Nejste přihlášen/a.
Zdravim.. Mam petileteho syna a z jistych duvodu ma prijmeni po matce. S matkou jsme se pred casem rozesli. Rad bych, abych mel stejne prijmeni jako syn. Nabizi se tedy moznost, ze bych si prijmeni zmenil ja, coz by mi nevadilo, jen vyridit veskere urady atd. Ale to by neprekousla ma nova pritelkyne.
Druhou moznosti je, ze by mel syn obe prijmeni, tedy i moje. Matka s tim problem nema, ale ja nevim, jestli ho tim chci "trestat", protoze predpokladam, ze bude muset po zbytek zivota pouzivat obe prijmeni.
Tak ted nevim, jak to vyresit.. co je podle vas lepsi? Nebo to jde resit jeste nejak jinak?
@bib - Nabizi se tedy moznost, ze bych si prijmeni zmenil ja
To vám nemusí být povoleno
z. č. 301/2000 Sb.
§ 72
(2) Změna příjmení se povolí zejména tehdy, jde-li o příjmení hanlivé, nebo směšné, nebo je-li pro to vážný důvod.
Záleželo by na posouzení úřadu.
Druhou moznosti je, ze by mel syn obe prijmeni, tedy i moje.
Pravděpodobně by nešlo také
§ 70
(1) Občan může užívat více příjmení pouze za těchto podmínek:
a) nabyl-li je podle dříve platných předpisů a je oprávněn je užívat podle tohoto zákona, anebo
b) prohlásil-li souhlasně při uzavírání manželství, že příjmení druhého snoubence užívajícího více příjmení bude jejich příjmením společným, anebo
c) prohlásil-li při uzavírání manželství, že spolu se společným příjmením bude užívat a na druhém místě uvádět příjmení předchozí, nebo
d) jde-li o příjmení dítěte po jeho rodičích, kteří jsou oprávněni užívat více příjmení, nebo
e) nabyl-li je v souvislosti s osvojením
Z toho lze dovodit, že užívání více příjmení zákon chápe spíše jako výjimečnou situaci, ke které může docházet pouze ve jmenovaných případech.
Na vašem místě bych to nechala být - syn ví, že jste jeho táta i když se jmenujete každý jinak. Důležitější podle mě je, jaký máte a budete mít vztah.
Já Vám vůbec nerozumím. Pokud má Váš syn příjmení po matce, tak jste ho asi nepřiznal, jako svého syna, nebo jste se musel předem s bývalou přítelkyní, na něčem specifickém dohodnout. Píšete, že matka by s Vaším příjmením neměla problém a nechápu, jak by ho tím kdokoliv mohl "trestat". Vysvětlete, jak tohle myslíte. Matka asi klidně přisoupí na Vaše příjmení, když Vy uznáte syna za svého. Pak ponese Vaše jméno a je po problému. Vůbec nevidím žádný důvod k tomu, abyste si změnil příjmení kvůli synovi a ještě ke všemu by s tím musela souhlasit i ta paní, které právem patří a která je Vaše bývalá přítelkyně a matka dítěte. A co s tím má co dělat Vaše nová přítelkyně? Normálně uznáte otcovství, vezmete za dítě veškeré normální povinnosti rodiče a dítě se bude jmenovat jako Vy. Jelikož máte novou přítelkyni, tak jí musíte vysvětlit, že to je Váš syn a že budete platit alimenty. Jestli je to jinak, tak upřesněte.
Jméno dítěte partnerů je vždy na dohodě a ne na tom, zda otec syna uzná nebo ne. Otec může dítě uznat hned po porodu, ale dohodnou se s matkou, že jméno bude po ní.
Matka nemá nic proti příjmení otce, ale svého přijmení se nevzdá, aby matka a syn měli stejné příjmení. Tudíž chlapec bude mít dvě příjmení a pro něj by to mohl být trest. Bude se odlišovat od spolužáků.
Nová přítelkyně otce zcela pochopitelně má námitky, aby se přítel přejmenoval po ex. V případě svatby by se měla i ona jmenovat po ex?
Už je to jasné?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.