Nejste přihlášen/a.
Dobrý dne,
chtěla bych poprosit o radu. Pracuji jako obchodnice, ovšem firmě klesají (díky cenové politice vedení) prodeje a vypadá to to, že se budou chtít zbavovat lidí prostřednictvím tzv. vytýkacích dopisů (aby nemuseli platit zákonné odstupné).
Je možné brát za "méně závažné porušení pracovní kázně", že se (prý - samozřejmě zástupný důvod) "nedostatečně komunikuje se zákazníky" (jde o situaci, "já - se zákazníkem jsem řešila věc po e-mailu" - zaměstnavatel "měla jste volat, chyba". Jiný případ "já - se zákazníkem jsem řešila věc telefonicky" - zaměstnavatel "měla jste mu napsat, chyba")
A takové podobné věci..Stylem, když chceš psa býti, hůl si najdeš
Děkuji moc za názory, Daňulka
Tohle by Vám mohl zaměstnavatel vytknout jen v případě, že by existoval vnitřní předpis, se kterým jste se prokazatelně seznámila, kde by byly způsoby komunikace vypsány jako závazné pro konkrétní situace. Pokud takový předpis není a na základě takových výtek vás přesto propustí, můžete pak dát žalobu na neplatnost výpovědi a máte slušnou šanci, že to vyhrajete. Samozřejmě by nemělo smysl v takové práci zůstávat, ale dostala byste plat za celou dobu toho běžícího soudu.
@pletiplot - Tohle by Vám mohl zaměstnavatel vytknout jen v případě, že by existoval vnitřní předpis... kde by byly způsoby komunikace vypsány jako závazné pro konkrétní situace.
Mohl - ale při případném sporu o ne/platnosti výpovědi není soud při svém rozhodnutí nijak vázán výčtem jednání (považovaných zaměstnavatelem za porušení pracovní kázně) uvedeným v interní normě.
Nejsem právník, ale pokud se soud má o něco opřít, tak by to měly být mimo jiné i interní předpisy. Jinak se opírá o vzduch.
Děkuji moc za rady...Interní předpis, kde by byla přesně předepsána četnost a způsob komunikace ve firmě není.
Nejsem právnička, ale pokud tedy, jak píšete, "soud není nijak vázán výčtem jednání (považovaných zaměstnavatelem za porušení pracovní kázně) uvedeným v interní normě", pak je to celé úplně postavené na nesmyslu, poněvadž jak lze objektivně rozhodnout, jestli byla správně v daný moment "komunikace po e-mailu", nebo "po telefonu", když se celá věc vyřešila a firmě nevznikla žádná škoda...Je to věc názoru každého jedince
@pletiplot - pokud se soud má o něco opřít, tak by to měly být mimo jiné i interní předpisy
Porušení pracovní kázně z pohledu zaměstnavatele nemusí být porušením pracovní kázně z pohledu soudu - a ten má poslední slovo.
Aby došlo k porušení pracovní kázně, musí být nejdříve toto přesně stanoveno. Jinak je to skutečně opírání o vzduch. Babko, zase plácáš blbosti. Každý soud vyžaduje prokazatelné seznámení s vnitřními předpisy a pak posuzuje obecně jednání. Např. zvlášť hrubé porušení pracovní kázně ( napadení nadřízeného, atd.) . Nelze tvrdit, že bylo porušeno něco, co není nějak popsáno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.