Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proc se za dedictvi plati notari?

Od: petrsa odpovědí: 39 změna:

Zdravim, resim dedicke rizeni a notar si vypocital odmenu cca 40 tisic korun. Zajimalo by me, za co ten poplatek je, protoze jsem mu musel dat vsechny podklady ja sam a na otazku, proc musim ja zjistovat, v jakych bankach mel zemrely ucet, mi rekl, ze on prece nemuze kontaktovat vsechny ceske banky, aby to zjistoval :D To me pobavilo, ze 40tisicovy poplatek mu nestoji za rozeslani jednoho hromadneho emailu. Vim, ze na takovy poplatek ma ze zakona pravo, ale zajimalo by me, za co to opravdu ma byt.

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
To je přece logické, když řidič kamionu veze dřevo v hodnotě pár tisíc, nebo elektroniku za miliony, taky dostane úměrně ceně nákladu třeba 100x vyšší plat. Nebo že by ne?.. ;)

@tomkk - Vaše logika je omračující *smich*

Určitě ne tak omračující, jako logika toho, že notářova odměna závisí na hodnotě děděného majetku. Tu logiku tam opravdu hledám marně.

Tak třeba proto, že s větším majetkem je víc práce - málokdo má všechny miliony na jednom účtu *smich*

A zas tak závratné částky to nejsou

Proc se za dedictvi plati notari?
Viz můj případ níže. Jediný dům s různou cenou, stejná práce, ze zákona dvojnásobná odměna. Kde jinde se s tím můžeme setkat?

S větším majetkem nemusí být více práce, na účtu bude mít pozůstalý pár desítek tisíc a 2 byty v Praze a to je celé dědictví. Aktiva budou viz poslední položka ve vaší tabulce. Za minimální práci nejvyšší odměna. K odměnám se ještě přičítá DPH.

Ale ta práce nemusí být vždycky stejná - zjednodušeně řečeno není vždycky jeden dům a jeden dědic - a s kučou za milion může být víc práce, než se zbohatlickým sídlem. Takže odměna v procentech je pravděpodobně nejjednodušší způsob ohodnocení.

Takže když veze strojvedoucí vlak s 30 vagony a na každém jsou 4 nová auta, má plat 350 000?

Ano, samozřejmě, je to přece nejjednodušší způsob ohodnocení. ;) Přece byste mu nechtěl počítat odpracované hodiny, platovou třídu,víkendové příplatky, přesčasy.. Prostě se vezme honota převáženého nákladu a z tabulek vypadne odměna. :)
iz*

@Jedubabicka >

ano, s větším dědictvím může být více práce. A za hodnotnější náklad má řidič větší odpovědnost, které se na rozdíl od toho notáře nemůže zbavit.

Dojde-li chybou řidiče k poškození nákladu, uhradí majiteli/zaměstnavateli způsobenou škodu (případně její část > podle okolností). Ale ještě jsem se nesetkala s tím, že by notář za špatně vedené dědické řízení někomu něco uhradil...

@iz - Možná proto, že zaměstnavatelé bývají při vymáhání škody aktivnější, než osoby poškozené notářem. Ta možnost tu samozřejmě je - odkaz např. zde

justice.cz/...

Jinak pokud považuje nařčení "líný zloděj"za kritiku, pak se asi neshodneme.

V roce 1996 jsem se zúčastnil dědického řízení a vše si udělal a dohledal notář sám. V loňském roce, jsem se opět zúčastnil dalšího dědického řízení a nestačil se divit, co ten "líný zloděj" chtěl zařídit po pozůstalých? Připadal jsem si, jako jeho nějaký koncipient a ještě mu za to dávat "výpalné"! Návod na ohodnocení nemovitosti byl takový, aby aktivní majetek byl co nejvyšší ( i jeho odměna), ale já také nedělám nic zadarmo, takže odhad od soudního znalce byl o třetinu nižší, než jeho návod, na zjištění ceny nemovitosti!

figurek*
hodnocení

2x

*smich* to je ale dotaz. To jako myslíte, že rozešlete jeden hromadný mail a hned se vám ze všech stran pohrnou všechny potřebné podklady a potvrzení, které vy jenom zesumírujete a máte dílo hotovo? Zkuste si to někdy. Půlka obeslaných nezareaguje vůbec a z druhé půlky vám přijde automatický re, že děkují za váš mail a že váš požadavek zaevidovali. Tím věc zhasne.

U notáře se platí, protože notář je placená služba a cena této služby se počítá z tabulek.

Já myslím, že tazatel se oprávněně podivuje nad tím, že odměna notáře není závislá na počtu a rozsáhlosti úkonů, ale na hodnotě majetku. Tedy to, že pokud jediným majetkem je dům za 1 milion, tak odměna notáře je 13 700 Kč, ale v případě jiného dědictví domu za 10 milionů je odměna 34 000, přestože s tím měl úplně stejnou práci. Já celkem chápu, že v okamžiku, kdy toto člověk zjistí, nemůže v tom najít smysl a přijde mu to skoro jako nějaké bukanýrství, tedy loupení posvěcené státem.

jenda2*
hodnocení

2x

V tomto státě je okrádání za bílého dne legální. Jak notáři, tak exekutoři a jiní paraziti. Notáři banka pravděpodobně sdělí existenci účtu. Fyzické osobně ne. Ani si nedovedu představit případ, že někdo nakráčí do banky a zeptá se, jestli má jeho děda v bance účet. A oni mu hned vyklopí všechny údaje. Tak to ani omylem. To je holý fakt. Ten notář je jen líný zloděj.

@jenda2 - Notáři banka pravděpodobně sdělí existenci účtu. Fyzické osobně ne.
Nikoli "pravděpodobně", ale zcela určitě - stejně jako dalším zákonem stanoveným institucím.

Ten notář je jen líný zloděj.
Kdybyste se líp učil, mohl jste být také notářem *smich*

Mně exekutor nikdy nic neukradl a neukradne. Naopak mi pomohl vymoci alimenty.

iz*

@Jedubabicka >> to myslíte vážně (na kritiku odpovídat útokem)? Kdyby se autor příspěvku lépe učil, mohl také být zlodějem?

jenda2*
Pokud si myslite, ze uvedeny notar je skvely, tak mi je vas lito. Obdivovat pravnickou chamrad nikdy nebudu. Kdyby jedubabka byla v klidu a nesiril nesmysly, bylo by to fajn.
hm*

jedubabicka: Nic si z toho nedělejte, poslední dobou zde v poradně nikdo náznak humoru nechápe. Mně dokonce byla odpověď v jiném tématu jedním zdejším sucharem skryta.

rv*
hodnocení

1x

Smiřte se s tím, že některé skupiny si prolobovaly monopolní působnost a pevné ceny. Bylo to i dříve - těm skupinám se říkalo cechy (bez háčku).

sro

Jak to? Kde je ta eurorovnost v chudobě? *slunce*

Když jsem hledal způsob, jak naložit s budoucím dědictvím, aby stát nic nedostal (nemá na tom zásluhy), dostal jsem radu založit spol. s r.o. ještě za života majitele a nemovitost do ní vložit. Majitel a dědic se stanou jejími jednateli.

hm*
hodnocení

1x

Jak se tu už psalo, ten poplatek je za práci notáře. Že je naprosto nesmyslně závislý na výši dědictví a stanoví ho zákon, už tu je napsáno taky. Asi tím zákonodárci chtějí dohánět pozůstalosti, kde se nic nedědí a notář získá jen základní minimální částku.

Notáři si obvykle práci zjednodušují tím, že požadují odhady. Je dobré si nechat udělat odhad pro dědictví tak, aby vyšel co nejnižší (velice se s tím dá kouzlit, záleží na vůli odhadce). (Odhady také něco stojí - další náklady za dědictví.)

Notáři si sami zjištují účty u bank, pořizují výpisy z katastru nemovitostí a dohledávají další majetek. Po pozůstalých to ale chtějí taky. Snaží se, aby jim nic neuniklo; zčásti asi proto, aby se vyřídilo vše naráz a nemuselo se otvírat dědictví později znovu, a zčásti určitě i proto, aby získali větší odměnu. Nám se třeba stalo, že chtěla notářka zahrnout do dědictví i část nemovitosti, která už byla desítky let prodaná, v katastru byl stav správně, ale notářce se asi nepodařilo dohledat kupní/prodejní smlouvu. Z toho plyne poučení: nevyhazovat důležitou dokumentaci.

marfusa*
hodnocení

1x

Souhlasím s tazatelem. Také jsme platili za dědění nemovitosti stejnou částku. Takové poplatky jsou nesmyslně vysoké. Kde by se dalo nahrabat jinde, než u lidí, kteří mají nějaký majetek. Takové boháče je třeba řádně zkasírovat.

olinl
hodnocení

1x

Souhlas s těmi, kdo nesouhlasí s výší poplatků odměn notáři/řce. Jsou špatně nastavené. Příklad: Máte dům v hodnotě cca 1 200 000, kupovali jste ho sice za sociálu v osmdesátých letech za SVÝCH 40 ooo Kč, nikdo vám ale nic na opravu/přestavbu, topení, vodoinstalaci, elektřinu, střechu, okapy atd. (a o nábytku nemluvě) nedal, vše jste zainvestovali sami, aby ten dům za něco stál a vypadal a potom máte vysolit "nějaké úřední osobě" (+státu), která je už jednou placena daňovými poplatníky platem cca 25 ooo Kč měsíčně.. Přiznejme, že stejnou mzdu, důchod, možná i plat má z normálních pracujících a důchodců (i těch ivalidních) mimo kraj Praha a možná Plzeň jen málokdo. Oněch 13 800 Kč je potom velká zátěž pro pozůstalé a pohřeb/zpopelnění stojí od 20 000,-Kč výše, samozřejmě je tu i možnost uložení urny na hřbitově cca od 15 ooo,- Kč. Takže aby výraz líný zloděj zmizel z poradny i od lidí, kteří si tím vším projdou, je nutné pohlížet na majetek i podle způsobu jeho nabytí. Takže vše zase závisí na neschopné většině státních zaměstnanců, tedy senátorů a poslanců (k radosti notářů). Většinu práce s vyhledáváním majetku a účtů stejně dohledává pomocník notáře-koncipient, takže..

@olinl - Většinu práce s vyhledáváním majetku a účtů stejně dohledává pomocník notáře-koncipient, takže..
Takže co? Koncipient pracuje za pochvalu od zaměstnavatele či jak?

olinl

..takže jistá odměna náleží koncipientovi a notář/ka by si neměl/a nic účtovat a žít z platu od státu cca 25 000,-Kč, což je za mě naprosto dostačující, protože jak píšu, většina obyčejných lidí si o takovém platu může nechat jen zdát a na vše si musí vydělat nebo ušetřit, popřípadě se zadlužit. Každému není "zhůry" dáno dobré paměti a všichni notářem být nemůžeme, někdo musí i vyrábět, pěstovat, převážet, zpracovávat, prodávat a tyto profese nejsou zrovna dobře placené nebo jsou, ale je to o přesčasech a cestách mimo domov. V dnešní době internetu, kdy jsou téměř veškeré úřady propojeny "online" není problém cokoli zjistit. Mám známé na finančním a katastrálním úřadu, takže vím o čem píšu.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, to je problém, když je co dědit . Jinak, odměna notáře je dle tabulek (pro všechny notáře jsou stejné) a měl by Vám vše doložit (výpočet, jeho úkony) vyúčtováním - a tam to už vidíte. Zdravím!

doplněno 19.02.19 08:21:

petrsa - a buďte rád, že už se neplatí dědická daň (dříve to bylo finančně horší).

doplněno 19.02.19 18:06:

Myslím si, že tazatel si chtěl jen postěžovat na poměry, protože odpověď na svůj dotaz zná z vyúčtování, které mu notář předložil (tam bude vše podrobně rozepsáno).

hodnocení

0x

@petrsa - Zajimalo by me, za co ten poplatek je, protoze jsem mu musel dat vsechny podklady ja sam
Odměna notáře za notářské služby se stanoví podle vyhl. č. 196/2001 Sb. (§ 11 a násl.) - tzv. notářský tarif.

§ 12

(1) Základem odměny notáře jako soudního komisaře za úkony provedené v řízení o pozůstalosti je obvyklá cena aktiv pozůstalosti, nestanoví-li tato vyhláška jinak.

Jinak - kdo by mu ty podklady měl předat? Většinou pozůstalí alespoň rámcově vědí o účtech a majetku zemřelého, případně najdou v pozůstalosti doklady, výpisy a podobně.

Notáři z ryze praktických důvodů neoslovují všechny banky, ale pouze ty o kterých se dozví - například právě od dědiců atd. Pokud by se dodatečně objevil další majetek (třeba dříve nězjištěný účet), otevírá se dědické řízení znovu.

petrm
hodnocení

0x

Já myslím, že ty poplatky vznikly tak, že když se rušila dědická daň, tak se prostě tato částka převedla na notáře.

vernon
hodnocení

0x
Je to stejně blbá otázka jako ta, proč se bankám platí poplatky...

Hlavně je "milá" reakce @olinl z dnešních 18:34 ;)

Za posledních 10 let jsem bance nedal ani korunu.

jitkaohnemichl
hodnocení

0x
V lednu úmrtí otce,mamka vlastní podíl 58/100,já dcera 42/100 dárcovskou smlouvou, stavěli jsem dům společně s rodičiv RD kde jsou dva samostatné byty,o dům se staráme společně,má sestra se nevzdá dědického podílu,jak to řesit? RD nechceme prodat?

Popis situace je nesrozumitelný. Sestru musíte vyplatit.

Buď dům prodáte, o peníze se podělíte dle části vlastnictví, nebo vyplatíte ostatní a dům bude Váš.

Nebo budete nadále každý vlastnit svoji část.

Nebo jsem nepochopil dotaz, který je jasný Vám, ale mě nikoliv.

sro

Buď si půjčíte a sestru vyplatíte nebo dům pronajmete a o zisk se budete dělít.

dolary
hodnocení

0x

Nechápu, jaký je problém notáře při dědictví kontaktovat všechny banky u nás. Jsou absolutně neschopní. Mohou žádost zaslat přes datovou schránku a nic to nestojí.

gumo, ale notáři to tak dělajím pč¨řesně jak píšete, přes schránku..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]