Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podnikání při studiu a sirotčí důchod

Od: opava odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
Pobírám sirotčí důchod z Rakouska a nyní studuji na střední škole, po maturitě chci na další střední školu, na denní studium obor managementu. Háček je v tom, že jestli je možné zároveň podnikat jako OSVČ předpokládám na VPP, mít status studenta a tím pádem pobírat sirotčí důchod. Zda je možné při podnikání pobírat i důchod.
Pokud nevíte podmínky v Rak., napište prosím info z ČR.
Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Napsala jsem Pensionveranstalt/... . Podle jejich odpovědi byste mohla mít na sirotčí důchod nárok dál. Je to ale obecná odpověď, pro konkrétní odpověď chtěli znát číslo pojištění a jméno + adresu.

Chcete-li přesnou odpověď, napište (německy) na pva-lsw@pensionsversicherung.at

Podnikání při studiu a sirotčí důchod

tajemnak*
hodnocení

0x

Podnikám, studuji a nikde není problém.

U sir. důchodu je jedna z podmínek, že se soustavně připravujete na své povolání (denní studium). Pokud denně studujete a stíháte do toho podnikat (nebo prostě jste zapsaný na škole, kam nechodíte...) tak dokud vás nevyhodí, pořád máte status studenta, studujete denní studium a tedy máte nárok. :)

oxyv

a máš sirotčí důchod z Rakouska? To je zásadní informace, kterou jsi nenapsal.

iz*
hodnocení

0x

Podle mne by mohl být háček (problém) spíše v té další střední škole. Pokud byste pokračovala na VOŠ nebo na VŠ, problém by vzniknout neměl.

K tomu Rakousku: Od koho sirotčí důchod pobíráte? (Je tam více možností.)

Informace k rakou/... (německy)

opava
hodnocení

Ano máte pravdu, urco na tom něco bude. Podle toho co je psáno, tak by problém být neměl, ale kdoví. No zas budu mít stále status studenta i na střední. Snad se objeví někdo kdo si je jistý. Pobírám od SVA
skola

Problém by mohl nastat u nás, jak v Rakousku nevím. Je jedno, že budete mít status studenta i na druhé škole, ale budete mít ukončenou první střední školu a po té se předpokládá, že jste schopen se sám živit a nepobírat sirotčí důchod. Že nepůjdete pracovat a rozhodnete se pro druhou střední školu může být bráno jako váš koníček, pořád jste schopen po ukončení první školy se sám živit.. Pokud budete po první střední na VOŠ nebo VŠ, tak problém u nás nebude.

Když to přeženu, tak byste mohl střední školy studovat třeba do 50 let a pobírat sirotčí důchod.*zed*

iz*
hodnocení

0x

@Opava,

nejde o status studenta, ale o soustavnou přípravu na budoucí povolání. A to podle mne na druhé SŠ (po maturitě) už splňovat nebudete. Po maturitě byste měla pokračovat vyšším stupněm vzdělání nebo jít pracovat.

Na SVA se podívám.

iz*
hodnocení

0x

Zatím jsem našla, že pokud se budete dále připravovat na budoucí povolání, můžete si přivydělávat, aniž by byl nárok na sirotčí důchod ovlivněn přivýdělkem jako takovým nebo výší přivýdělku.

Viz § 252 Abs 2 Z 1 ASVG (německy)

Takže teď už schází jen rakouská definice "přípravy na budoucí povolání". Hledám dál, ale obávám se, že návštěva další střední školy tam spadat nebude.

doplněno 07.03.19 20:38:

Omlouvám se, zapomněla jsem vložit odkaz: § 252 Abs 2 Z 1 ASVG (německy)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]