Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz.Pracuji 7 let ve firmě na zkrácený úvazek.Ze začátku nás na směně bylo 5.Postupem času podnik propouštěl lidi a teď jsme tu dva(někdy jeden když ten druhý má jeden den volno). Bylo nám řečeno že podnik od nás očekává stejné množství práce jako by nás bylo 5 jinak nám vezme veškeré ohodnocení,příplatky apod..Ani jeden zdaleka nestíháme(fyzicky to není možné) a chodíme domu urvaní.Je toto chování zaměstnavatelů běžné?
Běžné chování zaměstnavatele to je tehdy, když si to zaměstnanci nechají líbit a nemají důvod si hledat místo jinde
Je to velmi prosté - pokud jste nespokojen, unaven atd - najděte si jiné zaměstnání. Nyní je na to vhodná doba, firmy hledají spousty lidí.
Ovšem alternativou je zůstat u stávajícího a typicky po česku nadávat na vydřiducha. Musíte se holt rozhodnout...
Tak vše je vyřešeno.Firma si nechala pouze pár zaměstnanců kteří přicházejí do kontaktu se zákazníky a zbytek byl propuštěn.Na našich místech jsou nyní agenturní zaměstnanci z Ukrajiny a Moldávie.
Docela by mě zajímalo, jak se to promítne dlouhodobě na kvalitě výrobků a fluktuaci zaměstnanců. Zažil někdo podobnou situaci a ví, jak to dopadlo?
Já zde slyšel jen o Rumunech a Mongolech ve Škodovce(?). Nevydrželi prý přes měsíc. V mnichovské automobilce v Německu prý také moc Němců není. Hlavně prý Rumuni, několik Čechů (každodenní přeshraniční pendleři).
Shodou okolností mi Youtube algoritmus z nějakého důvodu nabízí už 2 dny následující dokument:
Imgify...co se týče Škodovky tak jste zapoměl na Bulhary,Bělorusy,Kazachy,Uzbeky,Slováky,Poláky...Většina agenturní a když se Čech přijde zeptat tak neberou-ačkoliv mají reklamu že se přijímá.U nás je to stejné.Má bývalá firma má na ÚP inzerát (i přes propouštění),ale personální má neoficiální zákaz cokoliv přijmout...DŮVOD BRÁT SI AGENTURNÍ ZAMĚSTNANCE
"co se týče Škodovky tak jste zapoměl na ..."
Ten zdejší přispívatel psal jen o autobusech dovážených Rumunů, co se po měsíci vraceli domů. Dále zmiňoval jen Mongoly. Osobně nemám zkušenost s tou národnostní džunglí v montovnách. Ani si neumím představit, jak se tam s vedoucími domlouvají. O jazykových schopnostech si iluze nedělám. Viděl jsem to na jiných místech.
možná před 5 lety bych ještě napsal jinou odpověď, ale v roce 2018 potažmo už 2019 píši tohle: S klidným srdcem a vážným výrazem v tváři, bych zaměstnavateli oznámil, že jestli má nějakej problém, může se taky stát, že nebude mít ani ty 2 loajální zaměstnance, kteří mu tam zbyly. A jestli je tak neschopný, že nedokáže ukočírovat a najít dostatek práce, tak aby jí nebylo moc ani málo, tak ať nepodniká...
Jen pro porovnání: před 100 lety řešil Henry Ford (zakladatel automobilky Ford) problém s velkou fluktuací dělníků a jejich nezájmem o kvalitu.
Jeho řešení? Zkrátil jim pracovní dobu (z tehdy běžných 10h na 8h) a zvýšil jim platy (snad z běžných nebo lehce podprůměrných $10/den za podobnou pásovou, málo kvalifikovanou práci na $15).
Výsledek? Okamžitý zájem kvalitních pracovníků o zaměstnání, mohl si vybírat jen ty nejlepší zájemce z nejlepších a i ti se pak snažili, aby o takto dobrou práci nepřišli. Obměna pracovníků okamžitě spadla pod průmyslový průměr a kvalita výroby stoupla.
Obecně bych k problému dodal, že pokud děláte práci, kterou může dělat nekvalifikovaný nezaučený cizinec z rozvojové země, který se nedokáže pořádně domluvit a je zaměstnaný přes pochybnou agenturu, bude s vámi zaměstnavatel zacházet jako s nahraditelným kusem hadru a nikdy si v takové práci nic nevyděláte. Pak je na čase začít se rozhlížet po práci, kde zužitkujete svoje znalosti a zkušenosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.