Nejste přihlášen/a.
Nabíječka pro uživatele ne, napětí na kablíku je velmi malé, pouze 5V DC. Ale poškozený kablík, pokud by byly zkratovány vodiče v něm, by mohl být nebezpečný pro tu nabíječku. Zkrat by ji mohl poškodit.
Takže, pokud je kablík napojen napevno na nabíječku, nutno jej vyměnit po demontáži nabíječky, případně ustřihnout v místě poškození a vodiče propojit spájením a jednotlivě izolovat a pak izolovat společně (smršťovací bužírkou), nebo namontovat nový konektor USB micro (pozor na zapojení a možnost přepólování-mohlo by pak být nebezpečné pro mobil). Pokud je kablík samostatný, vyměnit kablík.
Dívám se na tu fotku a není tam poškozený jen plášť kablíku? Jsou tam vidět jednotlivé žíly nebo je pod pláštěm ještě nějaká ochrana? Pokud není poškozena izolace jednotlivých žil, tak nejlépe opravit smršťovačkou nebo izolačkou. A koncovka mi připadá jak USB-C, takže kablík je určitě samostatný, případná koupě náhradního nebude takový problém.
Pokud to poškození vzniklo samo časem, používal bych to dál, až by přestala šňůra převádět "elektriku" do telefonu úplně. Maximálně bych přelepil místo izolepou. Nový kablík lze koupit téměř všude ve velkých nákupních centrech nebo v nouzi dodá Alza kdykoli v týdnu. Uvnitř je ve většině nabíječek elektronická ochrana proti zkratu a napětí je malé, cca 5 Volt.
No vím o případech kdy ochrana proti zkratu nezafungovalo a do kablíku se dostalo síťové napětí, pár úrazů a dokonce úrtí už to způsobilo ale povětšinou se jednalo o neorigo nabíječky.
taalla: ke každému telefonu je origo nabíječka, která tu ochranu má a pokud si někdo nezodpovědný koupí nabíječku u "větnamců" na tržnici, kterou horko těžko vyreklamuje, protože na zakoupené zboží většinou nedostane paragon, je to každého "spořínka" vytrestání v podobě odpáleného telefonu.. O úmrtí od nabíječky jsem doteď neslyšel, vyhořelé nabíječky už jsem ale viděl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.