Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemocenská a dvanáctihodinové směny

Od: hankav odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, v sobotu po noční a před další noční jsem upadla a poranila si kotník. Od soboty mám tedy nemocenskou. Dělám krátky/dlouhý týden, pouze noční směny. Na nemocenské mám být 21 dnů. Jak se prosím počítá nemocenská? V obdodí těch 21 dnů jsem měla mít 12 pracovních dnů, za 1 směnu mám odpracovaných 11 hodin. V prvních 15 dnech nemocenské jsem měla mít odpracovaných 7 pracovních jedenáctihodinových směn. Vypočetla jsem si náhradu mzdy za pracovní den, ale to je přece za 8 hod. prac.den nebo je jedno kolik hodin jsem ten den měla odpracovat? To by ovšem bylo nefér pro ty, co dělají dvanáctky. Děkuji za odpovědi a přeji hezký den. Hanka

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Paní Hanko,

náhrada mzdy náleží za pracovní směny naplánované do 14. dne nemoci, přičemž za první tři směny není nárok na nic. Vyplácí se maximálně za 56 hodin. I Vy obdržíte náhradu mzdy za 56 hodin > stejně jako zaměstnanci, kteří pracují v osmihodinových směnách.

Do nemocenského, jež od 15. dne nemoci vyplácí OSSZ a jež náleží za kalendářní dny, se délka ani počet naplánovaných pracovních směn nepromítne.

doplněno 18.02.19 15:41:

K reakci @Lesi2311: OK, slovo "maximálně" jsem si mohla odpustit.

Vezměme si (asi) nejčastější rozvržení na dlouhý a krátký týden. V průměru vychází na dva týdny 7 dvanáctihodinových pracovních směn. Za prvních 24 hodin není nárok na nic, zbývá 5 směn > mně to vychází na 56,5 hod...

hankav
hodnocení

Děkuji za odpověď a přeji hezký den ☺

nemáte pravdu. je dáno, že neplacené jsou první tři směny, maximálně však 24 hodin, tedy v případě tazatelky se jedná o dvě směny a kousek. další neodpracované směny už jsou proplácené a tam žádný limit 56 hodin zákonem stanovený není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]