Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Živnostenský list-jak platit daně a pojištění

Od: eliska* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

rozhodla jsem se založit živnostenský list a pracovat v pojišťovnictví. Bohužel nevím, jakým způsobem se platí daně, sociální a zdravotní. Na internetu je to složitě vysvětlené a nikoho se zkušenostmi neznám. Můžet mi poradit? Děkuji:)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

2x

Pokud nemáte vyměřený základ na zálohy na pojištění, pak pojistné zdravotní je letos 1601,- měsíčně, sociální dosud 1720,- měsíčně. Zdravotní pojištění můžete zaslat najednou třeba částku za 12 měsíců, odečítají si to, v případě sociálního musíte ohlásit dopředu, že toho a toho zašlete xy peněz jako pojistné za tolik a tolik měsíců dopředu. Zálohy na daň, pokud vím, neplatíte. Jsem OSVČ a ŽL mám - přestože na něj poslední dobou nefakturuji. Podle informací z FÚ a OSSZ však je to takto v pořádku - nezáleží údajně na tom, jaký typ smlouvy mám, pokud jsem OSVČ fungující na jakoukoliv smlouvu (dohoda o provedení práce, převod práv...), platím výše uvedené částky. Pokud ne, tak jsem v bryndě :D

Rozhodně doporučuji zavolat na finanční úřad a okresní správu soc. zabezpečení, tam Vám poradí lépe. Na Vaší centrále VZP také dostanete číslo účtu, na které posílat platby, a na OSSZ Vám dají číslo důchodového pojištění, to bude Váš variabilní symbol, který budete uvádět v platebních příkazech. Domnívám se, že tam Vám dají nejlepší informace a také budete mít klid. Pozor na penále - roste sice pomalu, ale jistě, a je, aspoň myslím, nepromlčitelné... Držím pěsti! *slunce*

hodnocení

2x

Nejdříve musíte vyhodnotit,zda jste mimo to ještě zaměstnaná a bude to tedy vedleší činnost a nebo budete dělat pouze to a bude to hlavní. Odpověď je už uvedena výše,ale shru to:

- na živnostenském odboru jakéhokoliv městského úřadu vyplníte dotazník,protože se jedná o volnou živnost máte možnost si vybrat z 80 činností-doporučuji zatrhnout další např.zproistředkování obchodu a služeb-to je takové univerzální , neobdržíte živnostenský list,ale Výpis z živnostenského rejstříku- a to zpravidla na počkání,platba 500 případně 1000 Kč (teď nevím přesně) bez ohledu na to,kolik činností si zathnete

- na finančním úřadu -musíte nahlásit,že podnikáte- do konce března následujícího roku pro Vás neplynou žádné povinnosti-předpokládám,že výdaje budete počítat paušálem -je to jednoduché a výhodnější (pokud tedy nebudete např.odepisovat osobní auto,to je potom složitější)

- na české správě sociálního zabezpečení -opět nahlásíte,obdržíte variabilní symbol, pokud vedlejší-žádné platby,pokud hlavní činnost musíte platit zálohy,výše už byla uvedena výše-pozor,letos je zpřísněno,musí být v den splatnosti už na protiúčtu(dříve stačilo v ten den odeslat ze svého účtu), pozor - nemocenská se platí zvlášť,můžete se rozhodnout, zda si budete platit na důchod

- na zdravotní pojišťovnu - opět nahlásíte - platby viz ČSSZ

pokud to budete mít jako vedlejší,vyučtování a doplacení provedete v následujícím roce FÚ v březnu,ČSSZ a ZP v dubnu ,jinak MUSÍTE platit zálohy - penále narůstá rychle a tyto instituce je zásadně nepromíjí!´Při jednáních se nebojte zeptat,úřednice jsou většinou vstřícné,protože vědí,že když Vám to nyní dobře vysvětlí nebodou s Vámi mít problémy další rok.

cyril*
hodnocení

1x

Nemíním se nikoho dotknout, ale již představa toho, že se mnou jako s klientem, bude jednat o finanční problematice někdo, kdo nezvládá ani nejběžnější základy z finanční sféry, je poměrně otřesná.

jessi24

Já podnikám a je to primitivní.Nic na tom není.Zajít na živnostenský uřad nahlásit živnost poté dostane te oprávnění k podnikání-živnostenský list a ten stojí 1000kč. Pak na socialku a na zdravotni pojištovnu nahlasit že podnikáte. A tam dostanete i složenky na placení.Já sice 1rok podnikám ale to už jsme vše věděla kam mám zajít.

eliska*
hodnocení

Věděla jsem, že na to musí někdo poukázat:) Myslím si, že v pojišťovnictví se celkem vyznám, ale bohužel o ŽL jsem se nikdy nezajímala...

repak*

No, on Cyril spíš narážel na to, že pokud někdo podniká v pojišťovnictví (bez urážky, al správně by se spíš mělo říkat "je prodejcem pojištění za provizi od pojišťovny") tak by měl mít základní finanční povědomí. A pokud ho má neměl by pro něj být problém vypořádat se se založením živnosti notabene když je dnes spousta srozumitelných návodů na webu. Jak to pak měli dělat ti co si zakládali živnost v roce 1990 kdy se v tom nevyznali ani úředníci? A zvládli jsme to taky.

Pokud jsou pro Vás ty návody na webu nesrozumitelné asi bych se od Vás pojistit taky nedal.

wojnar

Živnostenský list (resp. Výpis z ŽR) se nezakládá, ale o jeho vydání se žádá. Pokud skutečně není ve vašich silách několikrát přečíst a pochopit pár zákonů (zákon o daních z příjmů, zákon o důchodovém pojištění, zákon o zdravotním pojištění, zákon o nemocenském pojištění - nepovinné, občanský zákoník, obchodní zákoník, zákon o silniční dani a pár dalších), které budou s vaším "podnikáním" spojeny, tak se raději do toho nepouštějte - se stávajícími vědomostmi prostě na to nemáte.

papene*
hodnocení

0x

A na živnost.úřadě jste se ptala?

doplněno 08.02.10 20:32:

Tak pu to vysvětlila.;)

eliska*
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Už v tom mám jasno a opravdu to neni složité.

briber

Dobrý den, chci se zeptat, zda musím platit sociální a zdravotní pojištění, přestože jsem ještě nevydělal ani korunu a jsem studentem SŠ? Udělal jsem tu blbost, že jsem si špatně rozvrhl, kdy začít, a teď mi přišla žádost o uhrazení 3440kč zálohy na pojistné za poslední dva měsíce. Předem děkuji za potenciální odpovědi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]