Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
obracím se na vás a prosím o radu.
Loni v září jsme s manželem koupili rodinný dům od jisté paní. Dispozičně byl 2+1. Poněvadž jsme rodina s malými dětmi a přítel té paní rekonstruoval celý dům, domluvili jsme se, že v domě ještě před naším odkupem vybuduje podkroví. Ústní dohoda zněla 350tis. za podkroví (podlaha OSB,2x střešní okno,zateplení a palubky +zednické práce).
Takže cena domu byla i s podkrovím sjednána na 1950000kč. Dům jsme platili hypotékou a v kupní smlouvě se udává jen o vybudování podkroví v ceně, ale už tam není v jaké ceně. Když jsem po tom pánovi zedníkovi chtěla smlouvu o dílo, tak mě řekl, že bychom jsme se dostali finančně výš než je těch 350tis. Takže jsme od smlouvy o dílo upustili.
A konečně k tomu problému. Po asi 2měsících v době, kdy se naplno začalo topit nám začaly palubky praskat, roztahovat se a vytvářet celkem velké mezery přes které fouká dosti studený vzduch.
Požadovali jsme nápravu, ale ten pán to svedl na nás, že tam sušíme prádlo (což není pravda) a že sušíme i dole v koupelně a to vlhko jde nahoru a tím ty palubky praskají. Podle mě byly ty palubky špatně vysušené a tím, že se začalo topit, tak na to patřičně reagovaly. Do toho nám zatíkalo kolem komína a po komíně v podkroví tekla voda. A nejen po něm, ale po pár dnech i mimo něj kapala z palubek voda.
Mám právo na to,aby to opravil (komín i palubky) z vlastních nákladů? Stále mi tvrdí, že jeho práce byla dokonalá a když jsme to přebírali, tak bylo vše v pořádku.
Máme tedy nějakou šanci? Ono je těžko tady popsat vše do podrobna, je toho moc a moc. Prosím poraďte. Moc děkuji za každý příspěvek.
V takovém přípdě to bude stále tvrzení proti tvrzení.Možná by stálo za to,pokusit se sním domluvit na nějaká finanční náhradě a v opačném případě mu pohrozit,že si seženete nezávislého odborníka a budete se soudit.
Šlo o nemalou částku a už před počátkem rekonstrukce jste měli obětovat pár tisícovek a sehnat si nezávislý stavební dozor,který by Vám to ohlídal.
Děkuji za odpověď,
o finanční náhradu jsme se již pokoušeli a neuspěli jsme.
Nakonec jsme ještě zjistili, že ten barák není z jené strany pod střechou úplně uzavřen. Když tam sáhnu rukou nahmatám izolaci a pod ní sahám na ty palubky.
Když jsme to koupili, tak jsem si jen všimla, že omítka není až pod střechu a na dotaz co to tam je mi odpověděl, že tam to je v pohodě, že tam tomu nic nevadí, že to je jen povrchové. Ale pokud chceme, tak si to můžeme zadělat. Jenže to jsme netušili, že to je vlastně celé otevřené. Na otázku proč tomu tak je mi odsekl, že barák musí větrat (ony jsou totiž i na oko viditelné otvory ve špici na štítu) .Ale podle něj to je taky v pořádku, že tam to nebyl důvod nijak zadělávat.
No a když jsem po něm chtěla tu náhradu, tak mi řekl, že nám přece nebude financovat opravy baráku. Řekla jsem mu totiž , že je to tam otevřené a i díky tomu do podkroví táhne. I soused vedle nás (kterého zatím známe jen zpoza plotu) nám jen tak, jak šel okolo řekl, že vidí, že nám někde uniká teplo. Usoudil z toho, že všichni mají střechy pokryté sněhem, jen my ne.
Tak nevím, nevím. Ještě mi bylo porazeno, že ten barák jsme koupili od té paní, tak to teda máme chtít po ní.
No, myslím si, že jsme asi parádně naletěli podvodníkovi. Je to náš první dům a on využil naší nevědomosti. Mám sice pár fotek z doby, kdy se to podkroví dělalo, ale to mi asi moc nepomůže, viďte.
Každopádně jsou jisté normy,které by měli být dodržovány (síla střešní izolace..atd).Když budu reagovat na poznámku Vašeho souseda na sníh na střeše.
Pokuste se kontaktovat nějakého TDS (technického dozorce staveb),jestli by se s tím dalo něco dělat,co se týče náhrady škody.Možná bych se ani nebál vzít kupní smlouvu k RD,kde máte napsáno ohledně té rekonstrukce a zajít za ním,že jdete na stavební úřad se poptat,co a jak se dá řešit a že potřebujete jeho nacionále a kontakt,kdyby se ptali,kdo rekonstrukci prováděl.
On dobře věděl,proč Vám nedat fakturu na provedené práce.Věděl,že byla provedena nekvalitně a ona faktura by ho usvědčila.
Když to shrnu,oznámil bych mu,že jdu navštívit stavební úřad z důvodu zdělení těchto problémů a jestli je nějaká možnost proti jeho odvedené práci se bránit.Upozorněte ho na to,že jim zdělíte,kdo rekonstrukci prováděl.
Jediný váš trumf je asi to, že máte v kupní smlouvě uvedeno vybudování podkroví.Takže musíte zjistit,jak se bránit proti špatně odvedené práci.Jak přes výše psaný TDS nebo příslušný stavební úřad.
Předmět koupě by měl být v kupní smlouvě dostatečně popsán včetně vad, které při převzetí kupujícím má. Pokud prodávající uvedl např. že jste se se stavem domu seznámili a kupujete jej tak jak je může být uplatnění vad problém.
Dusatka tu v jiném příspěvku upozornila na §499 - §510 Občanského zákoníku, jejich upřesnění pro kupní smlouvu jsou §588 - §600.
Aktuální znění OZ: business.center.cz/...
Děkuji za reakci,
jak jsme dům přebírali, podkroví vypadalo pěkně. Ale jak jsem již výše napsala, problém s praskáním a uvolňováním palubek začalo až asi tak 2měsíce po nastěhování
Moc děkuji
Už mi ale jednou řekl, že ten barák nám byl prodán jako celek. Nemůže tedy třeba říct, že to vybudování toho podkroví bylo svépomoci?
A vím jen, že na našem úřadě dával nějakou ohlášku na to podkroví (to je z jeho úst).
Víte, začalo to tak, že jsme měli finančního poradce, který nám měl pomoci s tou hypotékou. On nám řekl o tomto domě a že zná toho co to tady renovuje a že to chce prodat. Dneska si myslím, že spolu pracují takto už dlouho. Ten "zedník" mi jednou řekl - "Já takových baráku už prodal dost". Takže si myslím, že najdou starý barák, ten "zedník" to dá do pucu, napíše se to na tu jeho přítelkyni (ta figuruje jen jako majitel) a ten finanční poradce jis na to sežene kupce.
Bohužel neznám celé jméno toho co to renovoval (pouze křestní), proto mu říkám "zedník". Vím jen, kde bydlí ta jeho přítelkyně (co jsme to od ní koupili), ale jestli tam bydlí i on, to netuším. Vyhledala jsem si na katastru, že ten byt je jen její a má na něj zástavní právo smluvní.
Takže si myslím, že mi žádné informace o sobě určitě nesdělí.
Budeme držet palce. Jak radí vosikac: sehnat odborníka (soudního znalce - jejich seznam najdete na www.justice.cz nebo TDS), projít s ním smlouvu i dům a uvidíte co poradí.
Pokud se dotyční takhle "žví"mohlo by pomoci pohrozit jim tím, že jim budete dělat negativní reklamu na webu. Přitom ale pozor na pomluvu. Tu "reklamu"bych jim udělal.
Díky,
na tu "reklamu" jsem už taky pomyslila. Ale přesně jak píšete - obávala jsem se pomluvy. Tak to raději nechám tak, než se zbytečně do něčeho namočit.
Jde mi jen o to, abych měla kam uložit děti. To podkroví mělo sloužit jako dětský pokoj. Ale jakmile to tam začalo dost praskat, mám strach tam děti nechat.
Takže nakonec máme stejně 2+1, do podkroví se chodí pouze v případě, že něco potřebujeme od tamtud vzít. A já to chodím hlavně v nici kontrolovat. Jsou to rány, když to praská.
doplněno 09.02.10 11:03:pardon, překlep - v noci kontrolovat
Pokud podával ohlášení na stavební úřad,nebude nic jednoduššího,než úřad navštívit pro získání informací.V ohlášení budou veškeré podmínky,které musí být splněny při rekonstrukci.Ohlášení bude také na jeho přítelkyni,tak vše řešit s ní.
Měli by jste mít vy nebo banka,která Vám úvěr poskytla odhad,který jistě banka požadovala.Podíval bych se do něj,jestli již v něm nedošlo k pochybení (třeba nadhodnocení nemovitosti).
Někdo musel dělat odhad pro věřitele... Klidně se může stát,že to bude tak propletené,že podvádějí všichni od onoho poradce,přes odhadce až po prodávajícího...
V takovém případě bych se už ani nepokoušel o dohodu jak se zedníkem tak s prodávající a rovnou bych vše nahlásil jako podezření na podvod.
Nevím, zda ta ohláška byla na stavebním úřadě nebo jen na obecním. Ale za optání na těch úřadech nic nedám.Určitě se pozeptám.
Odhad nám vyřizoval ten poradce. Právě dnes jsem se chystala mu zavolat, aby mi sdělil v jaké výši se u něj odhad pohybuje - myslím poplatek. My jsme za něj dávali 8tis. a když jsem se podívala na jiné banky, tak si myslím, že tam mají odhady nižší. Cena nemovitosti tam je dána 2300000kč. Hypotéku jsme z banky brali 100%.
Výše poplatku znalce - odhadce je ve Vašem případě zcela irelevantní. Jednoznačně si sežeňte jiného odborníka. Posoudí skutečný stav domu, smlouvu a většina z nich Vám odhadní cenu +- něco sdělí ústně bez poplatku za odhad. Jakmile budete chtít odhad s razítkem znalce nemůže podrážet kolegy a jít pod cenu,
Ne na každém obecní/městském úřadě je stavební úřad. Vám příslušný stavební úúřad najdete na http://www.okrasnestromky.cz nebo vám ho řeknou na vašem obecním úřadě. Jinak stavební úřad NENÍ podřízen úřadu obecnímu, je na něm nezávislý.
Kolegovi se tam asi dostal omylem jiný odkaz na seznam stavebních úřadů a tak doplním ještě jednou: portal.gov.cz/...
Stavební úřad spadá pod státní správu a vyšším orgánem je příslušný krajský úřad. Obecní úřad je územní samosprávný orgán.
doplněno 09.02.10 12:38:Podle mesec.cz/... se cena odhadu pohybuje v rozpětí cca :
odhad ceny nemovitosti se obvykle pohybuje od 3,5 do 5,5 tisíce Kč.
Zdravím,
tak to by mě tedy zajímalo v čem jsme výjimeční, že jsme platili za odhad 8tis. Asi jsme vážně pořádně naletěli a poradce se dost napakoval na rodině s malými dětmi. Je to vážně hyenismus.
doplněno 09.02.10 12:44:děkuji za odkaz...chybička se někdy vloudí
Pokusím se teda využít vašich rad a pokusit se o zjištění všech detailů. Snad to k něčemu bude a nebude to stát majlant. Veškeré úspory jsme dali do vyřízení toho všeho.
Takže jsem moc ráda, že jsem našla tuto stránku, kde se najdou lidé, kteří se snaží lidem i pomoci i když jen radou.
Ale jak říkává moje babička...KAŽDÁ RADA JE NAD ZLATO...A já si vašich rad nesmírně vážím. Děkuji,děkuji.
Pokud by vás i přes to všechno ještě něco napadlo, napište. Nebudu váhat a zprávu si přečtu.
Tak to vám teda závidím. Poradce nám řekl k tomu odhadci, cituji : Pokud by to bylo papírově, tak to bude stát o mnoho víc, bez papíru to je za 8tis. Nevím jak to myslel, protože odhad máme v ruce a to i s razítkem a takovým tím zalepením stránek v horním levém rohu. Tak fakt netuším.
Jak někdo vám neznámý začne doporučovat něco, z čeho by mohl mít zisk, provizi, ... tak to páchne na dálku. Teď už to víte.
To se hodlám toho poradce zeptat, jestli mi donese účet o tom zaplacení těch 8tis. My ty peníze posílali na poradcův účet složenkou, takže aspoň doklad z pošty máme. A je na něm napsáno ODHAD. Dá se to zpochybnit jako platba za odhad?
V těch 2 mil za dům je 8 tisíc drobek. Zaměřte se na odstranění vad domu. Pokud jste předem neměli dohodnutou cenu za odhad, nejlépe písemně, nemáte z těch 8 tis. stejně moc šancí dostat něco zpátky. Jde Vám o deset- až statisíce tak věnujte síly tomu a tohle nechte být.
A máte vystavenou fakturu na odhad?
To o čem píšete,je pak doklad o zaplacení (výpis z účtu).Buď to a nebo pokladní doklad o převzetí peněz.V případě,že to doložíte bance,třeba spolu s fakturou a platbou za materiál,z důvodu ověření účelovosti vynaložených nákladů,potřebujete oboje.jak fakturu tak doklad o zaplacení.Pro banku faktura sama o sobě ještě neznamená,že jste za věc zaplatila.
A to ještě nevíte, že když jsem řekla tomu "zedníkovi", že mám chuť si na tu jeho práci pozvat znalce, tak mi na to řekl, cituji: No...tak si ho pozvi a v tom případě se už nemáme spolu o čem bavit a můžem se třeba tahat 23let po soudech...
Tak co si o tom myslíte teď?
Nešetřete mě.
Právník - "střelec" mu tenhle názor lehce vyvrátí. Ale stojí to peníze. Pokud se nepletu tak pokud spor vyhrajete může soud rozhodnout, že Vám zaplatí i toho právníka.
Pokud sem nevleze opravdu znalec nebo právník, o čemž pochybuji, tak bych řekl, že my už jsme "vystříleli prach". Začal bych sháněním všech podkladů - kupní smlouva, odhad, stavební ohlášení z SÚ, podle mne na to musela být i kolaudace (změna užívání) tak kolaudační rozhodnutí. Pak toho znalce a buď si troufne to zvládnout s Vámi sám nebo ještě doporučí právníka. Tam bych se asi toho doporučení nebál, ať si od něj klidně vezme provizi. Oba s Vámi mají společný zájem.
Kdeže je ten domeček?
To je široký pojem. Kdyby to bylo u Prahy na Berounce tak platí moje doporučení na toho soudního znalce.
Máte špatnou zkušenost a to je myslím dostatečným trestem za Vaši lehkovážnost při koupi nemovitosti.
Raději Vás budeme šetřit a místo toho poradíme,jak se účinně bránit,aby jste dosáhla svého práva
Chtělo by to také zjistit,jestli souhlas s ohlášením rekonstrukce bylo ze strany stav.úřadu podmíněno TDS (dozorem).
V každém případě za provedení nekvalitní práce někdo zodpovídá a ten musí nést následky!
Máte pravdu...chybama se člověk učí, ale tahle chyba je s velkým CH.
Pozeptám se i na ten dozor.
Budou na mě teda na úřadě koukat, když tam přiběhnu s papírem o velikosti A4 a budu jim předčítat, co vlastně chci
No smíchu by mi asi být nemělo,že
Ta "Chyba" Vás bude stát další prostředky
,ale věřím,že nebudou nakonec vynaloženy zbytečně a Vy se domůžete svých práv
Takže začnu u té práce a její kontroly a pak se uvidí co dál.
Moji milí rádcové,
nyní se musím odpojit a jít uspávat synka . Ale zase se sem určitě vrátím.
Mnohokráte Vám všem děkuji za Váš čas a rady.
Opět se na vás budu těšit
Když nejde o život nebo o zdraví, jde vlastně o h...
Jeden můj kamarád říkával: Sranda musí bejt kdyby fotra věšeli ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.