Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Těhotenství v nezaměstnanosti

Od: 0000 odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Pracovala jsem nepřetržitě sedm let. Od 2.října 2009 jsem evidovaná na úřadu práce. Podpora v nezaměstnanosti mi bude již končit na konci února 2010. Bohužel jsem dosud nenalezla zaměstnání. Vzhledem k mé situaci a věku (27 let) uvažuji o miminku. Kdybych tedy otěhotněla, na jaké peníze bych měla nárok, teď když mi končí podpora? Bydlím s přítelem v rodinném domku ze kterého se před rokem odstěhovali rodiče do jiného domu, ale nemají přepsanou adresu trvalého bydliště na novou adresu, tekže jsou evidováni stále u nás. Přítel má plat 9000,- Kč hrubého. Mám v tomto případě nárok na nějaké dávky? Dále mě zajímá, jestli mám jako nezaměstnaná nárok na peněžitou pomoc v mateřství a na rodičovský příspěvek. Děkuji za odpověď.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

fany08*
hodnocení

1x

Jako nezaměstnaná určitě budete mít nárok na dávky, které uvádíte. Před pár lety jsem byla ve stejné situaci jako vy, kdybych měla čekat, až si najdu práci, mimina se nedočkám. Hodně štěstí a jděte do toho, zvládnete to.

hodnocení

1x

Pokud nejste nemocensky pojištěná, nemáte nárok na peněžitou pomoc v mateřství ani na případnou nemocenskou (třeba z důvodu rizikového těhotesnství). Požádat byste si mohla až po narození dítěte o rodičovský příspěvek. Ten byste pobírala ve čtyřleté výměře, t.j. do 21 měsíců 7.600 Kč a dále do čtyř let 3.800 Kč (pozor - výše rodičovského příspěvku se v posledních letech docela mění a nikde není psáno, že za rok to nebude zase jinak... poslední snahy o snížení loni neprošly, ale klidně mohou projít letos...).

O nároku na osatní dávky máte nejlepší si rovnou požádat - oni posoudí vaše příjmy a možnosti, a buď vám dávku přiznají nebo vám ji zamítnou. Z hlediska možného nároku mě napadá příspěvek na bydlení, ten se ale posuzuje příjmů hlášených v bytě na trvalý pobyt, tedy pokud se nemýlím, tak se počítá i s příjmy přihlášených leč nebydlících rodičů. Další, co mě napadá, je příspěvek na živobytí, ale pokud vím, u té je výpočet stanovený docela individálně, ptž se bere v úvahu kde co (příjmy, majetek, snaha o zajištění vlastního příjmu...). Nějaké základní info najdete tady na netu:

Dávky státní sociální podpory - portal.mpsv.cz/...

Dávky pomoci v hmotné nouzi - portal.mpsv.cz/so/...

fidonet*
hodnocení

0x

Nedoporučuji jít na mateřskou, pokud jste bez práce. Budete na tom vždy pořadně finančně špatně. 27 let není konec světa, počkejte až práci najdete. Přesné info Vám bohužel nepodám. Ale výsledek bude stejný.

doplněno 10.02.10 20:23:

Jak píše fany podemnou : čekat roky nemá cenu. To už je lepší mít miminko a odříkat si. Počkat max pul roku. Zda se práce nepoštěstí.

haninka*
hodnocení

0x

Já Vám do toho nechci kecat, ale: Vy jste na podpoře, přítel bere 9 tis. hrubého, to je docela mazec. Nechcete ještě nějakou dobu počkat? Ono miminko docela dost stojí. Jestli Vás nebudou podporovat rodiče, z čeho budete žít? Vemte si kolik stojí jen pleny. A 27 let dnes nic není. Já ze svého okolí neznám skoro žádnou "holku", která by rodila před třicítkou. Takže já bych si ještě klidně ty tři roky počkala, alespoň přítele více "prověříte":)), to není nikdy na škodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]