Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak mám zdanit příjmy z pronájmu par.9

Od: lilil odpovědí: 8 změna:

V nájemní smlouvě mám napsáno:

1. nájemné 8000, paušální poplatky za služby 800,-- celková cena nájemného včetně paušálních poplatků je 8.800,--Kč.

Výdaje odečítám paušálem. Musím tedy do příjmů dát celou částku tj. 8.800,--Kč a ty náklady za služby budu mít v tom paušálu?

2. A kdybych měl ve smlouvě napsáno zálohy na služby 800,--Kč, tak do příjmů bych dal jen 8.000,--Kč a zbytek rozúčtoval nájemníkům?

Je to tak správně a nebo se to dělá jinak, třeba je možné u 1. varianty sečíst paušální poplatky od všech nájemníků a od nich odečíst náklady na vodu, popelnice a případný zisk zdanit společně s nájmem a z nájmu odečíst paušál 30%?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, na příloze č. 2 formuláře k dani z příjmů FO budete zdaňovat pouze příjem - a tím je nájemné (ve Vašem případě 8.000,- Kč x počet nájmů za zdaň. období). Poplatky za služby či energie nejsou příjmem, ale musíte je vyúčtovat nájemci (buď bude nedoplatek či přeplatek). Pokud berete 8.800,- Kč jako nájem, resp. nebudete oněch 800,- Kč přeúčtovávat, tak jednak nájemné neodpovídá náj. smlouvě (není 8.000,- Kč, ale je 8.800,- Kč a tím matete nájemce) a potom by to bylo ke zdanění 8.800,- Kč. Nemáte to v náj. smlouvě šťastně napsané a nezní to jednoznačně (a odděleně). Zdravím!

doplněno 01.03.19 13:00:

lilil - v případě, že pobíráte měsíčně 8.800,- Kč a z toho hradíte nějakou část (jako poplatky), tak je to Váš příjem a z něho náklady. Zdaníte 8.800,- Kč a náklady paušálem 30 %.

doplněno 01.03.19 19:13:

lilil - v případě, že pobíráte měsíčně 8.800,- Kč a z toho hradíte nějakou část (jako poplatky), tak je to Váš příjem a z něho náklady. Zdaníte 8.800,- Kč a náklady paušálem 30 %. Tolik opakování - tím se daňově vypořádáte s paušálem na poplatky (nájemce poplatky přímo neplatí, vyúčtování neočekává, poplatky platíte Vy a Vy je i zdaníte, resp. odečtete v nákladech). Takto to máte nyní v náj. smlouvě, tak těžko vymyslet něco jiného. Až budete mít v náj. smlouvě nájem 8.000,- Kč a poplatky zálohově 800,- Kč (nikoliv paušál), tak to nebude Váš náklad a ke zdanění bude 8.000,- Kč. Potom budete zálohy na poplatky nájemci vyúčtovávat (viz nedoplatek či přeplatek). Myslím, že nyní už to pochopíte.

lilil
hodnocení

Ano chápu to, ale směrnice Gen. fin. ředitelství říká , že poplatky za služby se nedaní jako nájem.

Tedy v mém případě budou paušální poplatky schované do nájmu, zdaním tedy 8800,-- x12 a to že vodné , popelnice tedy

nezbytné služby hradím v paušálu nebude nikoho zajímat a daňově to bude v pořádku, ano?

A když se paušální poplatky nedaní jako nájem, jak se to tedy má danit?

ben®

lilil - poplatky, jsou-li v náj. smlouvě uvedeny zvlášť (což by tak mělo být) a vybírany zálohově, se nedaní vůbec, protože se musí vyúčtovat (ten, kdo je vybírá je pouze prostředník mezi nájemcem a poskytovatelem služeb). Vy poplatky zálohově nevybíráte (je to paušál), tak zdaníte 8.800,- Kč. A tím končím a nechám Vás případně někomu dalšímu, kdo má lepší vyjadřovací schopnosti a trpělivost.

lilil
hodnocení

Tak díky za trpělivost.

dane
hodnocení

0x

Daníte jen nájemné. Poplatky za služby do daňového přiznání nepatří.

lilil
hodnocení

A jak se mám tedy daňově vypořádat s paušálními poplatky, které nájemníkům nevyúčtovávám?

lilil
hodnocení

Pro ben:

Asi to mám divně napsané, ale paušální poplatky nikomu nevyúčtovávám.

Takže zdanit bych to měl asi všechno tj. 8800,--Kč.

iz*
hodnocení

0x

Podle mne máte špatně už tu smlouvu, měla byste ji opravit dodatkem.

Pokud pronajímáte byt/y, je nutné minimálně jednou ročně vyúčtovat nájemníkům služby spojené s bydlením (platba paušálem podle mne není v pořádku).

Zpětně už to nezměníte, takže zdaňte celý příjem. A na další období bych poradila smlouvu opravit a poplatek vybírat zálohově.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]