Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Konzumace jídla na pracovišti

Od: elnino* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

Měl bych otázku ohledně konzumace jídla v prostorách na pracovišti.
Jsem v jedné bezpečnostní agentuře, na objektu, kde má ostraha svůj vlastní prostor (Kancelář) a sledují zde kamery, vypisují denní hlášení a provádí další činnost.
Kolega z jiného oddělení mi sdělil, že tam kde vykonáváte svou činnost, nemůžete konzumovat jídlo či mít nějaké prostředky pro např.: ohřátí jídla, apod...
To je právě důvod, proč se dotazuji, protože bych jim do té místnosti chtěl zajisti např.: mikrovlnou troubu, rychlovarnou konvici apod... Mě jako nadřízenému to v podstatě nevadí, aby se u výkonu své činnosti (sledování kamer) najedli, pokud tam nebudou dělat vyloženě nepořádek.

Je možnost v souladu se zákonem jim zde pořídit spotřebiče a povolit jim konzumaci v takovém prostoru, nebo musí jíst v kantýně, či někde jinde?

Děkuji mnohokrát.

 

 

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

2x
avatar milancukrar

Kolega z jiného oddělení mi sdělil, že tam kde vykonáváte svou činnost, nemůžete konzumovat jídlo či mít nějaké prostředky pro např.: ohřátí jídla,
Nevěřím tomu, co říká kolega, dokud mne někdo nepřesvědčí předpisem. To je jako když úředník v kanceláři nemůže mít rychlovarnou konvici a vařit si tam kafe.

Nevěřím.

 

hodnocení

1x

Kolega má ověřené informace - např. z interního předpisu a podobně? Zjistěte si to - abyste neměl pro změnu potíže s nadřízeným vašim.

 

hodnocení

1x
avatar libor007
Ostraha mívá mikrovlnku nebo konvici naprosto běžně. Zkuste se poptat nadřízených. Mimochodem, kam chodíte jíst?

 

id
hodnocení

1x

elnino - kolega ať vám sdělí přesné podle kterého zákona, paragrafu, vyhlášky atd se nesmí konzumovat jídlo na pracovišti. Pochybuji, že něco takového existuje. Nedejbože kdyby fakt takový nesmyl byl někde zakotven, tak ať kolega vždy jde vystřídat ostrahu a zaměstnanci ostrahy klidně půjdou do kantýny. Nemají náhodou nárok na půlhodinovou přestávku? Mají. Jak tohle bude řešit kolega, až vrátnici zamknou a půjdou na kafe?

 

nov
hodnocení

0x

Pokud vím, ostraha objektu nesmí opustit své pracoviště, tedy přestávku na jídlo nemůže trávit v kantýně či jinde. Může jen v případě, že ho někdo během přestávky vystřídá.

 

hodnocení

0x
avatar naufrago

Nejsem odborník, takže odpovídám raději formou otázky: Není to náhodou naopak, že zaměstnavatel nesmí (pokud to není dáno povahou práce) nutit zaměstnance, aby trávil půlhodinovou přestávku na pracovišti, ale musí mu umožnit odejít, vzdálit se? Nic o tom, že by zaměstnanec nesměl trávit přestávku na pracovišti, pouze "zam-tel nesmí nutit".

iz*

Není to tak. Pracovní dobu určuje zaměstnavatel. Ten určuje i to, jestli zaměstnanec může nebo nesmí opustit pracoviště v době přestávky na oddech a jídlo.

Vykonává-li někdo práci, při níž nelze pracoviště opustit, započítává se mu přestávka jako odpracovaná doba. U ostatních zaměstnanců (u těch, kteří pracoviště opustit mohou) se přestávka nezapočítává do pracovní doby.

V zákoně stojí, že v případě prací, které nemohou být přerušeny, může zaměstnavatel nařídit setrvání na pracovišti i v době přestávky, a to za podmínky, že zajistí přiměřenou dobu na oddech a jídlo. Snad mám aktuální verzi, ale pídila jsem se po ní. podnikatel.cz/...

Nicméně jsem měla - očividně špatný - dojem, že když zaměstnanec má přestávku neplacenou, musí mu být umožněno opustit pracoviště a někde se stravovat. V praxi taková hloupost jako stůl a židle ke snězení oběda Protože mám zkušenost, že lidé (mí studenti) rádi převrací pravidla, domnívala jsem se, že se v tomto případě jednalo o podobnou věc, že ze "zaměstnavatel musí umožnit někde se stravovat v době přestávky"udělali "zaměstnanec se nesmí stravovat na pracovišti v době přestávky". Jen jsem se prostě snažila dovtípit, kudy vedla cesta k mýlce v dotazu. Ale to s tím místem na stravování je očividně hloupost (hledala jsem, nedohledala), takže nic.

 

iz*
hodnocení

0x

Nevíme, o jaký typ objektu jde.

Napadá mne, jestli zákaz jídla na pracovišti nevychází z toho, co se v tom objektu dělá, nebo jestli to majitel či provozovatel objektu nezakázal pro celý objekt.

Doporučila bych obrátit se na svého nadřízeného, případně se zajímat o předpisy platné v tom objektu.

 

vilik*
hodnocení

0x
Zákon nařizuje zajistit stravování, to jste se tu dočetl. Místo ke stravování by mělo být vhodné z hlediska hygieny a potřeb zaměstnance, například bezprašné a s možností větrat. Je také nutné zajistit přístup k pitné vodě. Samozřejmě i k toaletě a to i během pracovní doby.
Není přímo nařízeno, že nemůže jít přímo o pracoviště. V tomto vašem případě by se muselo jednat o rizikový provoz, abyste nemohl vybudovat kout pro oddech, což předpokládám nemáte.
Ještě mě napadlo, jak to budete mít s revizí elektrického zařízení? Je nutné mít revizi při koupi spotřebiče a pak dle typu přístroje v pravidelných intervalech. Konvice má roční interval.
Pokud už si spotřebiče budete pořizovat, třeba i do vyhrazené části pro oddech, je potřeba na to myslet, zejména když od takového spotřebiče vyhoříte.
Ale je to od vás hezké, zvlášť jestli by jinak museli chodit pouze do kantýny.
iz*

@Vilik, zákon zaměstnavateli nenařizuje zajistit stravování.

vilik*
Dle par. 236 ZP je zaměstnavatel povinen umožnit stravování, tedy jsem tím samozřejmě myslel zajistit čas na stravování, včetně odpovídajícího místa, což by se dalo i říci, jako že zajišťuje stravování, ne stravu samotnou. Ovšem za prvé mi to při psaní nedošlo, a za druhé smysl mého sdělení je stejně až v dalším odstavci, tedy že pořízení konvice může být větší problém, než si většina lidí myslí.
iz*

@Vilik, já si pod obratem zajistit stravování představuji něco jako závodní stravování, závodní kantýnu apod.

Místem, kde by se zaměstnanci mohli najíst, si nejsem jista. Podle mne mohou existovat provozy (objekty), kde (v nichž) to není možné. Pak by ale zaměstnavatel měl zaměstnancům umožnit pracoviště (provoz, objekt) na dobu přestávky opustit.

vilik*
Čeština je zajímavý jazyk.
K přestávkám, ty se musí řešit v souladu s legislativou, třeba s 262/2006, například par. 88,89 a s přihlédnutím k par. 300 a dalším, nebo například Nařízení 361/2007 a jiné, ale pořád nechápu, proč se o tom bavíme.
Zaměstnavatel musí zaměstnanci dát možnost se v určitých případech najíst a napít v souladu s legislativou a vnitřními předpisy. Tečka. Otázka ale zní, jestli je zakázáno přímo na pracovišti používat elektrické spotřebiče k přípravě občerstvení. Odpověď, obecně ne, pokud nenastane situace, která by toto vylučovala, například povahou pracovního místa. To my nevíme, pouze se tak na základě v dotazu zmíněné pracovní činnosti domníváme. Proto radíme, že konvici používat smí. Moje domněnka, že zaměstnanec má možnost krátce odejít pro jídlo nebo pití, vychází přímo z dotazu ze zmínky o kantýně, proto se se nárokem zaměstnanců na stravování (na čas, v kterém si zaměstnanec může pozřít stravu) nezabývám.
Já jen podotknul, že na elektrické spotřebiče na pracovišti se vztahují určité podmínky. Ať už z hlediska kontroly, náhrady případné škody, klasifikací úrazu opařením jako pracovní apod. Pokud tazatel bude chtít bez souhlasu kompetentní osoby pracoviště spotřebiči vybavit (nebo je na něm tiše trpět) měl by vzít tyto věci také v úvahu.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]