Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy v rodině

Od: es* odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer, ráda bych se zde svěřila s dlouhotrvajícím problémem. Jsem studentkou SŠ ve třetím ročníku. Žiji s mamkou, dvěma ségrami, které jsou dvojčata (6 let). Doma mám hodně zvířat, která jsou většina moje (pes, dvě kočky, dva potkani, morčátko, osmák, had). O všechna se starám já až na hada a kočky, o které se staráme napůl s mamkou. Miluji zvířata a baví mě se o ně starat. Mám tři brigády. Jednu stálou a jednu podle toho jak si určíme šichty. Třetí je nestála a můžu přijít na výpomoc nečekaně, když někdo onemocni apod. Práce mě naučila samostatnosti a zodpovědnosti.
Je to již rok, co moje máma nežije s tátou. Máma se začala chovat hrozně. Nejhorší to bylo minulý rok v zaří. Mamka mě vyhazovala z bytu, několikrát. Jednou se to řešilo přes policii. Já ve škole hodně chyběla, přesto jsem se nějak udržela a na vysvedčení jsem měla jen jednu pětku. Momentálně si se známkami vedu docela dobře.
S mámou bydlet nechci kvůli jejímu chování, ubližuje mi psychicky. Nejednou na mě vztáhla ruku, ale nebylo to nijak vážné. Vadí mi, že na moje segry hodně křičí a je před nimi vulgární. K tátovi jít nemohu, nemá vlastní byt a oba rodiče jsou v insolvenci a ta končí až v létě. Táta momentálně bydlí u babičky, která má malý byt.
Já dost často nyni uvažuji, skončit se školou a jít pracovat do zahraničí. Vím, najednu stranu je to hloupost. Mám za sebou čtyří roky na SŠ (rok na pajdě a tři roky na zemědělce) a zahazovat se mi to nechce. Z bytu ale nechci odjeít bez svých zvířat, miluji je je, vychovala jsem je. A už vůbec jít pracovat a přebýat v zahraničí, není nic lehkého. Ráda bych ještě napsala, že mamka po mě požaduje minimální nájemné (500,-) s tím problém nemám, ale neživí mě. Všechny svačiny, obědy a večeře si dělám sama. Mamka vaří občas. Děti obědvají ve školce a o víkendech se stará babička, nebo táta. Táta platí (5000,- alimenty), přičemž tři tisíce jsou na ségry a dva tisíce na mě. Nedostávám z toho ani korunu. Všechno jde mámě. Což mi ani nevadí, protože oblečení si kupuji sama, ale co se týče výživy, tak se stravuji sama a to mi v pořádku nepřijde. J Obrátila jsem se i na sociálku, nebo linku bezpečí, ale nikde nepomohli, pouze navrhli pro mě nemožná řešení, jako je třeba s mamkou normálně o tomto problému hovořit. Jak by jste tento problém řešili Vy? Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

2x

es - kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Cokoliv se navrhne, v tom okamžiku tvrdíte, že to nejde. Co vlastně chcete za radu? Nechte si soudně vyměřit výživné od obou rodičů, pro zvířádka už hledejte jiný domov a odstěhujte se. Najděte si spolubydlení nebo něco podobného -levnějšího, dodělejte školu a máte možnost vycestovat.

id
hodnocení

1x

Máte 4 roky na SŠ, takže je vám 18 pryč. Je to tak? Od zletilosti alimenty od otce nepatří do kuk matce, ale přímo vám. Požádejte otce, aby zasílal výživné přímo vám na účet nebo složenkou. Zde je nebezpečí, že pošťák peníze na složenku předá matce. Nájemné matce neplaťte. Vždyť to doma horší mít nemůžete. Matka vám ubytováním třeba přispívá místo výživného.

Školu dodělejte za každých podmínek. Pak zmizte matce z očí, třeba do zahraničí. Jste šikula, že při škole zvládnete i brigády. To nedokáží mnozí studenti vysokých škol.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Nez jsem doťukala, byla jsem se stejnými myšlenkami až druhá.

es*
hodnocení

A co když mě mamka začne znovu vyhazovat z bytu? Nemám kam jít a bez svých zvířat se mi pryč nechce jít. Až moc pozdě jsem si uvědomila, jaká je to zodpověnost. S těžkým srdcem bych byla ochotna jim najít nový domov, ale stále doufám, že se situace s mamkou zlpší.
Bojím se, že i kdyby mi táta posílal alimenty, mohla by se z toho mamka zbláznit. Vím, že mamka bere cca 13 000,- a každý víkend si vydělává na brigádě v baru. Nevím, kolik přešně, ale v peněžence jsem viděla +- 2000,- i přesto požaduje po mě tu minimální častku. Plus jí táta posíla těch 5000,- a někdy i něco navíc. Ona vlastně z těch peněz na mě, platí nájem.

hodnocení

0x

prozeny.cz/...

přečtěte si to celé až do konce...

hodnocení

0x

Slečno,pokud máte za sebou roky na SŠ, tak už budete patrně zletilá. Výživné by měl váš otec od vašich 18ti let posílat vám, nejlépe na váš účet. Povinnost přispívat na výživné svému dítěti má ale i vaše matka. Nemusí to být stejná suma, jako posílá otec, lze se dohodnout (místo části příspěvku pro vás máte u ní bydlení).

Ptáte se na radu:

Otce v každém případě požádejte, aby výživné posílal na váš účet, ne matce. Od 18 let jsou to vaše peníze! Pokud opravdu nelze se s matkou dohodnout, zkuste ji ještě jednou upozornit, že i ona má povinnost vám přispívat, dokud nebudete dostudovaná, abyste se mohla sama živit. Jejím příspěvkem může být i ubytování (a ujišťuju vás, že za 500,- se jinde ubytujete dost těžko). A vy se snažte řádně dostudovat, když už vám chybí jenom jeden rok, bylo by škoda školu nedokončit.

es*
hodnocení

Ano, zletilá jsem. V podstatě to co píšete už vím. Táta už mi několikrát říkal, že peníze bude posílat mne, ale jakmile by to udělal, bylo by u mamky zle. Když bude posílat alimenty mne, bude po mě mamka požadovat nájemné a v tu chvíli by to asi nebyla jen 500,- ale vyšší suma, když ví, že dostávám peníze od táty.

marfusa*
hodnocení

0x

Vaše matka Vás z bytu vyhodit nemůže. Máte tam trvalé bydliště a ona na to nemá právo. Klidně bydlete a nebojte se. Mně otec taky vyhazoval z bytu. Sotva jsem dokončila školu, začal že se mám odstěhovat. Když jsem se ptala kam odpověděl že to je snadné. Najdu si chlapce s bytem a nastěhuju se k němu. Když jsem ale byla týden na lyžích tak byl doma řev. Nikdo jim nechodil pro uhlí a ostatní práce. Sestra pracovat nemohla. Rodiče tvrdlili, že je moc hubená. Byla jen líná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]