Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Prosím o radu. Můj otec dostal v dědictví po své mámě nějaké peníze. Určitou část z toho mi daroval. Ted jsme se nepohodli a chce po mě peníze zpět. Má na to právo? Děkuji za odpověd.
Děkuji za odpověd. Bylo to bez smlouvy, jen tak v rodině. Takže na to nemá právo?
@satam - A jelikož jsem malý český človíček, honem rychle bych nic nevracel.
Kolik lidí, tolik názorů - já bych si pomyslela cosi o udávení se a dar bych vrátila.
Dobrý den, pokud vše proběhlo oficiálně (darovací smlouva), tak se lze za určitých okolností domáhat soudně vrácení daru. Pokud to bylo jen v rodině a bez papíru, tak je to věc morálky či svědomí (zda chtít zpět to, co již bylo jednou darováno nebo zda žádosti o vrácení daru dobrovolně nevyhovět). Jde Vám o právo nebo o morálku a svědomí? Zdravím!
pavlinka - jsou lidé, kteří chtějí vrácení daru např. po menší hádce a jsou lidé, kterým by bylo stydno domáhat se již jednou darovaného. To není věc práva, ale morálky, svědomí, pomstychtivosti, nenávisti, uražené ješitnosti či lidské malosti a hlouposti.
Stejně, jako existují lidé, kterým by bylo stydno požadovat vrácení daru, existují i lidé, kterým by bylo stydno si v určitých případech (situacích) dar ponechat.
Je to, jak píše @Ben, věc morálky, svědomí či lidské malosti a já doplňuji nenasytnosti.
Ohledně práva na vrácení daru byste musela napsat více. Bez znalosti důvodu nelze odpovědět. (V určitých případech má dárce právo požadovat vrácení daru.)
@pavlinka - Má na to právo?
Málo informací. Podle NOZ je možné Odvolání daru pro nouzi (§ 2068), nebo
§ 2072 Odvolání daru pro nevděk
(1) Ublížil-li obdarovaný dárci úmyslně nebo z hrubé nedbalosti tak, že zjevně porušil dobré mravy, může dárce, neprominul-li to obdarovanému, od darovací smlouvy pro jeho nevděk odstoupit. Byl-li dar již odevzdán, má dárce právo požadovat vydání celého daru, a není-li to možné, zaplacení jeho obvyklé ceny.
Vyjdu-li jen z toho, co uvádíte, pak nebyla nutná písemná darovací smlouva a bude na dárci, aby darování dostatečně prokázal, stejně jako uvedený "nevděk".
Záleží tedy jen na vás, jak se zachováte.
Důvod a obsah rozhovoru neznáme. Jestli jste vy otci např. nějak vědomě ublížila, že se ve vás zklamal, tak byste dar asi měla vrátit jedině dobrovolně. Jelikož nebyla sepsaná žádná smlouva, má otec smůlu, je to jenom na vás jestli vrátíte nebo ne - podle vašeho úsudku, jestli vám dar oprávněně patří. Jestli je vše z vaší strany v pořádku /chování k otci/, tak bych dar nevracela.
Je to především o morálních vlastnostech smluvních partnerů. Obyčejná hádka nemůže na tom nic změnit. Takže jak píše @jedubabička: Odvolání daru pro nevděk nebo pro nouzi. Asi ani jedno u vás nepřichází v úvahu. Tedy buďte v klidu, jen počítejte s dalším zhoršením rodinných vztahů.
@belicka: Nevíme o co jde, takže bych vůbec nebyl tak HRRR! A jelikož jsem malý český človíček, honem rychle bych nic nevracel. Ona ta situace nějak "vyčichne".
Asi ta hádka byla výrazná.
O právu Vám již napsali, já za sebe bych dar vrátila, tedy vrátila bych, co zbylo. Jestli jsem již něco utratila, tak bohužel, hned bych do banky neběžela, nezadlužovala se /nevíme, o jak velkou částku se jedná/, abych si půjčila a vrátila celý obnos.
Počkala bych, jak se k tomu otec postaví, jestli tu utracenou část odpustí. Pokud by trval na svém, byl neoblomný, tak bych se nehádala a zbytek peněz si půjčila a vrátila vše.
Přinesla bych mu co zbylo a ,,napsala dlužní úpis na vrácení zbytku daru,, /dvojmo s adresami bydliště, RČ, datum a podpisy/, že zbytek daru mu vrátím, jakmile bude půjčka vyřízená.
---------------------------------
Možná, že to řešíte moc čerstvé, nechte situaci chvíli uležet, a otec si to rozmyslí a konečný verdikt bude jiný. Nikdy se nejí horké, jak se uvaří.
Satam - souhlasím, píši na konci, že se může situace ještě změnit. Chce tomu dát čas.
-------------------------------------------
Nemá, nic bych nevracela a na nějakou morálku se klidně vykašlete. Dar byl jen mezi vámi, pokud by to otec dal právníkovi tak já to v klidu i zapřu a budu dál klidně spát. Píší tu někteří jak by dar vrátili, no tak pokud se topí v penězích asi je nepotřebují a budou si hrát na moralisty. Já ne, mám zkušenost v rodině a poučilo mě to jednou provždy.
@lidus - Píší tu někteří jak by dar vrátili, no tak pokud se topí v penězích asi je nepotřebují a budou si hrát na moralisty.
Jestli ono to nebude spíš tím, že čím víc kdo má, tím je nenaž nenasytnější.
Taky jsem "byla přijita" o relativně slušný majetek - a co? Umím žít i bez něj a se žádnou "morálkou" to nemá nic společného - spíš s duševním zdravím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.