Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vážný vztah v 19 letech?

Od: marti* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

už je to nějaká doba, kdy mě trápí pár nejistot, ale přijde mi naprosto nemístné řešit je s kamarády nebo dokonce s rodiči, protože většina o to buď nemá ani zájem, nemá s dlouhodobějším vztahem zkušenosti vůbec a nebo mě odbydou větou, že to přejde. Jsme spolu teď s přítelem něco málo přes měsíc. On je starší pouze o dva roky, je na VŠ a i teď během toho, kdy s blížícimi se maturitami ubývá času, který lze spolu trávit je mi neuvěřitelnou oporou, kterou jsem mu i já poskytovala během jeho zkouškového a má tedy pro všechno spostu pochopení. Poslední dobou jsme začali řešit blížící se léto a to, co od vztahu vlastně očekáváme. Máme před sebou už jen pár měsíců, než odejde do Ameriky na čtvrt roku na program Work and travel. Ani jeden z nás není příliš dobrý v plánování, ale opravdu mě překvapil s tím, že očekává, že spolu budeme i poté, až se vrátí. Mé nejistoty se týkají toho, že já vlastně nevím, jestli se chci vázat. Poslední dobou mě staví před hotovou věc, chce mě seznámit s jeho rodiči a snaží se, abych byla stále více a více součástí jeho života. Nemám vůbec nic proti tomu, abych byla, ale vzhledem k tomu, jak moje rodina spolu se mnou prožívala můj úplně první vztah, který trval dva roky a dotyčný s námi jezdil i na dovolené a stal se prakticky součástí naší rodiny, asi úplně nestojím o tak brzké seznamování a chci na příklad takové velké kroky podnikat až v době, kdy vztah bude trvat trošku déle a bude vážnější. Po tomto prvním vztahu jsem měla pocit, jako kdybych o něco přišla a nemohla si užít veškeré zábavy, kterou podnikali a zažívali moji vrstevníci. Teď nemám ani tak obavy z toho, že by mě přítel držel zkrátka, ale spíš z toho, že bych už teď měla s někým plánovat to, co bude za čtvrt roku a pak na něj zase čtvrt roku čekat. Chci s ním být, vím, že ho mám ráda a i on mě, ale přijde mi opravdu brzy na nějaké společné rozhodování, když se teprve vzájemně poznáváme a zároveň jsme stále ještě mladí, abychom věděli, co od života teprve očekáváme. Přijde Vám má nejistota oprávněná nebo jen vše příliš analyzuji?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Máte to těžké - zažila jste nepříjemnou zkušenost s jiným partnerem, teď se budete bát... ALE "Chci s ním být, vím, že ho mám ráda a i on mě" - to je pozitivní zjištění.

Klidně mu narovinu řekněte, že po rozchodu máte určitý blok... Pokud s vámi má plány na celý život, pár měsíců odkladu představení rodičům nebo společné dovolené nebude problém. Zkuste se domluvit třeba na večeři s rodinou po návratu z Ameriky...

No a pokud to bude i po odloučení další měsíc ok nebo třeba i lepší, sama už budete vědět, kdy je ta správná doba.

Vztahy dlouhodobé sice nejsou IN, ale existují i dnes. Nebojte se toho.

amy®
hodnocení

1x

Pokud je Vám s přítelem dobře, myslíte si, že vztah má budoucnost, tak zkuste ty 3 měsíce vydržet a počkat na sebe. Program WaT probíhá o prázdninách, máte ještě pár měsíců na to, abyste viděla, jakým směrem se bude vztah vyvíjet. Odcházet z fajn vztahu jen proto, že přítel jede na pár měsíců do zahraničí...? Jste mladí, to ano, ale 3 měsíce není tak dlouhá doba. Ohledně zábavy, a abyste "o něco nepřišla" -vždyť můžete během prázdnin, kdy přítel bude pryč, chodit ven s přáteli a bavit se, to se nevylučuje. Vy budete žít svůj život tady a přítel v Americe. Uteče to jako voda, věřte mi :) (stejná zkušenost, já WaT, přítel zde v ČR). Během těch 3 měsíců se může stát spousta věcí, které můžou vztah ovlivnit a také mohou vztah utužit (nebo naopak). Užívejte si současný stav, kdy je vám spolu dobře. Pak uvidíte. A nějaké větší seznamování s rodiči bych radši odložila na dobu po Americe.

liska5

Přesně tak*palec*

hodnocení

0x

Dobrý den. Jste spolu krátce a oba jste mladí. Takže nikam nespěchejte, na seznámení s rodinou je spousta času. Hlavně se nenechte vmanipulovat do ničeho, oč nestojíte. Nejdříve na vztahu pracujte, poznávejte se a teprve pak si dělejte společné plány. Odloučení váš vztah prověří. Ale o vážných věcech byste měli rozhodovat společně. Vztah není o tom, že si jeden něco naplánuje a usmyslí a ten druhý se mu musí pořídit. Pokud se Vám přítelo chování v jakémkoli směru nelíbí, komunikujte s ním a nebojte se mu říct, že takto to nechcete a že si to představujete jinak. Vztah je i o komunikaci a kompromisech.

hodnocení

0x

Pokud se k sobě hodíte a stojíte o sebe, i odloučení přežijete, protože vám bude na sobě záležet a zábavu s jinými nebudete mít chuť vyhledávat. Pokud vás lákají akce bez přítele, pak asi něco nebude to pravé a na vážnou známost to určitě není a určitě bych se nenechala nejak zavazovat před cestou do Ameriky. Nechte si čas a vše ukáže čas. A po měsíci známosti asi není na místě o nějakém vážném chození mluvit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]