Nejste přihlášen/a.
V roce 2014 jsem koupil nemovitost a 2015 prodal.Rozdíl mezi kupní a prodejní cenou chce teď FÚ dodanit.je to už skoro 4 roky a já nemám potřebné doklady o rekonstrukci.Proběhla celková rekonstrukce a proto se zvedla cena nemovitosti.Co mohu dělat,abych nemusel platit daň v podstatě z mé roční práce a z mých investic do této nemovitosti.Chtějí doložit faktury,ale když se ptám známých,tak staré nikdo nemá.A já taktéž.Je nějaké řešení?Např.že bych platil za práci nějaké studenty,a nemusel je uvádět v daňovém přiznání,myslím nějakou smlouvu o dílo,nebo o provedení práce,abych umořil alespoň část zdanitelné částky?
Děkuji za rady a odpovědi Dušan
Dobrý den, F.Ú. může doměřovat daně či kontrolovat plátce až 10 let zpětně - proto je důležité si všechny doklady po tuto dobu uschovávat. To jste neudělal a vše, co nyní podniknete pro "ojeb" F.Ú. bude podvod (a s tím by Vám zde neměl nikdo pomáhat, aby neporušoval pravidla poradny a neradil něco nelegálního). Zdravím!
dusan - z toho, co jste zde stačil v rozčilení napsat, mám celkem jasný dojem, že Vám prostě nevyšel Váš záměr - levně koupit, levně zrekonstruovat, se ziskem prodat a zisk nezdanit. Možná to tak je, možná jste jen neměl informaci o pětileté lhůtě, ale jsem rád, že F.Ú. (stát) pracuje dobře a podle zákona. Určitě byste to v jiném případě také uvítal, ale holt nyní se Vám to nelíbí. Zaplaťte a přestaňte se rozčilovat či vymýšlet "ojeb".
Tu rekonstrukci jste si dělal celou sám?
Podle mne by se minimálně část podkladů dala najít u firem, které Vám s rekonstrukcí pomáhaly, i u prodejců stavebnin, sanitárního vybavení, ... I oni by měli doklady uchovávat pro případ kontroly z FÚ.
Kdybyste někoho zaměstnával, musely by existovat smlouvy podepsané oběma stranami. Navíc byste byl v případě DPP povinen se přihlásit na FÚ jako plátce daně z příjmu a daň za studenty odvádět.
Pokud výdaje neprokážete, budete muset ten rozdíl v kupní a prodejní ceně dodanit. Podvádět nezkoušejte, FÚ si může vše prověřit.
Ano sám s rodinou.Jen elektřinu a revize kámoš.Našel jsem jen vložkování komína a kamna.Za elektřinu nic,okna dveře nic.Nějaké účtenky z Hornbachu a možná lázeňská kamna,ale dělali jsme protažení studny,čerpadlo do studny,omýtky,komplet interiér.Plus z počátku likvidace odpadu.Všechno se člověk snaží dělat levněji přez známé a nebo bez dokladu a ono je to na nic.Nadřeli jsme se tam jako hovada a teď za to musíme zaplatit státu,kterej to stejně rozfofruje.
dusan - měl jste s prodejem domu počkat pět let a potom už se rozdíl v cenách nedaní. Chyba je na Vaší straně.
Ještě nutno dodat!
Při koupi jsem platil daň,materiál jsem kupoval s daní za zdaněné penízea při prodeji jsem opět platil daň.
A teď zase daň.No není to do nebe volající?Stát pro mě nic neudělal,nijak mi nepomohl a jen ždímá.
Chtěl jsem letos při vstupu do nového roku začít také s plánovaným deficitem,a to jen pár miliónů a manželka mi to zatrhla.Nevím proč,když se k tomu stavím tak jako stát.Je to tady jako z pohádky,ale o pyšné princezně.Už jen ty biče do rukou výběrčích a ševče zaplať!
Můžete zkusit, jestli se vás už netýká promlčení daně dumfinanci.cz/....
Nebo lépe dle dumfinanci.cz/...
mne by zajímalo, jak jste kukujícího přesvědčoval o rekonstrukci...bez dokladů bych vám to nevěřil, proč také, že? a snažil bych se uhrát cenu bez rekonstrukce...doklady jste si neschoval ani pro případ reklamace dodaného zboží? dost divné...
Něco ano,něco se asi vyhodilo,ale noví majitelé věděli,v jakém stavu nemovitost byla.Navíc nové věci jsou snadno rozpoznatelné.Ale toto jsem opominul a na doklady nějak nebral velký zřetel.Samozdřejmě jsem si je schovával,ale je to už doba.Nemohu najít doklady od rozvodů vody a elektřiny a plastových oken a dveří.To byly dost velké položky.Ale okna z Polska,čerpadlo z Polska,pochybuji,že by mi vyšli vstříc a zpětně mi něco posílali.
Nicméně s FÚ si neradno zahrávat,příště si dám na tyto věci větší pozor.
Moc děkuji stejně musím dodanit
jak se říká neznalost zákona neomlouvá: jednak mezi nabytím a prodejem nemovitosti musí uplynout nejméně 5 let, jinak se to má za kšeft a ten se daní, za druhé , kdo se zajímá o daně ví, že doklady se musí pro FU schraňovat 10let zpětně. Já na to mám docela silnej fascikl, a to nepodnikám. Kupní a prodejní smlouvy schraňuji pro dědice! co kdyby, jeden nikdy neví...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.