Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak mám reagovat na vyhrožování sebevraždou?

Od: tucnak odpovědí: 26 změna:
Zdravím, bývalý přítel mi vyhrožuje sebevraždou. Byli jsme spolu skoro 2 roky, rozešla jsem se s ním, protože mi vadilo, jak na mě neustále hledá chyby, neustále jsme celé víkendy řešili jak mu něco vadí, i přes to, že jsem se mockrát omluvila. Vždycky jsem byla méně emočně a citově založená, snažila jsem se s tím mockrát něco dělat, aby se cítil chtěný a sebejistý. Nic nepomáhalo, vždycky se našla malá chybka, někdy i absolutní hloupost, která se řešila celý den. Byla jsem tak emočně vyčerpaná, že už jsem se v jeho přítomnosti cítila jako na jehlách, v mysli mi probíhaly otázky typu: Jak mu mám říct tohle? Udělala jsem tohle správně? Není naštvaný? Neřekla jsem něco špatně?.. po rozchodu mi vyčítá, že jsem pro nás vztah nic neudělala, že jsem jen zabouchla dveře a on se snažil. Mockrát jsem se snažila vysvětlit, že já nedokážu tak moc hrotit naprosté hlouposti celý den, ničí mě hádky, a věděla jsem, že se prostě vždycky něco najde. Teď se mu střídají 2 nálady, v jedné chvíli je celkem milý a pozorný a v druhé chvíli je sprostý, vyhrožuje sebevraždou a píše mi jak jsem bezcitná, zlá a že tohle všechno mám za odpovědnost. Bojím se, stále ho mám ráda, nechci s ním být ale rozhodně nechci aby si ublížil, bojím se, že jsem poslední člověk, který by mu mohl emočně pomoci, ale cokoliv co napíšu vždy nějak obrátí a je naštvaný... Co mám dělat?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

6x

jestli jste si toho nevšimla, celou dobu s vámi manipuloval, tlačil vás do podřízené pozice a teď vás docela normálně vydírá. Co s tím?

Až zase začne o sebevraždě, nehádejte se s ním, nic mu nevymlouvejte, vyslechněte ho do konce, nenápadně se ho zeptejte kde je a jestli byste se s ním mohla sejít. Pak na to rande místo sebe pošlete policajty. Normálně namačkejte číslo tísňové linky 158 a policii oznamte pokus o sebevraždu. Oni už se s vámi domluví.

No a hlavně si najděte jiného přítele.

hodnocení

4x

Co máte dělat?

Vypnout telefon, Facebook, Skype...a další podobné nástroje.

Jít do lesa na procházku...a doufat, že potkáte nějakého hezkého, normálního...svobodného hajného.

hodnocení

3x

@tucnak - píše mi jak jsem bezcitná, zlá a že tohle všechno mám za odpovědnost
NEMÁTE!

Dva roky s vámi dělal co se mu líbilo - a když jste se s ním rozešla, přišel o skvělou zábavu, kterou by chtěl zpátky. Jestli ty jeho sebevražedné výhružky píše, pak okamžitě po obdržení takové zprávy kontaktovat policii - "tohle mi bývalý poslal, mám oprávěný strach..." - a ať konají.

Vy mu nic nevysvětlujte, nemluvte s ním, nepište, zrušte kontakt - každá vaše reakce je pro něj povzbuzení.

jezevec*
hodnocení

2x

Jakkoliv to bude znít krutě, já bych mu koupil dva metry pevnýho špagátu a při dalším vyhrožování sebevraždou, bych mu ho podal se slovy : "tak tumáš,běž a nech už mě jednou provždy na pokoji". Ten ksindl tě akorát citově vydírá, nic jinýho v tom nehledej. Tobě se uleví, což je z tvýho textu zcela zjevný a on si tu mašli NIKDY nehodí. Člověk, kterej se chce zabít, to udělá a nekecá o tom dlouhý týdny...

hodnocení

1x

Klasické citové vydírání. Sází na to, že vám na něm záleží víc než jemu na vás. On potřebuje vlastnit a manipulovat. Pravděpodobnost, že si něco udělá, je minimální. Odstřihněte se a nekomplikujte si zbytečně život. Na to je krátký.

hodnocení

0x

Asi budu za hnusnou...

Kdysi jsem byla v podobné/stejné situaci a už jsem fakt nemohla (bylo to tenkrát můj manžel a důvodem byl alkohol), chtěla jsem se rozvést. Došlo k tomu, že mi večer oznámil, že se jde oběsit na půdu - a na tu půdu odešel. Zažila jsem možná hodinu hrůzy (fakt nevím, jak dlouho to trvalo, bylo to nekonečné). Ale vrátil se a pravil "Mám to tam připravený". A já se konečně přestala bát.

belicka

Aknelka: *palec* Bezvadně postavený příběh. Ve zkratce celá kniha.

A jak to dopadlo?

Doufám, že jste šťastně rozvedená a o bývalém již neslyšíte.

--------------------------------------

K dotazu - manipulace, výchova toho druhého k obrazu svému, ale mnohdy se na druhém vidí chyby, aby se zastřely ty vlastní.

Umíte si představit, že byste měli spolu děcko, nebo se vzali? Jak by Vás drezíroval, jak by Vás měl pojištěnou a jak by ty nároky a připomínky stupňoval?

Co to bylo za vztah, kdy jste celé hodiny o víkendu stále něco řešili! O víkendu jste si měli užívat na horách, na výletech, při sportu, nebo s kamarády. Ten člověk by Vám otravoval život.

Nekomunikujte s ním, neřešte s ním nic, minulost a ani budoucnost. Vaše cesty se rozešly a nechcete již udržovat žádný vztah. Asertivně - již mi nevolej, nepiš a zaklapnout. Nebo pokud to dokážete, zakázat e-maily, telefonní číslo. Nic neposlouchat, neodepisovat.

Mám takový nápad, nevím, co to obnáší. Podívejte se na to v podmínkách. Nikdy jsem to neměla, ale jenom slyšela. Když Vám volá na Vaše číslo, co kdybyste požádala, aby jeho číslo služba přesměrovala na jeho rodiče? Ať si to spolu vyříkají, co vychovali. Třeba ho to přestane bavit.

E-maily házet do spamu.

Neprodlužujte agónii. Ještě jste se od něj neodstřihla. Nic nepitvejte, nenechte se zatáhnout do obhajování.

Jste se rozešli, ať si najde novou partnerku. Ať Vám nepíše a nevolá. Jeho život, jeho rozhodnutí. Pokud má rodiče, dejte jim do schránky dopis, že jejich má syn sebevražedné sklony a vyhrožuje, a ať si to v rodině vyřeší.

Ta schůzka a nahlášení policii se mi jeví jako dobrá věc. Když má takové myšlenky, mluví o tom, tak opravdu nevíte, může se stát, že mu v té hlavě prdne a udělá to, aby Vám ublížil a na just.

Takže nějaké návrhy tu máte, vyberte si, co je Vám blízké.

------------------------------

Až si najdete normálního muže, tak budete moci porovnávat.

@belicka - co kdybyste požádala, aby jeho číslo služba přesměrovala na jeho rodiče? Ať si to spolu vyříkají, co vychovali.
Ale fuj. To je hodně nezralé řešení.

belicka

Ano, jsem šťastně rozvedená :). Co teď dělá (posledních pár desítek let), fakt nevím, a je mi to jedno.

hodnocení

0x
Kdysi byla v tv reportáž - záběry rádoby sebevraha na střeše. Pod ním nějací kolemjdoucí: kdo neskáče není čech - hop, hop, hop... Kupodivu neskočil.

hodnocení

0x

Zdravím. Nenechte se citově vydírat. Je to jeho život, at se obrátí na psychologa, nebo rovnou na psychiatra a neobtěžuje Vás. Přerušte s ním kontakt, protože jinak dožene k psychiatrovi Vás. Nejste zodpovědná za jeho život. Pouze za ten svůj. Tak si ho žijte po svém a bez něho.

jabraka*
hodnocení

0x

Asi bych mu doporučil,ať se teda zabije,když myslí,že se mu uleví.

JB

jakubhh
hodnocení

0x
Zavolejte na psychiatrii, ať ho odvezou na léčení.

To není tak snadné, jak si asi představujete.

jakubhh

Nesouhlasím. Stačí zavolat číslo záchranky, popsat problém a operátoři vyšlou potřebné lékaře. Pokud někdo vyhrožuje sebevraždou, tak je potřeba úzká spolupráce s psychiatrem a nemyslím to jako nadávku. A hospitalizace je v mnoha případech nezbytná.

Viz příspěvek z 08.07 o převozu, vyšetření a hospitalizaci.

asd1
hodnocení

0x

Nenech se citově vydírat. Odpověz stručně "to bys byl tak blbej? Zajdi si k Chocholouškovi a neotravuj s takovýma blbostma"

houbes*
hodnocení

0x
Každý svého štěstí a života strůjcem.

liska5
hodnocení

0x

Tomu se říká energetický úpír. A jak radí jiní. Až zas bude vyhrožovat, oznámit policii, k čemu kde se chystá. Pak by měl přijít na řadu psycholog nebo psychiatr. Sebejistotu mu nenalejete, to musí sám.

72mona3*
hodnocení

0x

Jsem ráda, že už více lidem nepřijde divné volat policii. *palec* M.

hodnocení

0x

Mě vždycky "pobaví", jak tito manipulátoři hází vinu za všechno na svoje oběti, očerňují je, vyčítají jim kde co, ale přitom o vztah/kontakt s nimi strašně stojí. Jestli jste tak hrozná, jak Vám vyčítá, tak má být rád, že je mezi Vámi konec, a ne pořád otravovat.

Jen taková odbočka, myslím, že podobný typ chování se vyskytuji i v obchodních vztazích - já mám např. zkušenost s několika klienty, kdy tito lidé mají snahu vyvolat ve mně podbízení se jim. Snaží se mě náš vztah dostat na úroveň kdy já mám zájem o práci s nimi více než oni se mnou (což je už z principu mé práce hloupost). Odolávám! Ale někdy to není lehké a komunikace s nimi, i třeba nějaké domlouvání termínu hodiny po telefonu, mě nesmírně vyčerpává...

culdabulda1*
hodnocení

0x

Já bych se poradila s psychiatrem ! - ten je - anebo měl by být - na takové situace školený a měl by nejlépe vědět, co s tím dělat. Ono to může být vydírání, ale třeba se mu to může i podařit - takže bych se to rozhodně nesnažila řešit to sama. Přinejmenším přesunete část zodpovědnosti nas někoho jiného...

hodnocení

0x

@jakubhh - Zavolejte na psychiatrii, ať ho odvezou na léčení.
@culdabulda1 - Já bych se poradila s psychiatrem

Dokud je dotyčný svéprávný, žádný psychiatr nepomůže - bez souhlasu "vyhrožujícího" není možno ho převézt ani na vyšetření. Existuje výjimka - ale posouzení stavu pacienta je vždy na lékaři.

NOZ § 104

Převzít člověka bez jeho souhlasu do zařízení poskytujícího zdravotní péči nebo ho v něm bez jeho souhlasu držet lze jen z důvodu stanoveného zákonem a za podmínky, že nezbytnou péči o jeho osobu nelze zajistit mírnějším a méně omezujícím opatřením. Podání návrhu na omezení svéprávnosti nezakládá samo o sobě důvod, aby byl člověk bez svého souhlasu do takového zařízení převzat nebo v něm držen.

Z. č 372/2011 Sb. o zdravotních službách

§ 38

(1) Pacienta lze bez souhlasu hospitalizovat, jestliže

b) ohrožuje bezprostředně a závažným způsobem sebe nebo své okolí a jeví známky duševní poruchy nebo touto poruchou trpí nebo je pod vlivem návykové látky, pokud hrozbu pro pacienta nebo jeho okolí nelze odvrátit jinak,

No a protože tyhle nucené převozy se zpravidla provádějí za asistence policie, není od věci ji volat jako první.

eduska
hodnocení

0x
Můj syn, stále vyhrožuje sebevraždou. Píše mi to téměř každý den. Citově mně vydírá, uráží. Byl za vyhrožování matce odsouzen.
Nic nepomáhá.
Manžel mně opustil.
Není to jeho syn.
Už nemůžu dál.
Jsem zoufalá.
Prosím...
jp

edusko - Zkuste volat na Linku důvěry, Centrum krizové pomoci nebo podobně, snad tam vám poradí.

etana*
hodnocení

0x

Tohle nechápu. Je to bývalý přítel. Děti spolu zjevně nemáte. Klasický upír, ale co vy s tím? Proč ještě čtete jeho zprávy? Už dávno by měl být zablokovaný, případně nahlášený na policii za stolking. Přítel mi stále volá, píše a vyhrožuje sebevraždou, udělejte s tím něco, pánové). A nulové reakce na jeho snahy o kontakt. Takže mi připadáte spíš v problémech vy, pokud to nedokážete rázně uzavřít. Jestli se zabije nebo ne, tím bych se, být vámi netrápila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak se obesit

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]