Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Omeprazol stada

Od: bubla® odpovědí: 10 změna:

Dobrý večer,zajímalo by mě jaké dlouhodobé účinky má užívání omeprazol stada.

K čemu slouží gastroskopie a jaké máte zkušenosti? Zlepšují tyto léky trávení?

Gastroskopie určuje zda je pro mě tento lék vhodný?

Proč se takhle blbě ptám...Léky jsem začal užívat náhodně,a poté si ho nechal předepsat od lékaře,nyní ho neužívám a zajímaly by mě pozitiva a negativa,je pro mě vůbec určen?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Beru Omeprazol již léta v přípravku Helicid. Jde o lék na snižování produkce kyselých š´táv v žaludku. Pokud je překyselen žaludek, vyvolává to pálení žáhy, nevolnost a následně to může poškodit žaludeční sliznici až do žaludečního vředu. Gastroskopie slouží k tomu, aby lékař prohlédl pomocí zavedené kamerky do žaludku vnitřek žaludku, někdy i začátek tenkého střeva. Pokud zjistí,že je sliznice zánětlivě změněnná, může naordinovat lék s léčivou složkou Omeprazolum/je jich celá řada/. Negativa jsem zatím nezaznamenala, ale dle příbalového letáku existují.

kepler*
hodnocení

3x

Omeprazol je beta-blokátor a jeho dlouhodobým účinkem a úkolem je bránit zvýšené prokukci kyselých žaludečních šťáv a následnému refluxu do jícnu (pálení žáhy). Je tedy spíše o prevenci, abychom nemuseli užívat antacida, která sice zaberou okamžitě, ale příčinu neodstraní. Gastroskopie slouží k optickému prohlédnutí žaludku. např. jestli se tam už náhodou neutvořil vřed (kamera+ světelný zdroj). Se vším uvedeným mám osobní zkušenosti.

Omeprazol není beta-blokátor, ale blokátor protonové pumpy, zkratka PPI. Účinky jsou popsané správně, i když PPI nebrání jen zvýšené produkci žaludečních šťáv, ale i snižují normální produkci.

kepler*

Jo, máš pravdu, je to inhibitor protonové pumpy, popletl jsem si to s jiným lékem.

hodnocení

2x

Neznáme Vaši diagnozu, takže nemůžeme vědět, jestli je ten lék pro vás. To vám musí říct lékař.

Omeprazol se používá při pálení žáhy a žaludečních nebo dvanáctníkových vředech ke snížení kyselosti žaludečních šťáv. Také se používá jako prevence žaludečních vředů při dlouhodobém braní nesteroidních antirevmatik (ibalgin, diclofenac atd), které oslabují ochranou vrstvu v žaludku.

Gastroskopie dokáže říct, jestli je vhodný nebo není, také ke zjištění rozsahu poškození dosavadního průběhu nemoci (poškození stěny jícnu, vyhledání vředu).

Náhodné užívání nemá smysl, není to lék s akutní působnosti. Začně účinkovat až po 1-2 hodinách a má smysl ho brát pravidelně jednou denně.

Pozitiva - pokud zabere, zabrání opakovanému pálení žáhy (reflux), které dlouhodobě vede až k rakovině jícnu; snížení kyselosti pomůže při vyléčení vředu - vřed má prostor, aby se zahojil.

Negativa - při dlouhodobém braní snižuje vstřebávání některých minerálů (jako třeba draslík), který pak může vést třeba k oslabení kostí nebo onemocnění srdce.

podrobný odborný článek medicinapropraxi.cz/...

hodnocení

1x

Účinky a následky užívání toho léku vám měl především objasnit lékař. A pak existuje dobrá věc, zvaná "Příbalový leták", ve kterém se dočtete odpovědi na své otázky.

hodnocení

1x

Jednoduše řečeno. Omeprazol je lék proti vracení šťáv ze žaludku do krku (reflux) a nepálila vás žáha. Pokud tyto problémy nemáte, je užívání bezpředmětné.

To je příliš zjednodušené. Omeprazol nebrání vracení šťáv, ale snižuje množství šťáv. Jsou ale i jiné indikace, kdy je doporučen omeprazol a není to reflux - zejména vředy a prevence vředů.

jurajjuraj*
hodnocení

0x

na dobre traveni potrebujes dostatek kyseliny v zaludku, omeprazolem ji nicis

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]