Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak rychle vzniká závislost na cigaretách

Od: gestas* odpovědí: 17 změna:

Může závislost na cigaretách vzniknout už o vykouření 1 krabičky (20 ks)? A ovlivňuje nějak vznik závislosti, jestli to vykouřím během týdne, nebo během půl roku?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

72mona3*
hodnocení

4x

K závislosti buď máte sklony, nebo nemáte. A pokud máte, nelze určit, po kolika kusech cigaret se k ní doberete. M.

doplněno 26.02.19 12:25:

Opravdu? Já ano.

Neznám nikoho, kdo kouří a není na tom závislý.

lajmilhuli

@72mona3 Doufám,že máte na mysli kouření tabáku nebo třeba marihuany.V tom případě bych se přiklonil k @ringo

72mona3*

Lajmilhuli - ale nepřiklánějte se moc blízko*frajer*

hodnocení

4x

Jednoduchá rada: jak ti přestane být po cigaretě blbě, máš problém.

hodnocení

2x

Každý mozek je jiný a každému jinak dlouho trvá, než si do něho nainstaluje program, který se jmenuje závislost. Tohle platí o cigaretách i o alkoholu. Jsou lidé, kteří se stanou velice rychle závislí na alkoholu, i když vypili mnohem méně než jiný, který bez alkoholu může klidně existovat. ;) S cigaterami je to tak, že závislost je i na nikotinu, toho se kuřák klidně za cca týden, zbaví, ale problém je jinde. Je v té činnosti samotné. Říkejme ji třeba obřad. Tělo už nikotin nevyžaduje, ale ústa, ruce a tělo se neumí zbavit této činnosti a vyžaduje ji. Proto je tak obtížné přestat kouřit napořád. *hej*Škoda peněz! Použij je jinde, lépe.

hodnocení

2x

Závislost na nikotinu vzniká velmi rychle, mechanizmus lze vyložit jako dynamický stereotyp na základě podmíněných reflexů z vnitřních a vnějších receptorů.

Složka psychosociální zpočátku převažuje nad složkou toxikomanickou (fyzická závislost), která začne převládat až po určité době. Závislost psychosociální se projevuje potřebou mít v ruce cigaretu, hrát si s ní, manipulovat s ní. Jedná se tedy o závislost na cigaretě jako na předmětu bez ohledu na účinky látky.

S odstupem přibližně dvou let se přidává závislost fyzická, která se projeví až u 80 % pravidelných kuřáků. Kouřením se totiž zvyšuje počet tzv. nikotinových receptorů. Ty pak reagují na nedostatek nikotinu a způsobují abstinenční příznaky v situaci, kdy se kuřák se svojí neřestí rozhodne skoncovat. Nejhorší bývají zpravidla první tři týdny, v průměru však tyto příznaky trvají tři týdny až tři měsíce. Důležité je však zdůraznit, že dříve či později abstinenční příznaky ustanou.

odvykani-koureni.cz/...

iz*

Vím, že citujete, ale podle mne to není závislost na cigaretě (na předmětu), ale na "rituálu" (vyndat cigaretu z krabičky, hrát si s ní, ... a nakonec zapálit), který se poměrně často s něčím spojuje, např. s pitím kávy nebo alkoholu.

host

jedubabicka má ve své odpovědi z odkazu dole v její odpovědi velmi důležitou větu, cituji "Složka psychosociální zpočátku převažuje nad složkou toxikomanickou (fyzická závislost), která začne převládat až po určité době".

Záleží na prostředí. Když jdou o přestávce kluci na hajzlík kouřit a kdo nejde s nimi, jde proti nim, tak i ten, komu to nechutná a má hluboko do kapsy jde, a hulí společně, aby byl členem tlupy.

Podobně v práci, kdy někdo řekne, "jde se na cigáro" a práce jde stranou a jde se i kdyby na to nebyla chuť, aby se člověk nevymykal kolektivu. Nebo hulící skupinka jde za barák kouřit a ti, co zůstanou to musejí odmakat za ně.

To všechno ještě jde. Závislost vzniká, když jde kluk do školy a i když tam není nikdo, s kým by si dal cigárko jako součást společenského a sociálního styku a sám dá cigáro.

Jediné možnosti, jak kuřáka odradit od kouření je obava, že mu doma na cigarety přijdou, že to z něj bude cítit, apod., nebo když si šetří na něco dražšího (řidičák, motorku, počítač, apod.) a tak si rozmyslí, jestli utrácet za cigára nebo ne. Ještě lepší je mít kamarády nekuřáky a dělat nějaký sport (pamětníci znají plakáty "sportovec nekouří" nebo "muže z chlapců dělá spor, ne cigareta")

Nejlepší je, když dívka čuchne k chlapi a nedá mu pusu s tím, "že smrdí", nebo opačně kluk se odtáhne od dívky kuřačky, s tím, že smrdí cigaretami. Opět plakáty "Kiss a non smoker enjoy the difference", s významem zhruba "polib nekuřáka a ucítíš příjemný rozdíl". Co dodat...

Začátkem šedesátých let jsem hrála závodně košíkovou. Po treningu jsme šly za "Béďu na jednu". Pomník Smetany v parku s lavičkami. A tam to začalo. Tenkrát kouřili všichni. Lékaři v ordinacích, učitelé na chodbách, ve filmech úplně všichni. Nejlepší skrýš pro cigarety byla tátova kapsa zimníku. 35 let jsem kouřila v pohodě a pak se snažila přestat. A ono to nešlo. Také proto, že "s cigaretou nejsi nikdy sám". Další 3 roky let jsem s cigaretami bojovala, až se podařilo, díky "skupině". Stále mám schované cedulky, které jsme měli postavit na místo, kam jsme dávali kuřácké potřeby. Na nich byl text: Rozhodla jsem se nekouřit. Po 10ti dnech jsem dostala podobnou cedulku s rozsáhlejším textem a závěr Jsem nyní nekuřák 26.5.2002. + můj podpis. *jasne* Ještě je mám schované! A to tak, že nějaké dekrety jsem hledala, ale cedulky ne. :-D

iz*
hodnocení

1x

Nejde o závislost na cigaretách, ale na nikotinu. Obecně nelze na tuto otázku odpovědět, protože vznik závislosti závisí na více faktorech. Ale její vznik se mi nezdá (příliš) pravděpodobný v případě, že někdo vykouří ± jednu cigaretu týdně. (Ovšem nejsem odborník.)

hodnocení

1x

Je lepší s kouřením vůbec nezačínat, než se ho později s velkým úsilím zbavovat ! Ušetříš si zdraví i peníze.

janm*
hodnocení

0x
Hezký den, uvádí se, že riziko závislosti je tím vyšší, čím dříve s návykem člověk přijde do styku,tj.začnuli kouřit např. v 17 pak je to rizikovější než za it třeba ve 30...
janm*
Jinak je to velmi individuální, někdo vytáhne krabku za půl dne, někdo kouří v průměru 2 cigarety denně,tipují že riziko těžké závislosti se zvyšuje se zvyšujícím se počtem cigaret denně, lze si udělat malý test, pokud nemám problém kdykoli vysadit alespoň na den nebo dva bez toho abych se při tom "kousal do rtu", byl nervózní apod.,pak to nebude ještě nějaká výrazná zavislost a když už člověk kouří je dobré za den udělat "co nejméně" ideálně max.do 5 cg. snažit se to nezvysovat a dělat si pokud možno i bez cigaretové dny, jakmile začne spotřeba růst měli bychom být na pozoru, pokud už do toho člověk spadl kouří mnoho a nemůže se toho zbavit,tak se aspoň snažit snižovat spotřebu co největšími intervaly mezi jednotlivými zapálením nebo pak odb. pomoc ...
janm*
Ještě dodám že závislost může vzniknout i na "neškodných" věcech, jako je třeba práce sport sex jídlo apod. Dle mne je závislost často tam může vzniknout tam ,kde si tím něco trvale kompenzujeme,když se podaří vyřešit problém který kompenzujeme pak zbavit se fyzické závislosti už není zas až tak velký problem...tedy například u těch cigaret ale zajisté jsou i daleko nebezpečnější drogy kde je třeba s tou závislostí s odhodláním dlouhodobě a s pomocí bojovat

hodnocení

0x

Podle toho, jakou máte vůli, zkusíte kouřit, dobře, zkusil jste to a pokud máte pevnou vůli, už se k tomu nevrátíte. Pokud jste slaboch, těžko vám někdo pomůže. Je to jen na vás.

jjirka
hodnocení

0x

Závislost vzniká velmi rychle a tabákový průmysl přidává do tabáku různé chemikálie např.čpavek, aby ta závislost byla rychlejší a intenzivnější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]