Nejste přihlášen/a.
Hm, co je spravedlivé a co je nespravedlivé. Vidím, že vaše vydělané peníze nepovažujete za společný majetek. Já věc beru tak, že každá koruna v mé peněžence a na mém kontě má dva majitele. Jeden jsem já a druhý je moje žena. Možná že právě toto je jeden z důvodů, proč jsme se nikdy nepohádali.
Zkuste trochu přehodnotit váš způsob uvažování. Žádné dělení peněz na moje a jeho, ale naše.
Netušíme kolik utratíte za jídlo, ale nájem ani výdaje na děti zrovna nejmenší nejsou.
Když jsem byl ještě ženat, měli jsme to doma podobně. Já hradil provozní výdaje domácnosti, tedy SIPO apod. Manželka nakupovala jídlo. Jednou jsme to spočítali a vycházelo to plus mínus stejně.
Milá paní,za prvé = 19 let není dítě,nýbrž dospělý jedinec,který si může i když je zřejmě student přivydělávat coby brigádník.
A za další = Proč kupujete jídlo za jeho děti?
Jsou jeho,tak ať platí on.
Vy nejste povinna.
Výživné budou evidentně náklady na to nejdůležitější.
Dobrý den, pokud uvažujete ve vztahu jenom takto "technicky" a hledáte rovnováhu či spravedlnost, tak jde skutečně jen o to, že s přítelem vedle sebe žijete. Láska, chemie, motýlci v břiše - to vše už tam není a možná ani nebylo (už jde jen o peníze, snad o výhodnost soužití a rozdělení životních nákladů mezi dvě osoby či nechcete být sama). Zdravím!
karolina - no, odpovídal jsem tak, jaký dojem jsem z Vašeho dotazu získal. A zatím reagujete pouze na můj příspěvek, protože nechcete být za zlou, i když ostatní po Vás chtějí nějaká čísla, aby se ukázalo, kde je ta spravedlnost. A ta čísla neuvádíte (i když je znáte a můžete si vlastně na svůj dotaz odpovědět sama).
karolina - nepředpokládám, že chcete, aby přítel bral méně, protože je výhodnější mít přítele finančně zajištěného, než naopak. Pokud máte dojem, že by měl dávat na domácnost více, tak mu to řekněte a třeba to tak udělá (nebo Vám třeba vysvětlí, že na něco nebo někomu spoří, bude platit ze svého pro všechny např. dovolenou nebo nové auto). jak si to doma pořešíte, takové to budete mít (a netřeba si stěžovat).
Ono záleží na výši nájmu a taky na platech vás obou, aby to bylo možno spravedlivě posoudit. Jídlo pro 4 osoby vyjde dnes dost draho, může převýšit nájem. Navíc ten, kdo děti nemá by na ně nemusel přispívat, snad jen dobrovolně, zvlášť žena s menším příjmem, kterou by měl muž spíš podporovat, než ji využívat k financování domácnosti. Ale je to všechno hlavně o dohodě partnerů
Potom co jste sdělila dvojnásobný přijem partnera, tak já bych se s ním dohodla tak, aby dával peníze na nákup a účtenky schovávala k případné kontrole. Jestli se staráte o celou domácnost, máte nárok nejen na stravu a občas dárek (kultura, dovolená), svoje peníze si nechte jako kapesné pro své potřeby a něco pro rodinu dle uvážení, rozhodně bych je všechny neživila, připadala bych si jak oškubávaná slepička
Zdravím. Tak já z vás mám dojem úplně opačný, než Ben (ale jinak ho mám oblíbeného). Připadá mi, že jste začala přemýšlet teprve nyní. Pokud přítel má u sebe 2 děti, na které pobírá výživné (peníze na živobytí ) má také dětské přídavky a úlevu na dani. Kdybyste s ním v bytě nebyla, platil by nájem stejně vysoký, za teplo (a plyn?) prakticky taky. Vy spotřebováváte jen 1/4 vody a 1/4 elektřiny. Své jídlo si platíte celé sama + krmíte ještě další 3 osoby =>2 dospělé (19letý člověk je dospělý) osoby + 1x 16leté dítě, většinou jí taky jak dospělý (zvlášť, je-li to kluk). Ale - všichni máte asi jídlo v práci (a ve škole) - to si za svou rodinu platí asi přítel sám, takže vy platíte snídaně, svačiny a večeře a obědy o víkendech. Tak když si to tak promítnete, je to fifty : fifty? Ida
@karolina - Nájemné se stravou vyjdou stejně a přítel vydělává jednou tolik co já.
Tak podělte všechny výdaje na byt, jídlo a podobné věci - s výjimkou výdajů na děti, které platí partner - čtyřmi a sdělte mu, že budete hradit jen "svoji" čtvrtinu - aby to bylo "spravedlivé".
Vy jste chudák, nikdo tady nemluví o tom, že by mu záviděla výši platu a vy hned měla jste se víc učit, to je od vás hloupé. Tady jde o to, že ona s menším platem musí uživit jeho děti i jeho ! Jsem asi sobecká, ale já bych to nedělala, našla bych si muže nejlépe bez dětí at je živí kdo chce.
@ma11 - ona s menším platem musí uživit jeho děti i jeho
Nemusí. Může se odstěhovat a bydlet za vlastní peníze.
V tom živobytí a bydlení je to strašně složité.
Chtělo by to velký papír a sepsat všechny příjmy a výdaje. Schovávat si během měsíce - dvou doklady od všeho.
V každé rodině, kde nejsou manželé a vlastní děti je tento rozpočet na pořadu dne /měsíce/.Tedy, že se finance řeší.
Mě, kromě jiných výdajů za drogerii, obnovu zařízení, opravy, napadá důležitý výdaj a topéče a financování automobilu.
To je dnes dost velká položka. Tedy pokud vy nejezdíte /nenapsala jste/, tak všechna péče o vozidlo je na přítelovi? A když se jede na výlety, tak kdo tyto financuje, o dovolených také nemáme informace.
To vše si musíte ještě porovnat Vy sama.
Jinak pokud pro rodinu vaříte, pečete, perete, žehlíte, tak přece jenom vykonáváte možná více práce navíc, která by se měla trošku ohodnotit. Ale nevíme právě všechno. Třeba právě ty dovolené jsou jako kompenzace za celoroční práci?
Víte i ten mužský je v rodině potřeba. Třeba pán vymění kohoutky, vyčistí odpad, doveze velký nákup, zajistí opraváře, opraví PC, vybere nejvhodnější telef. tarify a internetové připojení, vymaluje atd.
Jestli Vám to funguje a jste všichni spokojení, tak si udělejte jenom jednou za rok revizi a kontrolu hospodaření a podle výsledků potřebné položky a příspěvky od Vás upravte. Jak víme, ekonomika s cenami výrazně zacloumala. A je povětšinou u všeho dráž.
Co vyhovovalo před lety, tak dnes nemusí.
Některé rádoby rady, které se Vás osobně dotýkají, neberte na zřetel.
Život spíše řešte, neutíkejte. Kolikrát za život může člověk utíkat od nově budovaného vztahu? Pokud není druhý pijan, karbaník, silně zdlužen, tyran a podobné individuum.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.