Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dobré young-adult detektivky

Od: melovinatorka odpovědí: 4 změna:

Hezký den všem. Mohli byste mi sem, prosím, napsat tipy na dobré knížky (nejlépe detektivky) pro věkovou kategorii 15-18 let? Děkuji. M.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak upřimně řečeno, o takovém třídění detektivek slyším prvně. Spíše je to o tom, co se Vám líbí za styl autora. Já teď třeba ujíždím na Dominikovi Dánovi, před tím jsem měl období J Nesba, miluju českou klasiku - V Erben, V P Borovička, ale i světová klasika P Marlowe,ale i A Christie.

iz*
hodnocení

0x

Zkusila bych Případy bratra Ca/... (Ellis Peterson).

hodnocení

0x

Pro vymezený věk bych zatím doporučila hledat v edicích KOD (Knihy odvahy a dobrodružství) a Karavana. V seznamu Karavany je uvedený i žánr.

cs.wikipedia.org/...

cs.wikipedia.org/...

Nedovedu přesně odhadnout zájmy dnešní mládeže uvedeného věku, ale v mé době se mezi vyhledávanou napínavou četbu řadily knihy Františka Běhounka, Karla Maye, Eduarda Štorcha,.. Osobně jsem se k detektivkám dostala později, myslím, že skrze postavu Sherlocka Holmese. Dobrá detektivka musí mít dobře propracované prostředí, ze kterého vychází, a dobře propracovanou psychologii postav. Na politické intriky mezi rozvědkami, na homosexuální vztahy postav atd. jsem nebyla v tomto věku ještě "zralá".

Velmi dobře se čtou detektivky Dicka Francise (dostihové prostředí) a Roberta van Gulika (stará Čína).

Tazatelko, pokud se ke své otázce vrátíte a doplníte pár podrobnoistí, přidám i já víc ze své poměrně bohaté znalosti tohoto pokleslého žánru :).

hodnocení

0x

Doporučím sérii Cherub od Ronerta Muchamore

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]