Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou láhev na pití, která nezplesniví

Od: anzionka® odpovědí: 31 změna:

Zdravím,

potřebovala bych poradit, používám plastové láhve na pití, které nejsou nejlepší, protože nejsou na opakované používání. Když koupím speciální láhev ze speciálního plastu, většinou mi ve víčku po týdnu, dvou, používání začne plesnivět. Je to proto, že používám do lahve sladké čaje a džusy. Těch bych se nerada vzdala. Uvažuji o nákupu hliníkové láhve. Chci se zeptat, jestli se stanu to, že víčko bude taky plesnivět, a celkově že uvnitř lahve to bude plesnivět. Samozřejmě láhve každý den vymývám, i tu plastovou, a nechávám otevřené vysoušit. Díky za odpovědi.

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

2x

Každá kterou řádně vymyjete a necháte vyschnout, včetně víčka.

Moje řeč, Liduš. Sice ty petky po několika (10?) použitích vyhazuju, ale mám tu jednu fajnovou z M&S, která je stará snad více než rok... je čistá. Nikdy mi žádná nezplesnivěla, alespoň ne s postupem, který dodržuji. Jiná věc jsou kovová víčka s takovým tím plastovým krytím uvnitř (jako má spousta zavařovaček), ten plesniví hned a nikdy pořádně nejde vysavovat.

Jo a potvrzuji, že ty "zdravé lahve" plesniví opravdu hodně. Mají je moje hlídací děti, pořád jsou černé.

hodnocení

Já ji řádně vymývám, po každém použití řádně vymýt jarem a teplou vodou, vydrbat i víčko. Občas do láhve napustím přes noc vodu s octem nebo jedlou sodou, ráno opět řádně vymýt a vydrbat. Ale stejně se nemůžu ubránit plesnivění. Jak normálních flašek, zejména ve víčku, a u těch "zdravých" i uvnitř lahve. Nyní používám takové ty pevnější, zelené od čajů nebo nápojů s aloe vera. Ale poslední dobou do nich dávám ještě trochu teplý čaj, a mám strach, aby se z toho něco neuvolňovalo. Jinak tam mívám vodu, nebo džus naředění s vodou.

liska5
hodnocení

2x

Mluvit v případě PETek o zdravém plastu je špatně! Zejména opakovaným používáním a při vyšších teplotách plast degraduje a uvolňují se do nápoje ftaláty a aldehydy. Záleží taky na čísle v trojúhelníčku. Nejpřijatelnější je 2.

Kdo tu píše, že PET je zdravý plast?

72mona3*

Padl tu výraz zdravá lahev...

Ta ale není z PET plastu *nevi* a nikdo nepsal, že je. Nebo že PET je zdravý plast.

Mně prostě vadí, když se bojuje proti duchům. Člověk pak snadno získá dojem, že jsou skuteční...

Ale jinak si mě vůbec nevšímejte *frajer* jsem jen podrážděná, pondělí se blíží mílovými kroky...

Aj, děkuji *uspech*

liska5

Milé Naufrago, nebojuji s duchy, nýbrž upozorňuji. Rozbalte si vlákno chronologicky a uvidíte, že reaguji na lidi, kteří si v 11.39 a 11.46 notují, jak vesele pijí z petek od magnezie, či nějakého čaje. Usoudila jsem, že je třeba obecně připomenout něco k ošidnosti petkového plastu. Toť vše. Moje poznámka nebyla ke zdravé lahvi z medicínských plastů bez ftalátů. Nahoru, kde Luisa tuto láhev doporučuje, tam moji poznámku " vyhodily" body. Jinak přeji, ať Vám ten pracovní týden rychle a v pohodě uběhne se*slunce*v duši./ Když už nebude venku./

m123*
hodnocení

1x

Napadlo mě umývání v hypermanganu.

72mona3*
hodnocení

1x

Co přestat řešit láhev (protože nezáleží na láhvi, ale podmínkách, při kterých ta plíseň vzniká) a zkusit 1/ Savo (je i na ošetření ploch, které přichází do styku s potravinami a na dezinfekci hraček) nebo 2/ ocet (kdo nechce chemii, nalít do víčka a nechat působit). *nevi* M.

111®
hodnocení

0x

do hliníku bych nešel, nevidím dovnitř...

hodnocení

Díky, dobrý postřeh, ale všechny průhledné láhve z těch zdravých plastů, začaly plesnivět ve víčku, proto teď používám "nezdravý" plast, při kterém víčko tak rychle nesplesnivý, láhev měním co měsíc, dva.

hodnocení

0x
Jednou za čas dát láhev do myčky.
hodnocení

Nemám myčku k dispozici. Zkusila jsem víčko jedné zdravé plastové láhve vyvařit (když začalo plesnivět), ale pak netěsnilo ani obyčejnou vodu bez bublinek...

hodnocení

0x

" Zdravá láhev"- údajně bez plísní a zápachu.

zdravalahev.cz/...

*zdravi*

hodnocení

Díky za tip, ale na mnoha diskuzních webech jsem četla, že zdravá láhev děsně moc plesniví, takže do té nepůjdu, navíc nechci sosáček, tam se všude drží bordel, čím jednoduší láhev, tím lépe.

Zravá láhev bývala odolnější (ale ne samospasitelná) díky stříbru. To je ale již minulostí.

hodnocení

0x

chce to takovou, která jde vymýt horkou vodou - co si pořídit termosku?

hodnocení

Super postřeh, většinou láhev jdou vymývat horkou vodou, ale problém bývají ty víčka (jak poznám víčko, které, když vyvařím, tak bude stále fungovat a láhev nebude protékat?), nestává se až tak často, že by se plíseň objevila v láhvi, ale právě ve víčku. Co se týče termosky, ta je většinou těžší než obyč láhev, hůř se otevírá a není průhledná, tj. nevidím, do ní, kolik je tam pití.

111®
hodnocení

0x

já používám lahev od malé Magnesie , tu malou modrou...si koupíte každou chvíli novou a je to..

id
hodnocení

0x

Po 4 pokusech s koupí láhví na pití jsem to vzdala, Používám malou petku od Magnezky nebo je ještě tvrdá petka od Kofoly. Po asi 5 - 8mi použití jí zahodím do plastu..

Vloni jsem měla na kole také malou petku od nějakého čaje. Je fajn tvrdá a má široké hrdlo, dobře se vymývá.

belicka
hodnocení

0x

Já přemýšlím jít do skleněné láhve. Sice větší investice, ale napořád a někde i doživotní záruka. Pokud prý spadne na zem, tak se nemusí rozbít. Plus je průhledná, také bych nešla do kovové, která je vevnitř stejně potažená nějakým zdravotním silikonem. Pro děti a opatrné dospěláky se nabízí i ochranný obal. Je několik výrobců. Jen tak namátkou mě zaujal tento - econea.cz/...

Víčka jsou různá, umělohmotná, nerez, silikon, viděla jsem i dřevěnou zátku. Není problém koupit víčko náhradní. Jedno můžete namáčet /viz ocet/, drbat a druhé používat. Podle druhu materiálu, některé víčko nejde do myčky.

stefan*
hodnocení

0x
Buď sklo alebo meď. Na skle sa plesne neudržia pri pravidelnom čistení a meď ničí baktérie ...

liska5
hodnocení

0x

Skleněnou s víčkem ze silikonu, které se dá koupit sólo / třeba v Orionu/. To se dá vyvářet. Mnohé plasty var nesnesou, deformují se, a do nápoje z nich mohou přecházet z plastu chemikálie.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Plastové víčko se dá desinfikovat i v mikrovlnce (1 minutu na předposlední výkon). Po vysušení zkuste. Mikrovlny plast neničí, živé organismy ano. Ida

hodnocení

0x
Nejjednodušší a i pro tělo nejvhodnější rada je pít čistou vodu. Pokud to nejde, tak lahev pokaždém použití pořádně umývat saponátem a semtam (podle situace) zabránit tvorbě plísní desinfekcí. Tu lze provést agresivněji savem apod - savo se sice zneutralizuje a vypláchne, ale pach chloru mi osobně vadí a cítím ho pak i po řádném výplachu. Šetrnější, ale stejně účinný způsob je kyselina citronová. Ta taky účinně brání tvorbě plísně, nepůsobí agresivně na materiál lahve, nesmrdí a není nebezpečná(nenechavé děti). Joupil jsem ji v obchodě s chemií za cca 120kč/1,8kg - v potravinářské kvalitě. Citronku používám i na vodní kámen v koupelně, rychlovarce apod - mám ji v rozprašovači. Lahve po umytí pravidelně pošplíchám a nechám působit klidně přes noc. Pak opláchnu, není pochopitelně třeba tak důkladně, jak u sava. Improvizovat lze i s octem, který má doma každý...

jurajjuraj*
10.03.19 17:58
hodnocení

0x

.

hodnocení

0x

Pokud si nosíte jiné pití než vodu sebou (džusy, koktejly), nemám dobré zkušenosti, i při nejlepším mytí se ta úzká láhev optimálně neumyje a za as opravdu není čirá, pokud se ptáte jen na doma, koupila jsem si skleněný džbánek do lednice, do kterého se mi vejde ruka a dá se opravdu dobře vymývat.

hodnocení

0x
Já používám cyklistickou láhev přes 10let.Před sezonou ji vypláchnu octem a jedu dál

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]