Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
před necelými dvěma roky mi byla zhotovena na spodní pětce celokeramická korunka. Tato korunka byla postavena na poměrně vysoké nástavbě, neboť z původního zubu zůstaly už jen kořeny a pouze drobná "skořepinka". Korunka i s nástavbou opakovaně vypadává, vždy po několika měsících od nového zhotovení nástavby a přilepení. Vždy nějakou dobu před každým vypadnutím (týden až měsíc) se mi stalo, že oblast mezi korunkou a zubem začala zapáchat, asi se pod korunkou začaly usazovat nečistoty a vytvářel se zánět (bez bolesti). Od chvíle, kdy korunku mám, ale zejména po posledním připevnění korunky (prosinec 2018), jsem měla intenzivní pocit, že korunka nemá správný tvar, tedy že mi zabraňuje při zavřených ústech mít zuby v "přirozené" poloze a navíc že je moc vysoko. Doufala jsem, že se korunka usadí, ale kromě pocitu, že se po pár týdnech trochu "snížila", nepříjemný pocit z "nezapadání zubu mezi ostatní" zůstal. Teď, když korunka opět vypadla i s nástavbou (březen 2019) můžu porovnat, že mám při zavřených ústech zuby postavené přirozeně o trochu jinak, jsou jakoby "zamknuté do sebe" a nic mi tam nepřekáží.
Chci se zeptat, máte někdo podobné zkušenosti a víte, co se s tím dá dělat? Je možné, že korunka má nesprávný tvar pro skus, tedy že byly špatně provedeny otisky před vytvořením korunky? Pokud by tomu tak bylo, dá se celokeramická korunka nějak tvarově opravit, obrousit nebo se musí vytvořit zcela nová? Pokud by se musela vytvořit nová, je možné tu starou nějak reklamovat, nebo bych musela novou zaplatit? Nechci dávat znova 6000 za korunku, když za vypadávání té předchozí nemůžu. Nebo je možné, že dělám něco špatně? Připadám si už dost zoufale, neustále si dávám pozor při jídle, navíc ten zápach z úst před vypadnutím zubu je dost nepříjemný a ty časté návštěvy zubaře ostatně taky. Díky za případné reakce.
Tady je spíš zarážející, že vypadává korunka i s kořenovou nástavbou. To nabádá k tomu, že ji zubař zhotovil špatně, nebo že zvolil špatný druh návstavby. Také to ale může být tím, že zub není dostatečně "zdravý" na to, aby nástavbu udržel. Pokud se jedná o mrtvý zub, tak kořeny už nemusí být v dobré kondici a v tom případě by se měla spíš užít nástavba s čepem, aby to lépe drželo. Jsou samozřejme i zuby, na kterých se prostě stavět nedá, protože to ten kořen neudrží a zub se musí vytrhnout (pak je možnost můstku nebo implantátu). Ale samozřejmě takové věci by vám měl říct Váš zubař a správnou kondici zubu zjistit z rtg nebo po otevření zubu. Já osobně bych tedy požadovala bezplatnou opravu, uvidíte jak se k tomu postaví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.