Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si splnit svůj sen o zahradnictví

Od: strasidylko odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, jsem již ve věku přes 50 let, pracovala jsem v administrativě. Loňského roku jsem z vážných rodinných důvodů opustila práci, která byla velice náročná jak časově, tak psychicky. Rozhodla jsem se, že si najdu práci v místě svého bydliště, avšak doposud se mi to nedaří. Silně uvažuji o obnovení ŽL a začít "novou" etapu života. Poradí mi někdo, kde získám informace ohledně vybudování zahradnictví, odkud získat rostliny a různý sortiment? Po zahradnictví toužím snad 15 let, ale doposud jsem neměla odvahu se do něj pustit. Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Rozumím Vaší touze, sama jsem před lety, když mě to v zaměstnání štvalo, snila o práci mezi rostlinami. Jen jsem v těch snech nemířila tak daleko - až k vlastnímu zahradnictví. Viděla jsem se jako řadový zaměstnanec v botanické zahradě.

Myslím, že i pro Vás by bylo zakládání vlastního zahradnictví příliš velké sousto. Máte pozemek? Máte dostatek financí na výstavbu skleníků a plat pro další zaměstnance? A to v době, kdy se menší a střední městská zahradnictví ruší, protože dnes se čím dál víc veškerý sortiment nakupuje na tržištích, v obchodech typu OBI, přes internet, kdo může, jezdí si do Polska. Snad jen pohřební věnce se stále dělají v regionu.

Nechci Vás úplně zrazovat. Jestli máte pozemek, pěstujte třeba jen růže, nebo jen jahody... Pak můžete sama prodávat na tržišti i zásobovat okolní prodejny. Nebo si pronajměte prodejní prostory pro prodej řezaných a hrnkových květin plus souvisejícího zboží.

K zásobování - před místní prodejny květin přijíždí často velké dodávkové auto a vidím vykládat květináče s rostlinami, barevné proutí atd. Na dodávce je název firmy i telefonní číslo. Bude to tak nějak ve všech krajích, stačí si to opsat. Sazenice se údajně vozí z Polska. Jednu speciální rostlinku mi místní bývalé zahradnictví přivezlo z Litomyšle, kam šéfová pravidelně jezdila doplňovat sortiment.

Ať se Vám daří!

jezevec*
hodnocení

0x

Není nic krásnějšího, než dělat práci, kterou miluješ. Já si svůj podnikatelský sen začal plnit v 35 letech a dneska jsem strašně šťastnej, že jsem to udělal. Jdi do toho, když se chce a baví tě to, jde všechno. Moc ti fandím...
Info na živnostenském úřadu (pozor, taky neví všechno, na začátku podnikání jsem schytal flastr za absenci něčeho, o čem úřad tvrdil, že to nepotřebuju), takže všechny informace si radši ještě jednou ověř na jiném ŽÚ. A odkud shánět rostliny? Já myslel, že si to zahradníci pěstujou sami, ale není nic snazšího, než oběhnout pár budoucích konkurentů a opsat si z nabízených produktů výrobce a toho následně oslovit...

hodnocení

0x

Naprosto rozumím Vašemu snažení. Já jsem o 10 roků starší, v trochu podobné situaci a také mám svůj sen, sice v jiném oboru ale snad si ho postupně splním. Co se týče zahradnictví, tak předpokládám, že existují školky na stromky a drobné plodiny. Kde jsou sám nevím , jen mne napadají Holovousy na stromky. Asi jen tímto sortimentem by se člověk neuživil a tak je asi nutné prodávat hnojiva, postřiky atd - co já vidím v těchto prodejnách. A dost důležitý je servis pro zahrádkáře, tj umět poradit, umět nabídnout řešení, alternativy. Držím moc palce.

doplněno 14.03.19 09:20:

Jinak řezané kytky co vím, tak se vozí z Holandska, já jsem z jižních čech tak vím, že to jeden známý před nějakými 15 roky vozil z Holandska a od něj to braly prodejny.

liska5
hodnocení

0x

Asi bych si zajela popovídat s někým, kdo zahradnictví provozuje. Nejste z jižní Moravy /Břeclavsko/? Tam bych mohla dohodit rádce. Jezdila jsem tam vypomáhat v dobách prodeje / zelenin.sadby, letniček a balkónovek/. Z toho, co píšete, jedná se spíš o přeprodej. Máte na to auto? Nebo si troufáte pěstovat od výsevu v pařeništích a sklenících. Jaký sortiment, to bude záležet na okolních zahradnictvích, abyste nenabízela totéž a taky na podnebných podmínkách. Počítejte s velkými náklady na vodu+ čerpadla, budete-li mít skleníky, tak i na vytápění plynem, nákupy substrátů, semen, postřiků, hnojiv..Nepočítám nářadí a techniku.. Ona i ta pojišťovna si smlsne, když nenatřete vstupy /i minischůdek/ do skleníků žlutě. Budete na to sama, nebo s někým?

hodnocení

0x
Pokud má člověk dost peněz, může si splnit téměř každý sen.
Na fakturu Vám dnes asi nikdo zboží nedá.
strasidylko
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi, je příjemné přečíst si podporu. Jen přikládám ještě nějaké reakce - vše co člověk potřebuje do podnikání - pozemek, auto na dovoz, peníze - vše je k dispozici, dokonce jsem si před lety nechala namalovat projekt, jak by mělo zahradnictví vypadat, jen chybí ta odvaha rozčísnout situaci a jít do toho. Dříve jsem byla člověk velice aktivní, žena "činu". Nějak se to díky starostem dostalo do pozadí. *tyty*

rv*
hodnocení

0x

Dnes, v době automatizované hromadné výroby čehokoliv to musí být ztrátový podnik. Něco jiného je mít svou zahradu, svého koníčka a těšit se prací na zahradě a něco jiného je vypěstovat tisíc sazenic jahod, za které horkotěžko dostanete od obchodníka 5 000,-Kč. Nechápu, jak se v této oblasti někdo může uživit a netřít bídu s nouzí. A to mám práci na zahradě jako koníček.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]