Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dostupnost WC v marketu

Od: delina® odpovědí: 24 změna:

Co si myslíte o tom, že supermarket Billa nemá dostupné WC pro zákazníky? Je to jejich povinost nebo ne? sna mě koukali v pokladně vyjeveně, že jsem žádala klíč od zamknutého WC. Dříve to tak bylo, bylo to tam i napsané. Nyní již se musíte v marketu počůrat nebo hůř. Je na to nějaký zákon?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

6x
V jiném vlákně jste prezentovala názor, že se EU příliš vměšuje do dění u nás. Nyní se dovoláváte zákona, který by reguloval dostupnost (tedy jinými slovy nařizoval povinnost) vstupu na hajzlíky v Bille.
Nezdá se vám to poněkud absurdní?
Ne, pokud tam nepracujete a nejste tedy jejich zaměstnanec, není takový zákon. Jestli u vás byly záchody přístupné, šlo o obchodní strategii, službu prodejny zákazníkům.
hodnocení

Vidím, že stihnete ještě koukat, co který nick píše k jaké problematice. Obdivuhodné. Nevím, co má právě služba zákazníkům má co dělat s vměšováním se EU do dění u nás.Myslíte si snad, že by nám to mělo řídit EU nebo co? Myslela jsem to tak, že když se zřizuje provozovna /ordinace, masážní salon atd/ je povinost mít v projektu WC pro zákazníka, jinak to neschválí hygiena. Zde to tedy neplatí?

Ne skutečně nečekají na to, aby jim nějaký chytrák dokazoval, že musejí mít toaletu. Namísto toho úmyslně volí velikost prodejní plochy tak, aby jí mít nemuseli ;)

vilik*
Myslím, že je obecně dohledatelné a známé, že zákony ČR musí být v souladu s legislativou EU. Je to jeden z účelů jednotné unie v Evropě.
A vy, delino, zřejmě si pletete market se stravovacím zařízením nebo s jinou provozovnou, která je povinna poskytnout tyto služby.
Že jsem si všiml vašeho názoru jinde není nic divného, zas tak moc diskutujících se v podobných tématech nevyskytuje.
vilik*
Jinak, váš komentář zcela vyjadřuje fakt, že byste si možná měla o takzvaném vměšování EU a kdy, jak a proč k tomu dochází, něco nastudovat.

lidus*
hodnocení

2x

Tam kde není wc pro vozíčkáře, nechodím, doma wc mám a tak z internetu lehce vše objednám až domů a nikam nemusím. Buďte ráda, že wc měli a vydali klíč.

hodnocení

Neměli a klíč nevydali.

lidus*

Soucítím s vámi Delino, to pochopí jen ten, kdo to wc sám potřebuje. Je to důvod proč málo někam jdu a předem se informuji na dostupnost wc, stane se, že hrdě hlásí ano, máme ale, že jsou tam 60 dveře asi netuší.

hodnocení

1x

U nás najdete WC v Lidlu, v Albertu a v Kauflandu. V Penny a Bille nejsou.

WC a v Lídlu to jsem ještě neviděl,kde to je?

kimbert*

Je v novém Lidlu v Havířově u autobusového nádraží,ale jde do něho vejít až po projití pokladnou.

V Berouně v Lídlu je, ale v každém Lídlu asi není. Náš Lídl rekonstruovali a od té doby tam wc je.

host
hodnocení

1x

Nejen v marketu, ale i ve městech mají turisté problém najít záchody nebo otevřené záchody.

Nebo mít možnost se už se skříženými nohami pokoušet někde rozměnit peníze na drobné do automatu, který vás bez vhozené desetikoruny na záchodky již na dohled, nepustí (viz jízdárna pražského hradu, národní divadlo, kotva, atd.).

Blahořečit provozovatele záchodů zdarma! (některé obchodní domy, čelákovice, dačice, některá nádraží, atd.)

hodnocení

Existuje nějaký seznam restaurací, kteří prý mají umožnit jít lidem na své WC, i když tam nejedí. Prý označení na dveřích. žiju poměrně ve velkém městě, ale ještě jsem to neviděla a také nějaká nálepka na dveřích asi pocestného nezaujme, aby tam šel na WC. Takže WC jsou i ve městě opravdu problém.

host

Mapa veřejných WC - po kliknutí na první ikonu zleva v dolní části mapy se zobrazí na mapě veřejná WC (po přiblížení do místa hledání)

Nebo na mapě online kliknutím na čtvrtou ikonku zleva Vybavenost se spustí další menu a dole je ikona Veřejná WC. Po kliknutí se zobrazí umístění záchodků.

hodnocení

1x

@delina - Existuje nějaký seznam restaurací, kteří prý mají umožnit jít lidem na své WC, i když tam nejedí.
Odkazy na sebe navazují - a některá WC by mohla být přístupná i bez karty (viz mapa)

crohn.cz/...

crohn.cz/...

crohn.cz/...

jabraka*
hodnocení

0x

U nás Penny také nemá WC.Ale za budovou docela intimní místo,takže v nouzi dobré.*hledam*

JB

hodnocení

0x

V nejbližším městě navštěvuji Tesco, Penny a Billu.

V Tescu WC je a vcelku slušné, proto, pokud mám potřebu a vydržím to, nechám to do Tesca. V Penny WC není. Není nikde poblíž ani žádné ústraní. Nedá se nikam. Jednou se mi tam hodně chtělo, když jsem poprosila prodavačku, zda bych u nich mohla WC použít, odbyla mě, že mají pouze pro personál.

A Billa? WC tam není, ale za Billou zezadu je takový pruh - Země nikoho. Není tam vidět a dá se tam zalézt. Jen si člověk musí dávat pozor, kam šlape, zákazníků tam chodí asi hodně. A každý tam něco zanechá.

Dřív mi to bylo jedno, teď v pozdějším věku přibývají obtíže s ledvinami, proto bych uvítala WC v každé prodejně. Ale to by byla práce navíc, udržování, úklid...tak to asi nejde. Jaga.

hodnocení

0x
Já jsem ještě neviděla WC v Bille nebo v jiném supermarketu. Akorát v Kauflandu.
doplněno 10.03.19 08:06: Ještě v Bauhausu, Hornbachu, Globusu.
doplněno 10.03.19 08:15: Člověk musí něco vydržet. To byste nemohla jet na poznávací zájezd. Jednou, když jsem byla Itálii, tak tam v tom městě měli zamčené záchodky. Tak jsme tam sháněli WC a nakonec jsme šli do místního muzea. A v Chorvatsku taky po sezoně měli zamčené záchodky. Tak jsme byli u nich někde.
hodnocení

Tak samozřejmě na poznávací zájezdy nejezdím, když mám určité potíže. Ale i zdravý člověk si chce nakoupit v klidu a pokud potřebuje na WC, v klidu si dojít. V supermarketu, když jdu na velký nákup, většinou tu hodinu- hodinu a půl strávím, jdu-li ještě od někud, třeba z města, jsem celé dopoledne venku a docela by si člověk potřeboval odskočit. navíc každého může postihnout něco nečekaného, že?

Nemáte to jednoduché. Já bydlím kousek od obchodu a nebo nakupuji v Praze a tam vím, kde jsou záchody.

hodnocení

0x

delina - Je to jejich povinost nebo ne?

Záleží na velikosti objektu - povinné to být vždycky nemusí.

Vyhl. č. 268/2009 Sb.

§ 42 Stavby pro obchod

(4) Stavby pro obchod musí být vybaveny samostatnou místností se záchodovou mísou pro veřejnost odděleně pro muže a ženy obojí s předsíní a umyvadlem, popřípadě místností pro matky s dětmi, v počtu odpovídajícím kapacitě stavby.

Ohledně použití WC pro zaměstnance lidmi "z ulice" - existuje cosi jako provozní řád, schvalovaný mimo jiné i orgány hygieny - a soudím, že podobné ustanovení by pravděpodobně neprošlo.

hodnocení

Nikdo nemluví o použití WC pro zaměstnance lidmi z ulice. To by asi nikoho nenapadlo. Ale v té Bille je WC u vchodu, dříve tam byla cedule, že klíč je na pokladně / je tam více obchodů/ a nyní nikdo nic neví. V kadeřnictví, které tam je vedle, ten klíč půjčí svým klientům. Zajímavé, že?

Možná mají špatné zkušenosti - tak proč by si přidělávali potíže.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]