Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krácení dovolené

Od: rudolf* odpovědí: 2 změna:

Nastoupil jsem do zaměstnání od 2.1.2019.Zaměstnavatel mi zkrátil dovolenou o 1,5 dne na 18,5 má pravdu?

Ujistil mne, že soc.a zdr.pojištění zaplatí od 1.1.2019 .Tak to asi lhal jinak si myslím že by mi dovolenou nekrátil že jo

Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Na celou roční výměru dovolené má nárok pouze zaměstnanec, který pro zaměstnavatele odpracuje celý rok, tj. dobu od 1. ledna do 31. prosince.

V případě nástupu po 1. lednu nebo skončení před 31. prosincem vzniká nárok na část roční výměry dovolené.

Vy jste si dobrovolně sjednal nástup do zaměstnání od 2. ledna, proto Vám po odpracování 60 směn vznikne nárok na jedenáct dvanáctin roční výměry dovolené.

( 20 : 12 ) × 11 = 18,33333 > po zaokrouhlení 18,5 dne dovolené.

Zaměstnavatel Vám dovolenou nezkrátil. Krácení dovolené je krácení nároku na dovolenou kvůli překážkám v práci na straně zaměstnance v délce minimálně 100 pracovních směn > např. pro dlouhodobou nemoc, rodičovskou dovolenou apod.

Zaměstnavatel si odpověď zjednodušil, ale lží bych to nenazvala. Podle mne tím mínil to, že pokud za Vás odvede zdravotní pojištění od 2. ledna, nemusíte si dělat žádné starosti, protože nebudete muset nic doplácet. A v tom měl pravdu. Vy byste zdravotní pojištění hradil sám jenom v případě, že by je za Vás od 1. do 31. neuhradil někdo jiný. (OBZP hradí zdravotní pojištění pouze za celé kalendářní měsíce, nikoliv za jednotlivé dny.)

Sociální pojištění OBZP nehradí.

hodnocení

0x

Zažil jsem to stejné... Dovolená je jasná, ale protože jsem byl předtím OSVČ tak jsem si zaplatil sociální, tehdy cca 1850Kč... Bylo to tak stejně 1. byl svátek, tak jsem nastoupil 2. a smlouva byla od 2. dne v měsíci... Přitom mi slibovali smlouvu k 1. ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]