Zdravím, je mi 16 let a moji rodiče jsou rozvedení už přibližně 13 let. Můj táta si našel před 5 lety přítelkyni se kterou má teď dítě. Jezdím k němu každý druhý víkend podle soudu ale moje nevlastní matka mi dělá že života peklo a proto sem odmítala jezdit k mýmu tátovi, ale po měsíci co sem tam nebyla mi začal můj vlastní otec vyhrožovat soudem. Když tam teď kdykoliv přijedu tak na mě jen řvou, nikam mě nepouštějí a celý víkend se semnou nebaví (podobně to bylo i předtím než jsme se pohádali ) a tak bych se chtěla zeptat , kdybych k němu opravdu přestala jezdit a on by šel k soudu měla bych naději vyhrát? Prý když jsou děti starší tak soud dává víc na jejich rozhodnutí ale moje mamka je psychicky nemocná a má trvalej důchod a bojím se že táta by mohl u soudu říct že se o mě nedokáže postarat. (Omlouvám se za chyby, sem teď hodně rozrušená a potřebují pomoc)
Nu jen jestli to není dotaz naštvané puberťačky, která se cítí hrozně ublížená, když jí rodič zakazuje pubertální výstřelky a kárá jí za to, že je jako neřízená střela, jelikož ona sama si myslí, že snědla všechen rozum světa, jelikož je přece už "dospělá".
Chtělo by to názor druhé strany... když nám tu píšete, že na Vás všichni řvou a nepíšete proč. Možná je to "řvaní" oprávněné.
Sous´du bych se vůbec nebál. O co by se soudil? O úpravu styku? Je ti 16, to by projel na celé čáře. Na toto jsem se konkrétně na OSPODu ptal a paní mi říkala, že ty časy jsou pryč. Teď když je dítěti víc než 12 let, tak může projevit svou vůli tím, že se bude, nebo nebude s rodičem stýkat. Nikdo už nepřijede s policií a nebude dítě rvát matce z ruky. Navíc pokud řeknete tyto důvody, budou prověřovat je jak se k vám chovají atd. A pokud doma aspoň trochu mamce pomáháte a dobře se učíte, nemají důvod cokoli u vás řešit. Vy jste spokojená a to je hlavní. Vždy jde především o zájem dítěte.
el
@ringo Já nemám žádný důkazy o tom co mi dělají. Je to spíš psychická šikana. Nikam mě nepouští , dávají mi domácí vězení přitom dělám o vše o co mě žádají. Pak sem kvůli nim zavřená celej víkend doma a ani oni se semnou nebaví, jen sedím celé hodiny na zadku v pokoji. Moje nevlastní matka furt mýmu tátovi ,,šeptá do ouška " a rozhoduje se za věci , za ktere by se měl rozhodovat on. Mě třeba zakázala jet na lyžák v deváté třídě jen kvůli tomu že sem příbor dala do dřezu místo myčky. Prostě už jen hledá důvody abych něco nemohla a takhle to je se vším. Přitom sem na ní nikdy zlá nebyla. Samozřejmě touhle dobou už sem to nevydržela protože to, že mě celý víkend drží doma a řvou na mě už je moc. Už to prostě psychicky nezvládám a chci aby mi můj otec dal pokoj, když už si založil novou rodinu. (Myslím si že sousedí tuší jak se ke mě chovají ale ty by si nechtěli ze svých sousedů (mého táty ) udělat nepřátele tím , že by se mě zastali u soudu.
Já bych jim řekl : Já to tu s vámi ještě nějak ty dva roky vydržím, ale pak už mě nikdy neuvidíte. Zůstanete tu sami bez vnoučat se svojema nemocema a opuštění. A já si budu žít svůj život!
Je ti 16 pokud nechceš tak k němu nejezdi Vždy se múžeš na něco vymluvit - nejlépe náká nemoc nebo třeba bolest nohy a zad Myslim že se soudit nebude jen vyhrožuje Skus si pořídit naky dúkazy jak se k tobě otec s macechou chovají - třeba nahrát do telefonu čim víc dukazú tím lip Pokud by se nahodou fakt chtěl soudit tak to u soudu použij
Obraťte se na orgán péče o dítě, tam by vám měli poskytnout první rady, případně i pomoc.
Jestliže byl styk otce s vám stanoven rozsudkem nebo byla schválena dohoda v době, kdy vám byly tři roky, mohl by jej případný soud upravit i s ohledem na vaše přání.
"...kdybych k němu opravdu přestala jezdit a on by šel k soudu měla bych naději vyhrát?"
Myslím, že takhle ne. Mělo by to být obráceně: nejdříve soud, a ten může (ale nemusí) rozhodnout, že tam nemusíš jezdit.
Zkus kontaktovat sociálku, některá pracovnice má vaši rodinu na starost - zjisti si, která, a pak se na ni zkus obrátit.
"... táta by mohl u soudu říct že se o mě nedokáže postarat." To sice může, ale tobě je už 16, tak by to měl složitější. Každopádně v tomto věku musí soud přihlédnout k názorům a důvodům dítěte. A ty můžeš udělat to, že se budeš sama snažit, aby u vás doma všechno klapalo. Tím myslím hlavně školu, abys neměla problémy. Pak taky pomoci doma mamince - přiměřeně věku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.