Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď a dovolená

Od: anna3 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

budu končit v mém zaměstnání k 30.4. a zůstane mi tak 23 dní dovolené k čerpání. Pracovní poměr trval 5 let. K dubnu budu mít i odpracováno 60 pracovních dní za tento rok.

Kolik dní dovolené mi tedy bude náležet k proplacení? Někde se píše 1/12 za měsíc, někde zase toto :

"Co se týče nároku na dovolenou za letošní rok, máte nárok na "dovolenou za kalendářní rok" v plné výši, pokuda) trval Váš pracovní poměr vůči (nyní) předchozímu zaměstnavateli nepřetržitě déle než 12 kalendářních měsícůb) jste v letošním roce konal u zaměstnavatele práci alespoň 60 dnů."

Děkuji za radu.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Mohla byste prosím přidat odkaz, kde "někde" se to píše?

Nárok na celou roční výměru dovolené má zaměstnanec, který pro zaměstnavatele odpracuje celý kalendářní rok (tzn. od 1. ledna do 31. prosince) včetně.

Odpracuje-li zaměstnanec pouze část roku a odpracuje-li v tom roce alespoň 60 pracovních směn, vznikne mu nárok na poměrnou část dovolené za každý celý odpracovaný kalendářní měsíc.

Nestačí jen odpracovat všechny pracovní směny v měsíci, ale je potřeba, aby pracovní poměr trval od prvního do posledního dne v měsíci. Nastoupí-li někdo do zaměstnání 2. ledna (první lednový pracovní den) a pracovní poměr bude trvat do 31. prosince, vznikne mu nárok na 11 dvanáctin roční výměry dovolené.

Za dobu od 1. ledna do 30. dubna odpracujete celé 4 kalendářní měsíce a (pokud jste nebyla nemocná) 86 pracovních směn. Za letošní rok Vám tedy vznikne nárok na 4 dvanáctiny roční výměry dovolené. Při výměře 20 dnů půjde o 6,5 (nebo 7 > podle toho, jak zaměstnavatel dovolenou zaokrouhluje) dnů, při výměře 25 dnů by mělo jít o 10,5 dne dovolené.

Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Bude na jeho rozhodnutí, jestli Vám určí její čerpání, nebo jestli Vám nevyčerpanou dovolenou proplatí po skončení zaměstnání.

Pro úplnost: Za odpracovanou dobu se pro tento účel považuje i čerpání dovolené, placené svátky a doba dočasné pracovní neschopnosti pro pracovní úraz.

Poznámka: Zaujalo mne těch 23 dnů dovolené. To jste v loňském roce čerpala tak málo dovolené? Nebo počítáte celou letošní?

anna3
hodnocení

Děkuji za reakci. Já se v tom nevyznám a popravdě mi to bylo divné, proto se ptám.

Čerpala jsem z tohoto : iure.org/...

Možná jsem to celé špatně pochopila. Já počítám tu letošní, nejspíše chybně. A právě proto se ptám.

figurek*
hodnocení

0x

dostanete poměrnou část, ne? Odpracujete čtyři měsíce, dostanete čtyři dvanáctiny roční dovolené.

23 dní to spolehlivě nebude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]