Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, vzal jsem si úvěr na auto a rád bych se Vás zeptal na jednu takovou drobnost... Když jsem si vzal úvěr u společnosti, kde to není úplně výhodné a měl bych zájem půjčku refinancovat u jiné banky, kde je to výhodnější, tak opdadne tím ten přeplatek u té předchozí společnosti?
Mám úvěr u Home Credit, kde je přeplatek celkem vysoký oproti pujčené částce a rád bych to refinancoval u AirBank, kde jsou lepší splátky i úrok. Úvěr je na 239 tis s tím, že přeplatek je pomalu jednou tak velký a jde mi o to, jestli když refinancuju pujčku u airbank a předčasně jí splatím, tak jestli tím odpadne ten úrok u HC?
Řekněme, že mám pujčeno těch 239 a musím vrátit 320, tak přeci u airbank musí zaplatit tu celou částku i s úrokem, né? Tím pádem by byla částka v podstatě ještě větší, protože bych měl pujčku na 320 + úrok airbank. Nebo stačí splatit těch 239 předčasně u HC a tím ten úrok odpadne, protože dojde k předčasnemu splacení? Pak bych tedy dlužil 239 u airbank s jejich úrokem a z přeplatku 320 bych měl třeba 280, takže bych dlužil 239 + 41tis urok místo původního uroku 81tis
Pro rýpaly, půjčku splatit zvládám neboť mám měsíčně k dispozici bokem přes 20tis a platím 5100 měsíčně, akorát hledám výhodnější variantu, protože proč se vydávat z peněz více než je opravdu nutné a pokud je možné platit méně, tak by bylo hloupé platit zbytečně víc.
Předem děkuji za laické vysvětlení, je to můj první úvěr a znám akorát podmínky ze smlouvy, ale nikoliv takové podrobnosti jestli předčasným splacením odpadne úrok a celková částka k doplacení se opravdu zmenší.
Ve smlouvě je uvedeno toto:
Celý úvěr můžete kdykoliv splatit předčasně. Stačí poslat splátku, kterou celý úvěr doplatíte. V takovém případě platíte jen úroky, které vznikly do chvíle předčasného splacení.
Z toho mně osobně vyplývá, že pokud úvěr splatím okamžitě hned, tak na úrocích nezaplatím téměř nic, neboť mám úvěr velmi krátce, tudíž bych zaplatil akorát 239 + pár tisíc za dobu uplynulou do předčasného splacení, tedy pár dní od podepsání úvěru.
Chápu to správně?
Většina těchto finančních produktů má penále za předčasnou splátku... Pravděpodobně nezaplatíte celé úroky, či přeplatek jak Vy říkáte, ale něco navíc zaplatit budete muset. Více informací se určitě dozvíte ve smlouvě, kterou jste s Home Creditem uzavřel. Pak již jde jen o to, abyste si spočítal, zda se Vám i s pokutou vyplatí tu půjčku refinancovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.