Nejste přihlášen/a.
Dobrý den chtela jsem se zeptat chybi mi rok do duchodu.uz me nikde nechteji zamestnat muj manzel ma obchod,mohl b yme zamestnat normalne na HPP odvadel by mi za me vse.Slo by to?mozna by snad dostal i od státu dotace jsem na uradu práce.Muzete mi poradit jestli to jde?
Zákoník práce zakazuje uzavření pracovního poměru mezi manželi, tj. dvěma fyzickými osobami. Není zde zákaz zaměstnávat manžela osobou právnickou. Takže záleží na postavení vašeho manžela.
ZP § 318
Základní pracovněprávní vztah uvedený v § 3 nemůže být mezi manžely nebo partnery.
Předčasný důchod by v úvahu nepřicházel?
Pak ještě existuje "osoba spolupracující", ale o té snad bude vědět víc někdo další.
Dobrý den, ještě mě napadlo, že byste si mohla založit živnost volnou, teď přesně její číslo nevím, ale je to "velkoobchod a maloobchod". Jako byste pro manžela dělala, a hlavně platila byste zdravotní a hlavně sociální takzvané pojištění - to je na důchod důležité. Je zřejmé, že by to bylo asi na hraně, něco byste musela prodávat na sebe (a třeba ne, záleží, o co přesně jde - živnostník bez příjmů také existovat může, to není zakázané), ale za ten rok před důchodem po Vás financové asi nepůjdou, počítám.
co vam chybi na pracaku kdyz mate rok do duchodu? manzelovi muzete pomahat jen tak a sedet na pracaku ,pripadne jit do predcasneho duchodu
to sem cetl, jneze kdyz za ni bude platit odvody atd tak z tech dotaci zbyde nejspis velke nic , na pracaku ma aspon neco, v predcasnem jeste vic a navic ma klid ze uz ji nikdo nebude nikde buzerovat a do te prace muze chodit pomahat stejne
pokud slo ovsem o dotaz jen na oko a hlavni jsou ty dotace tak je to jina ale opet plati viz.vys
o ty dotace nejde, mam odpracovano 34let musi byt 35 abych dostala duchod.Tudiz musim jeste rok nekde pracovat.jsem z toho uz nestastna práve mi skoncila podpora.mam vsude zadosti a zatim nic uz me nikde v tech letech nechteji nebo vylozene chteji duchodce. O predcasnym duchodu jsem premyslela ale nevim ani kolik by mi dali a kolik vzali.Znama sla o 3 roky driv a za kazdy rok vzali 500kc.
Jo, jo, vzali vaši známe 500,- Kč za rok. Za ty 3 roky co odešla dříve již má ztrátu dávno vyrovnanou valorizací důchodu. Teď si spočítejte kolik již pobrala peněz za tři roky v důchodu - např. 11 000,- důchodu x 36 měséců = 396 000,- Kč. Nebo to měla zdarma trčet ještě 3 roky na pracáku?
1. Nemáte možnost si rok doplatit?
2. Máte-li nárok na předčasný důchod, tak fofrem do něj. Budete-li ještě rok na pracáku bez podpory, starobní důchod se vám rozmělní a budete mít stále méně a méně. A také nikdo neví jak se bude vypočítávat důchod v budoucnu. Co když příští rok budete muset mít odporacováno třeba 38 let? Kdo ví?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.