Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Jsem v pronájmu bytu a mám stanovenou výši nájmu v nájemní smlouvě.Každý půlrok podepíši s pronajímatel dodatek že smlouva trvá.Ted mi tento dodatek platí od 1.1.2019 - 30.6.2019.Nicméně nyní mě pronajímatel kontaktoval s tím že mi chce s okamžitou platností zvýšit nájemné.Mimochodem v domě je osm bytů a nájem chce zvýšit jen asi u čtyřech.
Ptám se tedy jestli má na toto náhlé zvýšení právo,nebo by měl vyčkat až na další dodatek ke smlouvě a v něm napsat zvýšení nájmu,potažmo k 1.7.2019 sepsat novou smlouvu kde by bylo již ono zvýšení.
Předem děkuji.
NOZ § 2249
(1) Neujednají-li si strany zvyšování nájemného nebo nevyloučí-li zvyšování nájemného výslovně, může pronajímatel v písemné formě navrhnout nájemci zvýšení nájemného až do výše srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě, pokud navržené zvýšení spolu s tím, k němuž již došlo v posledních třech letech, nebude vyšší než dvacet procent. K návrhu učiněnému dříve než po uplynutí dvanácti měsíců, v nichž nájemné nebylo zvýšeno, nebo který neobsahuje výši nájemného a nedokládá splnění podmínek podle tohoto ustanovení, se nepřihlíží.
Dobrý den, elegantní řešení by bylo, aby bylo zvýšení nájemného uvedeno až v novém dodatku nebo nové náj. smlouvě (od 1. 7. 2019). Ovšem, asi je Vám jasné, že když se nyní nedohodnete, tak už nebude vůle pronajímatele na další prodloužení náj. smlouvy - bude si hledat nového nájemce a tomu zvýšení nájmu zapíše do náj. smlouvy, resp. ujednají si nový nájem (vyšší, než ten nynější). Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.