Nejste přihlášen/a.
jestli jste si toho nevšimla, celou dobu s vámi manipuloval, tlačil vás do podřízené pozice a teď vás docela normálně vydírá. Co s tím?
Až zase začne o sebevraždě, nehádejte se s ním, nic mu nevymlouvejte, vyslechněte ho do konce, nenápadně se ho zeptejte kde je a jestli byste se s ním mohla sejít. Pak na to rande místo sebe pošlete policajty. Normálně namačkejte číslo tísňové linky 158 a policii oznamte pokus o sebevraždu. Oni už se s vámi domluví.
No a hlavně si najděte jiného přítele.
@tucnak - píše mi jak jsem bezcitná, zlá a že tohle všechno mám za odpovědnost
NEMÁTE!
Dva roky s vámi dělal co se mu líbilo - a když jste se s ním rozešla, přišel o skvělou zábavu, kterou by chtěl zpátky. Jestli ty jeho sebevražedné výhružky píše, pak okamžitě po obdržení takové zprávy kontaktovat policii - "tohle mi bývalý poslal, mám oprávěný strach..." - a ať konají.
Vy mu nic nevysvětlujte, nemluvte s ním, nepište, zrušte kontakt - každá vaše reakce je pro něj povzbuzení.
Jakkoliv to bude znít krutě, já bych mu koupil dva metry pevnýho špagátu a při dalším vyhrožování sebevraždou, bych mu ho podal se slovy : "tak tumáš,běž a nech už mě jednou provždy na pokoji". Ten ksindl tě akorát citově vydírá, nic jinýho v tom nehledej. Tobě se uleví, což je z tvýho textu zcela zjevný a on si tu mašli NIKDY nehodí. Člověk, kterej se chce zabít, to udělá a nekecá o tom dlouhý týdny...
Asi budu za hnusnou...
Kdysi jsem byla v podobné/stejné situaci a už jsem fakt nemohla (bylo to tenkrát můj manžel a důvodem byl alkohol), chtěla jsem se rozvést. Došlo k tomu, že mi večer oznámil, že se jde oběsit na půdu - a na tu půdu odešel. Zažila jsem možná hodinu hrůzy (fakt nevím, jak dlouho to trvalo, bylo to nekonečné). Ale vrátil se a pravil "Mám to tam připravený". A já se konečně přestala bát.
Aknelka: Bezvadně postavený příběh. Ve zkratce celá kniha.
A jak to dopadlo?
Doufám, že jste šťastně rozvedená a o bývalém již neslyšíte.
--------------------------------------
K dotazu - manipulace, výchova toho druhého k obrazu svému, ale mnohdy se na druhém vidí chyby, aby se zastřely ty vlastní.
Umíte si představit, že byste měli spolu děcko, nebo se vzali? Jak by Vás drezíroval, jak by Vás měl pojištěnou a jak by ty nároky a připomínky stupňoval?
Co to bylo za vztah, kdy jste celé hodiny o víkendu stále něco řešili! O víkendu jste si měli užívat na horách, na výletech, při sportu, nebo s kamarády. Ten člověk by Vám otravoval život.
Nekomunikujte s ním, neřešte s ním nic, minulost a ani budoucnost. Vaše cesty se rozešly a nechcete již udržovat žádný vztah. Asertivně - již mi nevolej, nepiš a zaklapnout. Nebo pokud to dokážete, zakázat e-maily, telefonní číslo. Nic neposlouchat, neodepisovat.
Mám takový nápad, nevím, co to obnáší. Podívejte se na to v podmínkách. Nikdy jsem to neměla, ale jenom slyšela. Když Vám volá na Vaše číslo, co kdybyste požádala, aby jeho číslo služba přesměrovala na jeho rodiče? Ať si to spolu vyříkají, co vychovali. Třeba ho to přestane bavit.
E-maily házet do spamu.
Neprodlužujte agónii. Ještě jste se od něj neodstřihla. Nic nepitvejte, nenechte se zatáhnout do obhajování.
Jste se rozešli, ať si najde novou partnerku. Ať Vám nepíše a nevolá. Jeho život, jeho rozhodnutí. Pokud má rodiče, dejte jim do schránky dopis, že jejich má syn sebevražedné sklony a vyhrožuje, a ať si to v rodině vyřeší.
Ta schůzka a nahlášení policii se mi jeví jako dobrá věc. Když má takové myšlenky, mluví o tom, tak opravdu nevíte, může se stát, že mu v té hlavě prdne a udělá to, aby Vám ublížil a na just.
Takže nějaké návrhy tu máte, vyberte si, co je Vám blízké.
------------------------------
Až si najdete normálního muže, tak budete moci porovnávat.
@belicka - co kdybyste požádala, aby jeho číslo služba přesměrovala na jeho rodiče? Ať si to spolu vyříkají, co vychovali.
Ale fuj. To je hodně nezralé řešení.
Mě vždycky "pobaví", jak tito manipulátoři hází vinu za všechno na svoje oběti, očerňují je, vyčítají jim kde co, ale přitom o vztah/kontakt s nimi strašně stojí. Jestli jste tak hrozná, jak Vám vyčítá, tak má být rád, že je mezi Vámi konec, a ne pořád otravovat.
Jen taková odbočka, myslím, že podobný typ chování se vyskytuji i v obchodních vztazích - já mám např. zkušenost s několika klienty, kdy tito lidé mají snahu vyvolat ve mně podbízení se jim. Snaží se mě náš vztah dostat na úroveň kdy já mám zájem o práci s nimi více než oni se mnou (což je už z principu mé práce hloupost). Odolávám! Ale někdy to není lehké a komunikace s nimi, i třeba nějaké domlouvání termínu hodiny po telefonu, mě nesmírně vyčerpává...
Já bych se poradila s psychiatrem ! - ten je - anebo měl by být - na takové situace školený a měl by nejlépe vědět, co s tím dělat. Ono to může být vydírání, ale třeba se mu to může i podařit - takže bych se to rozhodně nesnažila řešit to sama. Přinejmenším přesunete část zodpovědnosti nas někoho jiného...
@jakubhh - Zavolejte na psychiatrii, ať ho odvezou na léčení.
@culdabulda1 - Já bych se poradila s psychiatrem
Dokud je dotyčný svéprávný, žádný psychiatr nepomůže - bez souhlasu "vyhrožujícího" není možno ho převézt ani na vyšetření. Existuje výjimka - ale posouzení stavu pacienta je vždy na lékaři.
NOZ § 104
Převzít člověka bez jeho souhlasu do zařízení poskytujícího zdravotní péči nebo ho v něm bez jeho souhlasu držet lze jen z důvodu stanoveného zákonem a za podmínky, že nezbytnou péči o jeho osobu nelze zajistit mírnějším a méně omezujícím opatřením. Podání návrhu na omezení svéprávnosti nezakládá samo o sobě důvod, aby byl člověk bez svého souhlasu do takového zařízení převzat nebo v něm držen.
Z. č 372/2011 Sb. o zdravotních službách
§ 38
(1) Pacienta lze bez souhlasu hospitalizovat, jestliže
b) ohrožuje bezprostředně a závažným způsobem sebe nebo své okolí a jeví známky duševní poruchy nebo touto poruchou trpí nebo je pod vlivem návykové látky, pokud hrozbu pro pacienta nebo jeho okolí nelze odvrátit jinak,
No a protože tyhle nucené převozy se zpravidla provádějí za asistence policie, není od věci ji volat jako první.
Tohle nechápu. Je to bývalý přítel. Děti spolu zjevně nemáte. Klasický upír, ale co vy s tím? Proč ještě čtete jeho zprávy? Už dávno by měl být zablokovaný, případně nahlášený na policii za stolking. Přítel mi stále volá, píše a vyhrožuje sebevraždou, udělejte s tím něco, pánové). A nulové reakce na jeho snahy o kontakt. Takže mi připadáte spíš v problémech vy, pokud to nedokážete rázně uzavřít. Jestli se zabije nebo ne, tím bych se, být vámi netrápila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.