Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v sobotu po noční a před další noční jsem upadla a poranila si kotník. Od soboty mám tedy nemocenskou. Dělám krátky/dlouhý týden, pouze noční směny. Na nemocenské mám být 21 dnů. Jak se prosím počítá nemocenská? V obdodí těch 21 dnů jsem měla mít 12 pracovních dnů, za 1 směnu mám odpracovaných 11 hodin. V prvních 15 dnech nemocenské jsem měla mít odpracovaných 7 pracovních jedenáctihodinových směn. Vypočetla jsem si náhradu mzdy za pracovní den, ale to je přece za 8 hod. prac.den nebo je jedno kolik hodin jsem ten den měla odpracovat? To by ovšem bylo nefér pro ty, co dělají dvanáctky. Děkuji za odpovědi a přeji hezký den. Hanka
Paní Hanko,
náhrada mzdy náleží za pracovní směny naplánované do 14. dne nemoci, přičemž za první tři směny není nárok na nic. Vyplácí se maximálně za 56 hodin. I Vy obdržíte náhradu mzdy za 56 hodin > stejně jako zaměstnanci, kteří pracují v osmihodinových směnách.
Do nemocenského, jež od 15. dne nemoci vyplácí OSSZ a jež náleží za kalendářní dny, se délka ani počet naplánovaných pracovních směn nepromítne.
K reakci @Lesi2311: OK, slovo "maximálně" jsem si mohla odpustit.
Vezměme si (asi) nejčastější rozvržení na dlouhý a krátký týden. V průměru vychází na dva týdny 7 dvanáctihodinových pracovních směn. Za prvních 24 hodin není nárok na nic, zbývá 5 směn > mně to vychází na 56,5 hod...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.