Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Okamžité zrušení pracovního poměru

Od: boob odpovědí: 9 změna:

Potřeboval bych poradit se situací, kterou jsem nikdy nevyužil a nejsem si jistý v kramlecích.

Jsem zaměstnavatel, od 2.1.2019 jsem uzavřel pracovní smlouvu s uchazečem, pracovní doba po-pá 7:00 - 15:30 jasně daná ve smlouvě. Zkušební doba 3 měsíce.

Už během ledna měl zaměstnanec 2 dny absenci (byl nachlazený, nebyl schopný doložit neschopenku). Dle mé dobré vůle jsme vyřešili 2 dny dovolené, i když v tu dobu na ně ještě neměl nárok.

Nyní během února odpracoval 12.2. půl směny a šel k doktorovi na propustku. Další den nedorazil, poslal SMS že je nemocný a dokor doporučuje jít do práce až 18.2.

18.2 SMS že přijde 19.2, 19.2 že přijde 20.2...atd, vždy se spoustou důvodů. V tomto období nedoručil i přes SMS výzvy žádnou část neschopenky, telefon nezvedá.

Dnes měl zaměstnanec přes svoje dvojité SMS ujištění dorazit, ráno napsal SMS že dorazí v 9, v 9 SMS že ve 12 a nyní že zítra a že se moc omlouvá, ale díky své "blbosti" nemá neschopenku na celou dobu trvání absence.
Moje trpělivost přetekla, nyní se jedná o 8 dní neomluvené absence. Rád bych použil "Okamžité zrušení pracovního poměru ve zkušební době dle § 52 písmeno h s dalším odůvodněním, že pracovní poměr rušíme ve zkušební době z důvodu neomluvené absence ze dnů 13.2. - 25.2.2019 dle § 38 odst 1 písmeno b Zákoníku práce.
Je tato formulace správně, případě napadá někoho jiný postup? Jsme malá firma, právní oddělení nemáme. I když použiju uvedenou formulaci, musí tam být datum převzetí zaměstancem, což doufám bude zítra? Značně pochybuji, že by zpětně podepsal zrušení PP ke dni začátku absence, což je 12.2.2019. Díky za každou radu.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

Stejně jako může ve zkušební době ukončit pracovní poměr zaměstnanec, třeba z minuty na minutu, zrovna tak ho může ukončit i zaměstnavatel. Jak správně píšete, můžete použít možnost zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Nemusíte nic vysvětlovat, nic zdůvodňovat, paragrafy citovat, nebo se dohadovat.

Normálně mu napište doporučený dopis, že s ním končíte pracovní poměr ve zkušební době.

Jestli ho vyhodíte pro pracovní nekázeň, čekejte vzdor a trable.

iz*
hodnocení

1x

Já bych pracovní poměr zrušila > buď ve zkušební době (s tím byste měl méně problémů, zaměstnanec se nebude mít čemu brránit), nebo okamžitě podle § 55, odst. 1 písm. b) > v druhém případě se zaměstnanec pravděpodobně pokusí bránit (může dělat "nepříjemnosti").

Výpověď (nikoliv okamžité zrušení) podle § 52 písm. h) by podle mne přicházela v úvahu, kdyby zaměstnanec v době DPN nebyl doma v době kontroly provedené mimo dobu povolených vycházek.

Podle mne je nejjednodušší zrušení pracovního poměru ve zkušební době.

Poznámka: Zrušení pracovního poměru i výpověď (stejně jako kteroukoliv jinou písemnost) podepisuje ten, kdo ji dává (vystaví apod.), nikoliv její příjemce, který by pouze potvrdil její převzetí.

doplněno 25.02.19 19:49:

Zrušení pracovního poměru není možné zpětně. PP musí být zrušen písemně a písemní zrušení musí být doručeno druhé straně. PP skončí okamžikem doručení.

doplněno 25.02.19 22:54:

Neomluvenou absenci mu můžete vykázat i v případě, že pracovní poměr zrušíte ve zkušební době. Okamžité zrušení je jen jedna z možností, nejste povinni je použít.

Podle mne byste naopak potřebovali podklad pro to, že zaměstnanec tu dobu odpracoval. Nevím, jak evidujete docházku a odpracovanou dobu, jestli máte nějaký docházkový systém, nebo jestli se zaměstnanci jen po příchodu zapíší do sešitu (např. v sekretariátu nebo na pracovišti). Není-li zaměstnanec zapsán, nebo zanesen v docházkovém systému, nemůžete mu tu dobu vykázat jako odpracovanou ani za ni zaplatit.

Za neomluvenou absenci mu můžete krátit dovolenou. Zaměstnavatel může za každý den neomluvené absence strhnout jeden až tři dny dovolené. Tzn., že mu lednovou dovolenou můžete zpětně vykázat jako neplacené volno a z únorové mzdy strhnout náhradu mzdy, kterou jste mu za ty dva dny v lednu vyplatili. Můžete mu strhnout i tu část zdravotního pojištění, kterou jste za něj za ty dva dny odvedli.

boob

Super, děkuji za informaci, nejjednodušší bude tedy zrušení pracovního poměru ve zkušební době s zítřejším datem. Jak se však postavit k těm 9 nedopracovaným dnům (13.2 - 25.2.), na které dle SMS informace nemá dotyčný žádnou neschopenku a do zaměstnání se nedostavil? V případě ukončení dne 26.2.nebudeme mít žádný doklad o neomluvené absenci a budeme mu muset vyplatit mzdu i za jeho absenci? Nebo jak se to řeší (omlouvám se, ale nikdy jsme takovýto případ neřešili). Děkuji

ladinpraha*
hodnocení

0x

Zrušil bych mu PP ve zkušební době. Samozřejmě písemně. Tam nemusíš nic zdůvodňovat, ale ty důvody, obecně, bych tam napsal. Na paragrafy teď nekoukám, ale byl bych co nejstručnější.

hodnocení

0x

Ve zkušební době je možnost výpovědi bez udání důvodu. Takže klidně k 12.2. když nemá relevantní důvod omluvy.

hodnocení

0x

Samozřejmě vyhodit za hrubé porušení pracovní kázně ke dni 13.2. 12.2 má omluvené Ve zkušební době se nemusí uvádět důvod, prostě ukončení pracovního poměru. Pokud to nepřevezme sám proti podpisu, poslat doporučeně způsobem, že když to nevyzvedne do určitého data, je to bráno jako převzaté. Dejte mu tam všechny náležitosti- zápočtový list apod., aby už jste k němu neměli žádné závazky. Vše si nechat v kopii schované, kdyby to nějak řešil dál.Pokud by ještě nyní se v práci ukázal /nastoupil na směnu/ okamžitě vykázat, nenechat pracovat, jinak by s tím byly problémy.

boob
hodnocení

A když bych tedy chtěl zítra rušit klasickým zrušením pracovního poměru ve zkušební době k datu 13.2.2019 v souladu s § 66, můžu pak dole na listě datovat dne 26.2.2019, nebo by to bylo v rozporu?
Pokud ano, bude to ta nejjednodušší varianta.

Pokud ne, musí mi buď podepsat výše uvedené zrušení ke dni 13.2. se zpětně datovaným převzetím 13.2. Když by s tím ale nesouhlasil? Udělat to tak jak píšu v prvním příspěvku, je to tak?

iz*

@Boob > zpětně pracovní poměr zrušit nemůžete. Písemné zrušení musíte doručit a pracovní poměr skončí teprve dnem doručení.

hodnocení

0x

ZP § 66

(2) Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době se vyžaduje písemná forma, jinak se k němu nepřihlíží. Pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější.

Stačí?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]