Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dodatečné daňové přiznání

Od: dusan* odpovědí: 11 změna:

V roce 2014 jsem koupil nemovitost a 2015 prodal.Rozdíl mezi kupní a prodejní cenou chce teď FÚ dodanit.je to už skoro 4 roky a já nemám potřebné doklady o rekonstrukci.Proběhla celková rekonstrukce a proto se zvedla cena nemovitosti.Co mohu dělat,abych nemusel platit daň v podstatě z mé roční práce a z mých investic do této nemovitosti.Chtějí doložit faktury,ale když se ptám známých,tak staré nikdo nemá.A já taktéž.Je nějaké řešení?Např.že bych platil za práci nějaké studenty,a nemusel je uvádět v daňovém přiznání,myslím nějakou smlouvu o dílo,nebo o provedení práce,abych umořil alespoň část zdanitelné částky?

Děkuji za rady a odpovědi Dušan

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, F.Ú. může doměřovat daně či kontrolovat plátce až 10 let zpětně - proto je důležité si všechny doklady po tuto dobu uschovávat. To jste neudělal a vše, co nyní podniknete pro "ojeb" F.Ú. bude podvod (a s tím by Vám zde neměl nikdo pomáhat, aby neporušoval pravidla poradny a neradil něco nelegálního). Zdravím!

doplněno 25.02.19 18:42:

dusan - z toho, co jste zde stačil v rozčilení napsat, mám celkem jasný dojem, že Vám prostě nevyšel Váš záměr - levně koupit, levně zrekonstruovat, se ziskem prodat a zisk nezdanit. Možná to tak je, možná jste jen neměl informaci o pětileté lhůtě, ale jsem rád, že F.Ú. (stát) pracuje dobře a podle zákona. Určitě byste to v jiném případě také uvítal, ale holt nyní se Vám to nelíbí. Zaplaťte a přestaňte se rozčilovat či vymýšlet "ojeb".

dusan*
hodnocení

Máte naprostou pravdu,je to moje chyba,tak ja tak musím zaplatit.

Díky

iz*
hodnocení

0x

Tu rekonstrukci jste si dělal celou sám?

Podle mne by se minimálně část podkladů dala najít u firem, které Vám s rekonstrukcí pomáhaly, i u prodejců stavebnin, sanitárního vybavení, ... I oni by měli doklady uchovávat pro případ kontroly z FÚ.

Kdybyste někoho zaměstnával, musely by existovat smlouvy podepsané oběma stranami. Navíc byste byl v případě DPP povinen se přihlásit na FÚ jako plátce daně z příjmu a daň za studenty odvádět.

Pokud výdaje neprokážete, budete muset ten rozdíl v kupní a prodejní ceně dodanit. Podvádět nezkoušejte, FÚ si může vše prověřit.

dusan*
hodnocení

Ano sám s rodinou.Jen elektřinu a revize kámoš.Našel jsem jen vložkování komína a kamna.Za elektřinu nic,okna dveře nic.Nějaké účtenky z Hornbachu a možná lázeňská kamna,ale dělali jsme protažení studny,čerpadlo do studny,omýtky,komplet interiér.Plus z počátku likvidace odpadu.Všechno se člověk snaží dělat levněji přez známé a nebo bez dokladu a ono je to na nic.Nadřeli jsme se tam jako hovada a teď za to musíme zaplatit státu,kterej to stejně rozfofruje.

ben®

dusan - měl jste s prodejem domu počkat pět let a potom už se rozdíl v cenách nedaní. Chyba je na Vaší straně.

dusan*
hodnocení

Ještě nutno dodat!

Při koupi jsem platil daň,materiál jsem kupoval s daní za zdaněné penízea při prodeji jsem opět platil daň.

A teď zase daň.No není to do nebe volající?Stát pro mě nic neudělal,nijak mi nepomohl a jen ždímá.

Chtěl jsem letos při vstupu do nového roku začít také s plánovaným deficitem,a to jen pár miliónů a manželka mi to zatrhla.Nevím proč,když se k tomu stavím tak jako stát.Je to tady jako z pohádky,ale o pyšné princezně.Už jen ty biče do rukou výběrčích a ševče zaplať!

rv*
hodnocení

0x

Můžete zkusit, jestli se vás už netýká promlčení daně dumfinanci.cz/....

doplněno 25.02.19 17:38:

Nebo lépe dle dumfinanci.cz/...

dusan*
hodnocení

děkuji mrknu

111®
hodnocení

0x

mne by zajímalo, jak jste kukujícího přesvědčoval o rekonstrukci...bez dokladů bych vám to nevěřil, proč také, že? a snažil bych se uhrát cenu bez rekonstrukce...doklady jste si neschoval ani pro případ reklamace dodaného zboží? dost divné...

dusan*
hodnocení

Něco ano,něco se asi vyhodilo,ale noví majitelé věděli,v jakém stavu nemovitost byla.Navíc nové věci jsou snadno rozpoznatelné.Ale toto jsem opominul a na doklady nějak nebral velký zřetel.Samozdřejmě jsem si je schovával,ale je to už doba.Nemohu najít doklady od rozvodů vody a elektřiny a plastových oken a dveří.To byly dost velké položky.Ale okna z Polska,čerpadlo z Polska,pochybuji,že by mi vyšli vstříc a zpětně mi něco posílali.

Nicméně s FÚ si neradno zahrávat,příště si dám na tyto věci větší pozor.

Moc děkuji stejně musím dodanit

111®
hodnocení

0x

jak se říká neznalost zákona neomlouvá: jednak mezi nabytím a prodejem nemovitosti musí uplynout nejméně 5 let, jinak se to má za kšeft a ten se daní, za druhé , kdo se zajímá o daně ví, že doklady se musí pro FU schraňovat 10let zpětně. Já na to mám docela silnej fascikl, a to nepodnikám. Kupní a prodejní smlouvy schraňuji pro dědice! co kdyby, jeden nikdy neví...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]