Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co mě čeká podle zákona?

Od: jmenujisenula odpovědí: 5 změna:

Až budu v důchodě, bude mít můj potomek 18 let. Jelikož se dobře učí, předpokládám, že půjde na VŠ. Bude muset jeho druhý rodič, který v té době v důchodě nebude /jsme rozvedeni/ platit vyšší výživné?

A budu muset na potomka přispívat z penzijního pojištění, nebo ho mám včas skrýt? Samozřejmě mu pomůžu, ale chci nejdřív pomoc od státu který celý život odemne jen bral sociální pojištění.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Věci, které se týkaly a týkají mých dětí jsou pro mě samozřejmé a automatické. Kdo jiný má dítěti pomoci, než rodiče. Styděl bych se na to zeptat i anonymně.

hodnocení

5x

Nikdy by mne nenapadlo, že o mé děti by se měl starat někdo jiný než já a druhý rodič. No a pokud bych měl dítě ve vyšším věku, tak bych se snažil pro něj našetřit nějaké peníze aby mým odchodem do důchodu, a tím snížením mých příjmů, netrpělo.

hodnocení

3x

Alimenty se vyměřují především podle příjmů a majetkových poměrů obou rodičů. Takže na případnou změnu výše výživného nemá vliv to, že se stanete důchodcem, ale to, že se změní výše vašeho příjmu.

jenda2*
hodnocení

2x

To je věštění naprostého neznáma. Může se stát, že v důchodu budete rád, že si koupíte denně rohlík a mléko. Ceny energií, vody v poměru k důchodu fakt dnes těžko odhadnout. Na penzijko nesahejte, možná ještě budete rád sám pro sebe. Co se týká studia dětí, tak mohou dělat pouze a jen to, na co rodiče mají. Vždy to tak bylo. Pokud bude studium soukromé, tak na to jistě mít nebudete a dítě bude mít smůlu, pokud se nezavedou studentské půjčky, které jsou jinak dobrý nápad. Jak se říká, nejhorší peníze jsou darované peníze. Kolik rodičů šetřilo na studia dětí a jaké byly konce- nezájem. Tak to dnes často je.

hodnocení

1x

@jmenujisenula - Bude muset jeho druhý rodič, který v té době v důchodě nebude /jsme rozvedeni/ platit vyšší výživné?
Bude záležet na individuálních poměrech, nejen na tom, zda druhý rodič bude mít vyšší příjem:

NOZ § 913

(1) Pro určení rozsahu výživného jsou rozhodné odůvodněné potřeby oprávněného a jeho majetkové poměry, jakož i schopnosti, možnosti a majetkové poměry povinného.

(2) Při hodnocení schopností, možností a majetkových poměrů povinného je třeba také zkoumat, zda se povinný nevzdal bez důležitého důvodu výhodnějšího zaměstnání či výdělečné činnosti nebo majetkového prospěchu, popřípadě zda nepodstupuje nepřiměřená majetková rizika. Dále je třeba přihlédnout k tomu, že povinný o oprávněného osobně pečuje, a k míře, v jaké tak činí; přihlédne se popřípadě i k péči o rodinnou domácnost.

To může znamenat například zohlednění toho, že druhý rodič se stará o zajištění bydlení, jídla atd.

ale chci nejdřív pomoc od státu který celý život odemne jen bral sociální pojištění
Stát nemá ani povinnost ani důvod vám pomáhat "živit" dítě, pokud nebude někdo z vás v tak špatné situaci, že by měl nárok na některou z dávek.

§ 914

Je-li více osob povinných, které mají vůči oprávněnému stejné postavení, odpovídá rozsah vyživovací povinnosti každé z nich poměru jejích majetkových poměrů, schopností a možností k majetkovým poměrům, schopnostem a možnostem ostatních.

Prostě se budete muset postarat oba, protože na rozdíl od státu vy jako rodiče povinni jste.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]