Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dlouhé usínání

Od: jakell® odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

už dost dlouhou dobu mám velké problémy s usínáním. Normálně, když naprosto unavený jdu spát, usnu průměrně tak za 2 hodiny. Ať jdu spát ve 20 nebo 22 hodin klidně i ve 2 ráno, tak stejně vžydcky minimálně hodinu ležím a čekám na spánek jak na zázrak.

Zkoušel jsem všemožné techniky, bylinky, rady, radil jsem se několikrát i s lékařem, který mi na nejhorší období předepsal přášky na spaní, které se snažím brát co nejméně. Každopádně problém s usnutím se nijak nevyřešil.

Má někdo z vás podobný problém? Případně vyřešil někdo podobný problém nebo má nějákou dobrou radu?

Díky

Jen pro informaci jsem 20 letý student vysoké školy a problémy s usnutím mám kam až moje paměť sahá, bohužel díky stresu je to v posledních letech horší a horší. I když sportuji, spíše mi to přitěžuje, protože po náročnějším sportu se mi nikdy nepodaří zaspat dřívě než do 4 hodin.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Teď je úplněk, tak je to horší :) . Jinak užívat hořčík s večerním jídlem. Obecně si hlídat minerály ve stravě. Nedávno jsem na podobnou otázku obšírně odpovídala. Nesportovat večer. Spánkové cykly jsou 1,5 hodinové. Takže podle toho, kdy musím vstát, tak zpětně si odpočítat několik těch cyklů a jít podle toho do postele. Nechat si rezervu na přeladění s knihou ap. Dodržovat stejnou hodinu. Mít vyvětranou uklizenou tmavou místnost, žádné monitory a dyspleje, a postel na dobrém místě /GPZ?/. A jít spát s čistou hlavou, tudíž si večer napsat všecho, na co zítra nesmím zapomenout. Někomu chybí Melatonin. Už je k dostání. Zkusila jsem na sobě a nic. Jsou tací, co jim pomůže. Pak dýchání na doby podle jógy. Nádech na 3 doby, výdrž na 7 dob, výdech na 4 doby. Počítá se vduchu. Jde o snížení hladiny kyslíku v mozku, což utlumí centra. Většinou jsme spavci nebo nespavci po rodičích či prarodičích.

iz*

To jógové dýchání (ostatní na mne nezabírá) je dobré. (--:

hodnocení

0x

Radu bohužel nemám. Jen zkušenost. Měl jsem to tak většinu života taky. Až posledních 20 let je to už naopak. Lehnu a spím. Asi to přijde věkem..

Důležité je, jestli vám ten spánek chybí, nebo jste ráno fit. Pokud vám to nevadí, neřešte to. Pokud ano, určitě pokračujte v nějakém léčení a hledání pomoci.

hodnocení

0x

Nemám žádné extra problémy s usínáním, ale pravidelnost je základ. Ideálně držet režim i o víkendu. Pokud pravidelně chodíme spát ve 22 hod a vstáváme v 6 hod ráno všechno klape. Jakmile se tam hodí vidle s ponocováním o víkendu apd už je to hned znát, že je to horší.

host
hodnocení

0x

Před spaním vypít asi tak půl skleničky vlažného nebo mírně teplého mléka. Miminko po nakojení také hned spokojeně usne a tělo si tento zázrak pamatuje i do dospělosti.

jentak*
hodnocení

0x

Nevadí vám světlo zvenčí? Někomu stačí odlesk na stěnách, od výbojek na lampách veř. osv. a neusne, resp musí si pořídit zatemnění, nebo usínat se škraboškou přes oči.
Nebo jak to máte s teplotou v místnosti(přílišné teplo spoustě lidem vadí?
Jaké nosíte prádlo na spaní. Nebojte se experimentovat třeba s noční košilí, různými bavlněnými tričky apod.

hodnocení

0x

Pokoj si před spaním ukliď, vyvětrej, zatáhni žaluzie, či závěsy a vypni všechno, co hraje, mluví či svítí. Ticho, tma a uklizená místnost pomáhá usínání i samotnému spánku.

*houpy*

iz*
hodnocení

0x

Na mne dobře "funguje" tzv. "bílý šum" nebo relaxační hudba. Obojí pouštím na hranici slyšitelnosti těsně před tím, než jdu spát. Ale ne každý den, protože se trochu obávám, aby se ten efekt nevytratil.

Zatím (zkouším to ± 3 měsíce) to na mne účinkuje tak, že rychleji (dříve) usínám i v ty dny, kdy si nic nepustím.

hodnocení

0x

Dobrý den,

nespavost může být prvotním syptomem psychické poruchy,případně psychického vyčerpání. Píšete,že nezvládáte stres. Zkuste popřemýšlet nad tím,co Vás stresuje a jak s tím stresem naložit. Zdraví máte jen jedno. Možná by Vám neublížila konzultace s psychologem,mohli byste se pobavit o tom stresu a jak ho lépe zvládat,naučil by Vás i relaxační techniky,kterými byste se před usnutím mohl uvolnit. Jinak někdy se předepisují léky od psychiatra,nejsou návykové,jde o antidepresiva se sedativním účinkem(příkladem je třeba Mirtazapin,Triticco). Ale to je nutné konzultovat s lékařem-nejlépe psychiatrem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]