Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvýšení nájmu při platné smlouvě

Od: waz odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

Jsem v pronájmu bytu a mám stanovenou výši nájmu v nájemní smlouvě.Každý půlrok podepíši s pronajímatel dodatek že smlouva trvá.Ted mi tento dodatek platí od 1.1.2019 - 30.6.2019.Nicméně nyní mě pronajímatel kontaktoval s tím že mi chce s okamžitou platností zvýšit nájemné.Mimochodem v domě je osm bytů a nájem chce zvýšit jen asi u čtyřech.

Ptám se tedy jestli má na toto náhlé zvýšení právo,nebo by měl vyčkat až na další dodatek ke smlouvě a v něm napsat zvýšení nájmu,potažmo k 1.7.2019 sepsat novou smlouvu kde by bylo již ono zvýšení.

Předem děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

NOZ § 2249

(1) Neujednají-li si strany zvyšování nájemného nebo nevyloučí-li zvyšování nájemného výslovně, může pronajímatel v písemné formě navrhnout nájemci zvýšení nájemného až do výše srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě, pokud navržené zvýšení spolu s tím, k němuž již došlo v posledních třech letech, nebude vyšší než dvacet procent. K návrhu učiněnému dříve než po uplynutí dvanácti měsíců, v nichž nájemné nebylo zvýšeno, nebo který neobsahuje výši nájemného a nedokládá splnění podmínek podle tohoto ustanovení, se nepřihlíží.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, elegantní řešení by bylo, aby bylo zvýšení nájemného uvedeno až v novém dodatku nebo nové náj. smlouvě (od 1. 7. 2019). Ovšem, asi je Vám jasné, že když se nyní nedohodnete, tak už nebude vůle pronajímatele na další prodloužení náj. smlouvy - bude si hledat nového nájemce a tomu zvýšení nájmu zapíše do náj. smlouvy, resp. ujednají si nový nájem (vyšší, než ten nynější). Zdravím!

hodnocení

0x

Má na zvýšení právo. Nemusí čekat až na nějaké datum. Udělá dodatek, že od 1.4. 2019 nájemné je stanoveno na...

Nemusí všem zvyšovat nájem, já to taky nezvyšuji všem a o stejnou částku. Hodně přihlížím k situaci rodiny.

Hezký víkend.

waz
hodnocení

Děkuji za názory,myslel jsem si že na to má pronajímatel právo...ale za zeptání nic nedám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]