Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyvolání fotek z negativu

Od: fu odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, mám vyvolaný barevný kinofilm ale nevím jak z něho vytvořit fotky - pozitiv. Mám i zvětšovák Opemus, nevím přesně jaký typ, nemám ho u sebe. Otázka tedy zní: Co všechno potřebuji k vytvoření fotek z negativu, a jdou ty staré zvětšováky použít jak pro čb tak pro barevné fotografie? Bohužel nemám nikoho kdo by mi to vysvětlil a nikde jsem to nenašel. Díky.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Na barevné fotografie nestačí jen zvětšovák a chemakálie, ale i sada berevných korekčních filtrů, nebo tkzv. barevná hlava a k tomu ještě hromada zkušeností.

Černobílé fotky jsou podstatně méně náročné, ale dělat černobílé fotky z barevného negativu nedoporučuji. Běžný černobílý fotografický papír je určen jen na černobílé negativy, z barevného negativu nedokáže převést obrázek do odpovídající černobílé stupnice odstínů a je to hodně znát.

Taky by to chtělo stabilizaci teploty lázní, vývojky určitě ...

hodnocení

2x

No, pokud máte jen ten zvětšovák, tak bych viděl jako optimální nechat si ten film nascanovat slušným scanerem a pak si můžete fotky sám vytisknout. Převrátit negativ na pozitiv dokáže kdejaký program na obrázky.

Nebo to odneste někam do fotolabu a nechte si to vyvolat.

fu
hodnocení

Mám i misky, leštičku... Jen nemám chemikálie a nevím jaké na co použít. Do fotolabu jsem to odnesl jednou a ta cena byla opravdu nehorázná. Film jsem si nechal pouze vyvolat protože když jsem zjistil co metoda C-41 obnáší... Ale co obnáší vytvoření pozitivů jsem nikde nenašel. Rád bych si to dělal sám, proto se ptám zde.

To, co chcete provádět, je to nejsložitější a dnes už se tím nikdo moc nezabývá, když existují různé možnosti uchování obrázků. Od vypálení na disk, po uložení na server, přes externí disk. Pokud máte solidní tiskárnu, můžete si fotky v různé velikosti vytisknout doma. Já fotky moc nedělám, ale když už k tomu dojde, vytisknu na měkký fotopapír a pak zalaminuji do fólie.

To není o tom, že by to nešlo. Jenže pokud jste to nedělal, nemáte to kde okoukat, tak budete mít hlavně zpočátku velké množství nepodařených fotek, zejména pokud jste nedělal ani černobílé fotky. Barevný proces je však mnohem komplikovanější a tudíž i nákladnější

karelhoracek.cz/...

fu
hodnocení

No tak to jsem trochu prokoukl... Asi si budu vyvolávat jen ČB fotky... Díky všem za rady. N.

culdabulda1*
hodnocení

2x

kromě zvětšováku potřebujete ještě temnou komoru, fotografický papír, chemikálie na vývojku a ustalovač - nevím, jestli se to ještě prodává - dříve to bylo k dostání v každé drogerii.

Barevný proces je složitější, potřebujete taky příslušný "barevný" papír - ale třeba by Vám pro informaci stačila jen černobílá verze. Film dáte do zvětšováku- promítnete na fotografický papír - strčíte do vývojky, po vyvolání obrázku opláchnete v mírně kyselé lázni a strčíte asi na 10 minut do ustalovače.

doplněno 04.03.19 09:57:

- jo v temné komoře si svítíte tmavě červenou žárovkou a fotografické papíry uchováváte ve světlotěsné černé krabici.

V případě barevného procesu se nesvítí. A zvětšovák pro barvu musí být lepší než pro černobílý - nesmí z něho nic prosvítat. Je to fuška a ne moc levná. Lepší je s tím filmem zajít do fotolabu.

priklad1*

Ale svítí. Nevím tedy vlnovou délku, ale je to takové žlutohnědé světlo. Trochu do zelena. Mluvím o pozitivu

karel556*
Jasně že se svítí, svítil jsem v koupelně tmavě červenou žárovkou.

hodnocení

2x
Nejlevnější a nejkvalitnější cesta je oskenovat a pak sám nebo v labu vytisknout. Cesta černobílé fotografie je také poměrně drahá a kvalita bude velmi mizerná, protože převod na čb škálu není jednoduchý. Pomohly by filtry, ale to je náročná práce.Barevné fotky z negativů neuděláte, potřebujete znalost, barevnou hlavu,... a prostě první kloudna fotka Vám vypadne za několik týdnů, spíše měsíců a vyjde Vás na tisíce. Jestli máte fotoaparát na film, prodejte jej, přidejte a kupte digitální a odpadne skenování, které se Vám zdá drahé. Druhou možností je koupě skeneru a film/y si naskenujte sám a ušetříte. Jinou cestu neznám.
hhh

Víš prd a rozdáváš tady rady.

karel556*

hhh, ty víš dva a děláš chytrolína po roce.

priklad1*

Se tady uprďujete. Nechce někdo subtraktivní i aditativni filtry a všechny chemikálie na barvu? T32 a další

karel556*
hodnocení

1x

Kdysi jsem barevné fotografie dělal i přes varování kolegy, že to nezvládnu, černobílou techniku jsem zvládal dobře a ta byla velice dobrou průpravou pro barevnou fotografii. Zvětšováku je jedno jestli do něho strčíte barevný nebo černobílý negativ. Jsou nutné expoziční hodiny k nastavení osvitových časů. K barevnému procesu se potřebuje barevná hlava ke zvětšovacímu přístroji nebo sada aditivních filtrů (červený, modrý, zelený, daly se koupit v obchodě foto-kino). Tyto filtry jsem si připevnil pod objektiv zvětšováku v otočném rámečku. A teď k postupu: samozřejmost je být v temné komoře (koupelně, kumbále). Barevný fotopapír se osvítí nejprve přes červený, pak zelený a nakonec modrý filtr. Časy osvícení přes fltry jsou různé, ve vteřinách. To se nazývá filtrace. Poté se osvícený fotopapír vloží postupně do "barvotvorné vývojky", "stop lázeň", dále do "bělicí lázně", a nakonec "ustalovač". Nakonec vše vyprat ve vodě aby se odstranily zbytky chemikálií, které by negativně ovlivňovali životnost fotografie. Je to docela složitý proces, svoji první barevnou fotku jsem dělal v koupelně od devíti hodin večer do dvou do rána, než jsem objevil systémem "pokus - omyl"správnou filtraci. dávám vám zde odkaz kde se dozvíte více, to že jste nic nenašel se mohu jen domyslet jestli je to vaše neschopnost nebo lenost*nevi* paladix.cz/...

priklad1*

Aspoň někdo o tom něco ví. Aspoň půlhodiny proces. Pak barevná korekce a znova půl hodiny. Ovšem barevná fotka naší maturitní třídy, vlastnoručně zhotovená, ani po 50 letech nedoznala změn.

Špatně se sháněl chemikálie. T32 chlorid železitý do běliče. Asi proto že se používá na létání plošných spojů.

karel556*
Máte pravdu, chemikálie se sháněli špatně. Já kupoval sadu pro barevnou fotografii, bylo v tom vše potřebné, byla to plechová krabice a cena byla 45 Kčs, shánělo se to těžko, naštěstí jsem měl v prodejně foto - kino známou, tak jsem měl možnost to koupit, ale běžně to nebylo na pultech. A jak píšete, fotky jsou i po dlouhých letech stále kvalitní (barevné fotografii jsem se věnoval přibližně v letech 1978 - 1981, pak už jsem fotil na diapozitivy.

karel556*
Jo to byly časy, dneska člověk cvakne foťákem, přetáhne do počítače a během pár vteřin z tiskárny vyleze fotka, žadné ponocování :)

jabraka*
hodnocení

0x

Před lety jsem také horoval barevné fotografii.Jako chemik jsem měl lepší přehled o tvorbě barevného obrazu i přístup k chemikáliím .Pracoval jsem i na zjednodušení procesu filtrace,na příklad jsem si pořídil šablonu pro proužkové zkoušky pro jednotlivé barvy,Později jsem si pořídil expozimetry pro každou barvu.Proces je ale pracný a složitý,tak jsem nakonec fotil jen na diapozitivy a koupil pro rodinu a skalku projektor.Nakonec zvítězil digibarevný kompakt.Dnes už se fotografie dají pořídit velmi levně přes různé sťové servery.

priklad1*

Myslím že jsem měl takovou průsvitnou masku. Něco jako šachovnice. Každé políčko v jiné filtraci. To se položilo na exponovaný papír a pak se mohlo vyhodnotit jakou použít filtraci. Subkrativni metoda. Nevím zda některá políčka měla šedou masku, aby byla zajištěna rovnoměrná expozice.

mak*
hodnocení

0x

Na barevné fotografie potřebujete, aby zvětšovák měl barevnou hlavu. Krom toho je postup poměrně složitý a musí probíhat za absolutní tmy, takže pro začátečníka nedoporučuji.

Pokud vám jde o to, udělat si fotky, pak jednoduše negativ naskenujte a převeďte do pozitivu (to umí téměř každý i freewarový prográmek na úpravu fotek) Pak si můžete fotky uložit v PC nebo vytiknout jako digitální.

Pokud vám jde o to, vyzkoušet si tu alchymii výroby fotek klasickou cestou, tak bych doporučoval pro začáte si udělat fotky černoblílé. Krom zvětšováku budete potřebovat vývojku, ustalovač a fotopapíry. V temné komoře (může být osvětlena slabým červeným světlem) založíte film do zvětšováku, zaostříte, poté zvětšovák zhasnete, položíte papír a stanovenou dobu osvítíte. Poté vložíte do vývojky na dobu na vývojce uvedenou (myslím, že to bylo 1-2min) a nakonec na 10 a více minut do ustalovače. Je vhodné mezi vývojkou a ustalovačem opláchnout fotku v přerušovací lázni tvořené velmi zředěným octem (asi tak 1:10). Pokud je fotka moc tmavá, byla expozice moc dlouhá, pokud je zvětlá tak naopak krátká. Doba expozice závisí na spoustě věcí a je nutno ji odzkoušet, pro barevný negativ bych začal někde kolem minuty (u černobílého to bylo podstatě méně). Pro měnší spotřebu papíru se ty pokusy dělaly na prouřky papíru, aby ho nebyla taková spotřeba. nakonec se fotky perou ve vodě a suší. Všechny lázně by měly mít teplotu 20°C.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]