Nejste přihlášen/a.
7x
---
Ano,způsob o kterém píšete je citové vydírání.
2x
Když mi někdo řekne , že vyskočí z okna, tak mu to okno klidně ještě otevřu a přistavim židli. Je to jeho vůle a rozhodnutí. Nikdo mu v tom nezabrání.
Já se nenechávám vydírat.
Nevím, proč by měla být ignorace trestný čin. Když to má navíc ještě v hlavě v háji, tak bych to házel za hlavu. Od toho jsou nemocnice příslušný.
Pusťte to z hlavy a ty zprávy mažte a nebo zablokujte a je klid. ![]()
0x
@anonymka - Nebo na opak ta ignorace je trestný čin.
Za určitých podmínek by mohla - ale zase podle konkrétních okolností
tr. z. § 144 Účast na sebevraždě
(1) Kdo jiného pohne k sebevraždě nebo jinému k sebevraždě pomáhá, bude potrestán, došlo-li alespoň k pokusu sebevraždy, odnětím svobody až na tři léta.
V podobných případech buď okamžitě informovat někoho blízkého, není-li to možné, pak policii.
0x
Když pominu, že to je blbost, někomu dávat na vědomí, co hodlám udělat /to je opravdu vydírání/, tak si pisatel musí uvědomit /zřejmě chce spáchat demonstrativní sebevraždu, a tedy být včas zachráněn/, že zpráva nemusí vůbec k adresátovi dojít - problém na cestě, zprávu si dotyčný nemusí vůbec přečíst, adresát zprávy může být na šrot a nebude adekvátně reagovat, a našly by se jistě další příčiny. A bude vymalováno.
0x
Záleží asi také na tom, zda po vás, či jiné osobě, něco vyžaduje, či jen hrozí. Každopádně bych to nebrala na lehkou váhu, lidé kteří o ní mluví na ni nejspíše často myslí a z toho, co píšete, bych řekla že ona osoba na to myslí. Spíše bych doporučila dané osobě minimálně modrou linku( modralinka.cz/... či zkusit klasickou linku důvěry, které je sice primárně do 26 let, neodmítnou ale ani starší(minimálně Modrá linka ne, nevím, jak je to u Linky bezpečí, pomoct vám pravděpodobně neodmítnou) a pomáhají lidem v takovýchto situacích. Případně by bylo na místě vyšetření psychologa a určení diagnózy. Deprese není žádná sranda a pokud se neléčí, může to zajít příliš daleko.
Pokud by ji spáchal, nenesete za to (pokud vím) zodpovědnost, ani kdybyste o tom věděla. Takže ignorace je špatná nejspíše pouze z morálního hlediska. Těžkou říct, zda lze toto citové vydírání stíhat.
Doufám, že jsem vám pomohla, nejsem psycholog ani právník, jen o těchto věcech trochu vím a zbytek jsem dohledala na internetu. Přeji hodně štěstí.
0x
O vydírání můžeme hovořit v případě, že se jedná o formulaci: uděláš to a to, jestli ne, tak se zabiju (něco si udělám atd.). Můžeme se s tím setkat při ukončení vztahu, v rodině... A je to vydírání psychické, emocionální - má za úkol vyvolat výčitky, lítost... vysloveně hraje na city. Vzbudí to ve vás pocit, že když nevyhovíte, jste ta největší sv*ně pod sluncem. Takový člověk se zabít nechce, přesto to může provést jako demonstraci.
Pokud někdo o sebevraždě mluví bez toho buď-nebo, není to vydírání. Tam už by se mělo rozlišit, jestli je to opravdu volání o pomoc (psychické problémy), nebo jen snaha o zviditelnění. Ve většině případů platí, že kdo se chce doopravdy zabít, nemluví o tom. Dokonce se těsně předtím zdá, že se mu ulevilo. O to větší překvapení to bývá pro okolí. M.
doplněno 07.03.19 18:08:
Jinak, pokud by mi někdo napsal, že se chystá třeba dnes večer zabít, neřešila bych to sama. Volala bych policii.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.