežije.

NOZ sice společnou domácnost nedefinuje, ale v předchozí úpravě "starého" Obč. z. č. 40/1964 Sb. bylo uvedeno:

§ 115 - Domácnost tvoří fyzické osoby, které spolu trvale žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby.

Tedy v praxi byl tento pojem ustálen a soudy k němu přihlíží i nadále - a soužití opatrovníka a opatrovance znaky trvalosti a společné úhrady nenaplňuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]