Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příjezdová cesta

Od: martinmecner odpovědí: 5 změna:

Mám problém s věcným břemenem příjezdové cesty, jsem vlastníkem pozemku přes který mi vede břemeno pro souseda které je zapsáno v katasru na číslo domu, již jsem to takto koupil, což jsem samozřejmě akceptoval, sousedské vztahy by měli být dobré, jenže soused to pojal tak že si myslí že to je jeho cesta a stala se z toho veřejná komunikace, jezdí asi 100x denně, návštěvy ve velmi hojném počtu, parkují na břemeni které slouží jen pro projetí apd. když jsem řekl aby neparkovaly na břemeni a omezily frekvenci tak se soused urazil a nechce komunikovat, a to ještě přejíždějí přes kus asi 5m mého pozemku který není součástí břemene, na to však nijak nereagují ikdyž jsem je na to upozornil, dá se nějak proti tomuto jednání bránit? mám malé děti a bojím se je nechat si hrát na pozemku protože sousedi jezdí nejen velmi často ale i rychle a arogantně,moc děkuji za nějakou radu..

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

U věcného břemene záleží na tom, jak je definováno - tedy co je konkrétně uvedeno ve smlouvě.

Proti neoprávněnému užívání vašeho pozemku se bránit můžete - nejprve písemně a prokazatelně vyzvat souseda, aby od tohoto jednání upustil, jinak budete řešit soudní cestou - pokud bude pokračovat, podat žalobu.

martinmecner
hodnocení

Smlouvu nemám protože ji uzavřel z předešlým majitelem, možná bývalý majitel by mě ji mohl poskytnout, každopádně v katastru je zapsáno chůze a projet autem, ale spíš mě zajímá jestli mohu uplatnit omezení frekvence užívání, např. od 7-8h a od 14-16h, protože de fakto si z břemene udělal soused veřejnou komunikaci.

hodnocení

2x

škoda, že jste nepokračoval v jiné diskuzi.

Martine, trošku Vás chápu.

Je předně potřeba nastudovat (ve spise domu) jak je stanoveno věcné břemeno. Pak podle toho jednat. Nelze omezit právo jízdy na počet vozidel, to neprojde. Parkování asi nelze dovolit, pokud je to na průjezd. Pokud jezdí po jiném místě, je třeba tomu mechanicky zabránit. Pozor na sousedské vztahy, ale i na podřazenost.

Určitě bych zašel do katastru hledat dokumenty, co tam je přesně vyznačeno a třeba hledat další řešení jiné cesty.
( poradte.cz/...

hodnocení

0x

Už jsem to tu před chvílí psal v jiném vláknu: "Přístupová cesta je vaše, tak ji klidně upravte tak, aby se tam rychle jezdit nedalo. Své pozemky, které má snahu používat i soused, zabezpečte pořádnými balvany tak, aby se tam nikdo nedostal. Prostě proveďte taková technická opatření, která zajistí, že se soused bude chovat tak, jak vy vyžadujete."

Parkování zlikvidujete i tak, že cestu technicky zúžíte na 3m. Je vaše, tak vám v tom nic nebrání. Pak podél zaparkovaného vozidla nikdo neprojede. A jelikož je cesta vaše, tak v okamžiku, kdy na ní zaparkuje jiné vozidlo, postavím tam své vozidlo a bude mít problém s vyjetím a bude muset přijít požádat. Uražení souseda bych se nebál. Pokusil bych se mu to rozumně vysvětlit a když by nepochopil, máte dostatečné nástroje k tomu, abyste mu to uražení zatraceně znechutil. Holt na hrubý pytel hrubá záplata*smich*

hodnocení

0x

@martinmecner - v katastru je zapsáno chůze a projet autem, ale spíš mě zajímá jestli mohu uplatnit omezení frekvence užívání
Můžete - ale jestli se se sousedem nedohodnete, pak jedině žalobou - a nikdo vám předem neřekne, jak uspějete. Asi by to chtělo poradu s advokátem - současně i co se jízdy po vašem pozemku týká.

NOZ § 1299

(2) Při trvalé změně vyvolávající hrubý nepoměr mezi zatížením služebné věci a výhodou panujícího pozemku nebo oprávněné osoby se vlastník služebné věci může domáhat omezení nebo zrušení služebnosti za přiměřenou náhradu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]