Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Peníze v bankách nevydělávají

Od: svatoslav odpovědí: 20 změna:

Ale variantou mohou být podílové fondy, všude čteme. Inflace aktuálně 2,2 procenta, kam tedy s úsporami?

Vadí mi větší volatilita (kolísání hodnoty fondů), čili jako konzervativní klient nemám moc možností. Včera mi volali z banky, že nabízejí nový PF, o kterém se píše: Jen do 4. 4. 2019 můžete získat stabilní příjem až 3 % ročně až na 5 let! - ale co to slůvko až? Jak moc jste spokojeni s tímto způsobem zhodnocování úspor? Normální je dnes mít hypotéky a dluhy, vím...

Děkuji za vaše postřehy

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dylin
hodnocení

3x
Dřív jsem taky přemýšlel, jak zhodnotit úspory... Na "konzervativním" fondu, kde byl odkup podílových jednotek za hubičku, protože byla ekonomická krize, jsem po deseti letech prodělal 7000... Pak mi došlo, že opravdu nikdo na světě nestojí o to zhodnocovat někomu jeho peníze... tak si je radši užijte... Když je peněz hodně, tak se vám do rakve ani nemusí vejít
svatoslav
hodnocení

Přesně tak, je to jeden velký trik, čili fondy NEBRAT... také jsem hodně prodělal... už proto nikdy více

rv*
hodnocení

2x

Zajistit si bydlení, opravit barák, koupit pole, vyvrtat studnu. Prostě přeměnit peníze za to, co umožní nižší náklady v budoucnosti. Investicí do fondů zajišťujete budoucnost zřizovatelům fondů

smode*
hodnocení

1x
Peníze v bankách vydělávají ohromné sumy, ale ne těm kteří je tam mají uloženy. Není důvod proč by se o zásadnější výnosy měla banka dělit s klientem. Existují například pronájmy obchodních systémů obchodníků cenných papírů s roční návratností od 5 do 50% běžně. V zahraničí se to tak dělá už léta. To jen v ČR jsme pořád extrémně pozadu. Samozřejmě - čím vyšší zhodnocení, tím vyšší risk - nevím co je na tom pořád k nepochopení. Jestliže někdo chce zhodnocení byť 5% ročně a zároveň nic neriskovat, je těžké se vůbec bavit.

hodnocení

0x

Pokud netrváte na vyšší likviditě, zkuste třeba toto: creditas.cz/...

svatoslav
hodnocení

...ale tady "může přijít o celou investici"... fondy nejsou pojištěny, je to obrovské riziko... kde získat tři procenta ročně na jistotu? Reifaisent banka nabízí konto 3%, ale má tam určité podmínky pro ten daný produkt...

Vždy je něco za něco. Měl jsem u Reifeisen Bank peníze na termínovaném vkladu. Podmínka maximálního zhodnocení byla, nevybírat pět let. Ale byla možnost, že v nutném případě vybrat lze, zhodnocení se ale krátilo. Vydělal jsem, podrobnosti si už nepamatuju.

utygif

Raiffeisen má úrokovou sazbu 3 % p. a. na dobu 6 měsíců pro vklady do výše 150tis kč. Poté 1%.

Nad 500tis kč. 0,01 % . To je úplně luxusní úrok. *smich*

To je úplně k ničemu. To je jenom lákadlo.

utygif
hodnocení

0x

Je blbá doba na spoření. Ale to je prakticky pořád.

Také řeším, co s penězi navíc a zatím mi leží na spořícím účtu. Jsou to peníze, které mám na horší časy a stáří. Ted je vůbec nepotřebuji. Stačilo by mi pokrýt inflaci. Bohužel bez rizika to v penězích nejde.

Dlouhodobé spoření peněz je nesmysl. Až dojde ke korekci cen nemovitostí, což nebude dlouho trvat, tak investuji tam.

danys*

Kdy dojde k té korekci cen nemovitostí? Že bych nějakou také přikoupil. maximálně přijde zastavení růstu cen nemovitostí, nějaké extra snížení bych nečekal :(

utygif

Někde už začíná(třeba u nás v ČB), ale je to na začátku.Teď se začíná projevovat nové doporučení ČNB. Dále rostou úrokové sazby, dále přichází min. ochlazení ekonomiky, atd.

Že je realitní trh přehřátý, na tom se schodují prakticky všichni odborníci.No a už jsme někde za vrcholem a co předtím rychle rostlo, to teď může rychle klesnout, pokud nastanou výše uvedené skutečnosti.Je to pouze otázka času, protože nic neroste do nebe.

vilik*
Na druhou stranu, každý zřejmě nemá volné vaše úspory.
Naši mladí za ty 2 roky na nájmu ušetřili cca 1/10 ceny bytu a pokud nemovitosti přestanou "jen" stoupat a i klesnou, tak jakýkoliv pokles do 10 % jim čekání nezaplatí. Navíc, odlišné podmínky hypoték před rokem a nyní jsou další možný důvod, proč je čekání na pokles cen pro určitou skupinu poptávajících ztrátou. Nehledě na ostatní související náklady typu dvojí příprava bytu a stěhování, nábytek, nutnost změny školy či složitější dojíždění do zaměstnání apod.
Radit bez řádné úvahy a posouzení konkrétní situace je zavádějící. Co se hodí vám, nehodí se mně, co se hodí mně, nehodí se třeba Danysovi.
utygif

Jak jsem psal, já to beru jen jako investici volných peněz. Své bydlení mám vyřešené a stěhovat se nikam nehodlám.

Pokud někdo ušetří za 2 roky 10% hodnoty bytu, tak to značí, že jsou zde nemovitosti dost levné. V případě řešení vlastního bydlení bych do klidně šel i do hypotéky, pokud bych neměl peníze. Ano jsou takové oblasti, kde je trh zdravý.

Bohužel u nás tomu tak není.

vilik*
Buď zdravý trh nebo vyšší nájmy :).
Už jste se o vaší situaci zmiňoval, proto vím, že na věc koukáte z vašeho pohledu. Situaci v CB (a spíš tedy z okolí) navíc znám jen z rekreačních pobytů a je pravda, že Lipno, ČK, Šumava, Třeboň jsou z tohoto pohledu žádané. Moje zkušenosti jsou takové, že se koupě nemovitosti pro bydlení většinou vyplácí právě z důvodu potřeby bydlet a inflace. S investicí tohoto typu nemám zkušenosti, naopk, širší rodina se postupně pozemků někdy až nepochopitelně zbavila a peníze byly použity většinou na bydlení.
Ale už končím s debatou, pan Svatoslav se asi ptal na něco jiného.
danys*
: v ČB mám také políčeno, pokud ceny opravdu klesnou na rozumnou mez, tak budeme sousedi :D

vilik*
hodnocení

0x
U nás doma je to jednoduché.
Peníze jsou na stavebním spoření, průběžně točíme všechny členy domácnosti mimo psa.
Další dávám na penzijko, protože tam jde státní příspěvek. Půlku si můžu kdykoliv vybrat,protože už jsem splnil lhůtu, takže jde i o rezervu pro nenadálé události.
Ostatní peníze jsou v baráku. A ačkoliv zde hodně lidí zateplení a podobná vylepšení odmítá, měsíční náklady na provoz a budoucí předpokládanou údržbu a opravy jsou tak nízké, že je snad bude moci platit i člověk v důchodu.
Zbylé úspory jsme po rodinné radě dali k dispozici dětem na pořízení vlastního bydlení, protože za prvé, rodiče nám taky pomáhali, za druhé jsme s manželkou moc hodní a za třetí, ten klid v baráku za to stojí ;).
Pár peněz se ještě povaluje na běžném provozním účtu.
Ostatní přebytky jdou na dovolenou, výlety, koníčky, zahradu.

utygif

Státní příspěvek u penzijka je ve skutečnosti velice malý, protože stát má dostatek času na jeho znehodnocení.

Protože moc dobře vím, co se stalo předchozím generacím, kteří si šetřili v penězích na stáří, tak penzijko určitě ne.

vilik*
Jak jsem uvedl, v mém případě jde také o možnost si polovinu vybrat jako rezervu.
Hodně lidí v mém okolí má navíc příspěvek od zaměstnavatele.
Za mě po důkladném rozmyšlení ano.
Rozhodně je takové uložení peněz smysluplnější než účet s 0,1% úročením. A když už mám jiné možnosti pokryté, jdu po další, i méně výhodné.

hodnocení

0x

Bankylákají na investiční fondy, já jsem ,je zrušila, protože jsem prodělala. Dnes skutečně nemá cenu šetřit.

hodnocení

0x
Na fondech, jakýchkoliv se státní garancí nemůžete vydělat nad inflaci z jednoho prostého důvodu. Tyto fondy musí mít v portfoliu minimálně 70% státních dluhopisů a ty právě nenesou skoro nic. Těch zbývajících 30% už můžou investovat podle svých nějakých pravidel. Například indexove fondy kupují celé indexy akcií ale i tady je problém v tom, když je nějaká akcie z indexu vyřazena. Fond musí tento titul vyprodat, ať je v plusu nebo v mínusu, takže i proto může být fond ve ztrátě. Právě proto mají takové doporučení, že je výhodnější držet alespoň pět i více let, jenže i tady existují cykly hospodářské nebo jiné. Další černá díra je penzijní připojištění nebo spoření. Takže pokud chcete nad pět procent, musíte investovat sám do akcií. Začíná dividendova sezóna takže těch pět až osm procent není problém. Stačí na to pár týdnů, není to za rok...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]