Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neschopenka, nesmyslné vycházky, co dělat?

Od: orwell odpovědí: 15 změna:

Nejsem nikde zaměstnán a asi 2 roky veden na ÚP. Léčím se s psychickými poruchami necelé 2 roky, byl jsem 3x hospitalizován v PL. Na ÚP mi nikdy nenašli práci, kterou bych byl schopen vykonávat, vždy jsme byli s paní hotovi během minuty, že zase nic...

Měsíc jsem "oficiálně" na neschopence. I když jsem nepracoval, nic. Mám vycházky, takže zajet si někam o víkendu mimo město, za přáteli, rodinou, na výlet!, což prostě z psychického hlediska potřebuju, nemohu. Ničí mne to. Už tak se psychicky cítím doma jako v pasti, a když se mi podaří vypadnout, ještě abych ted hlídal každou minutu... někdy jsem schopen se projít třeba jen v 8 večer...

Chtěl jsem si vyřídit změnu adresy pobytu třeba alespoň na víkendy. Můj lékař mě poslal za mým psychiatrem. Ten zase nemá čas, až v dubnu(!), byl jsem tam i osobně, nikdo nikdy nemá čas, ten mě pošle tam a ten zas zpátky.

Já už nevím, jsem zoufalý... co mám prosimvás dělat? Sedět doma s psych. potížemi a cítit se jak v kleci je hrůza.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

m123*
hodnocení

2x

Kamarádka se taky léčila s psychickými problémy a měla něco podobnýho co vy. Nikdy nevěděla jak na tom bude, aby mohla vyjít ven. Měla neomezené vycházky.

iz*
hodnocení

1x

Překvapuje mne, že Vás psychiatr v případě, že máte problémy, nechá tak dlouho čekat.

K vycházkám mne napadá, že by Váš ošetřující lékař mohl zavolat psychiatrovi a napsat Vám je podle jeho návrhu s tím, že dodatečně od něj donesete písemnou zprávu s vyjádřením i k těm vycházkám.

hodnocení

1x

Váš lékař, který vystavil neschopenku, pouze dodržuje zákon:

z. č. 187/2006 Sb. zákon o nemocenském pojištění

§ 56 Režim dočasně práce neschopného pojištěnce a místo pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti

(3) Změnit místo pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti smí pojištěnec pouze s předchozím souhlasem ošetřujícího lékaře.

(6) Vycházky podle odst. 2 písm. c může ošetřující lékař povolit pouze v rozsahu, který odpovídá zdravotnímu stavu dočasně práce neschopného pojištěnce a který nenarušuje stanovený individuální léčebný postup. Ošetřující lékař může vycházky povolit podle věty první nejvýše v celkovém rozsahu 6 hodin denně, a to v době od 7 hodin do 19 hodin; přitom vymezí konkrétní časový úsek nebo časové úseky těchto vycházek. Výjimečně může ošetřující lékař v případech, kdy mimořádně náročný léčebný plán, probíhající intenzivní léčba, nepříznivé vedlejší účinky léčby nebo celkově závažný zdravotní stav neumožňují pojištěnci, aby využil pevně stanovenou dobu vycházek, na žádost dočasně práce neschopného pojištěnce a po předchozím písemném souhlasu příslušného orgánu nemocenského pojištění uděleného na základě žádosti ošetřujícího lékaře povolit, aby si tento pojištěnec volil dobu vycházek podle svého aktuálního zdravotního stavu. Povolit vycházky podle věty třetí lze nejvýše na dobu 3 měsíců; takto lze vycházky povolit i opakovaně.

Obraťte se na svého ošetřujícího lékaře a zajímejte se, proč (pokud on vystavil neschopenku) nesouhlasí se změnou pobytu, případně zda by nebylo možno postupovat podle odst. 6. Na případné konzultaci s vaším psychiatrem by se měl podílet - možná, že kdyby ho požádal, dalo by se vyšetření urychlit.

Ostatně vždycky můžete požádat o ukončení pracovní nechopnosti.

hodnocení

1x

Pokud půjdete za lékařem , který vystavil PN, sdělíte mu své důvody, jistě lze vše napravit. Pokud jí vystavil psychiatr, jděte tam jako akutní pacient, musí vás vzít a ne až za 2 měsíce, protože vaše problémy jsou akutní a váš stav se vlastně horší. Vycházky lze napsat tak, že např během dne jak je potřeba, nebo vcelku nějaký úsek, abyste mohl jet na delší trasu. Zejména z psychických důvodů je toto dovoleno, pokud si to lékař obhájí. Změna adresy je možná, ale ne jen na některé dny v týdnu. Buď taková, nebo maková a tam se pak musíte zdržovat.

pb®
hodnocení

0x

Po dvou letech bez práce na UP už nejspíš žádnou podporu v nezaměstnanosti neberete, jen nějaké existenční minimum, které bude brát i bezdomovec válející se na ulici, pokud si o to zažádá a pokud bude mít občanku. Takže podle mě vám nikdo nic nemůže a ven si můžete chodit jak chcete. On ten doktor taky už nemůže dávat neomezené vycházky, i kdyby chtěl. Neomezené vycházky se už nedávají ani těhotným nebo onkologickým pacientům, všichni pěkně vycházky od-do a běda ti jak se spozdíš o minutu. Nedodržení vycházek a kontroly se bojí zaměstnaní pobírající nemocenskou, jednak že by o ní přišli a jednak by pak měli problémy se zaměstnavatelem. Kdo může co vám?

kimbert*

Tak sice žádnou podporu nebere,ale ÚP mu platí sociální a zdravotní pojištění,které by si musel platit sám pokud by ho vyřadili za porušení nemocenského režimu.

vychazka

ÚP nikomu nic nehradí. Stát hradí za uchazeče o zaměstnání pouze zdr. pojištění.

iz*

@Kimbert > ÚP za nikoho nehradí nic a stát hradí za uchazeče o zaměstnání jen zdravotní pojištění. Stát za žádnou skupinu obyvatel nehradí sociální pojištění.

iz*
hodnocení

0x

Orwelle, pozor na chybné rady.

I v případě, že jste v evidenci ÚP, musíte dodržovat léčebný režim. Pokud byste jej porušil (začal např. podle rady @Pb chodit ven bez ohledu na povolené vycházky), vyřadil by Vás sankčně z evidence.

To by pro Vás vedle povinnosti začít sám hradit zdravotní pojištění znamenalo i snížení (snad ne přímo odebrání) dávek od státu, protože byste nebyl považován za osobu v hmotné nouzi.

Cesta vede přes lékaře, který může vycházky upravit podle Vašich potřeb.

rv*
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys milancukrar 18. 02. 2019 15:56:46
Tazatel je nemocný, nehledá práci, ale radu s neschopenkou.

vychazka
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys milancukrar 18. 02. 2019 14:11:54
Místo útoků se snažte pomoci, třeba radou. Děkuji
vychazka

Milane - nechcete vrátit mou odpověď? O žádný útok se nejedná.

Třeba tazateli vůbec nedojde pokud řešení neslyší přímo. Co je na odpovědi špatně? Že úřad práce mu zaměstnání nesežene, že musí hledat sám, že na jeho problémy je nejlepší práce zvláště, když chce jít mezi lidi, že nedosáhne na starobní důchod když nepracuje.

Asi tohle bylo špatně, že souhlasím s omezenými vycházkami, že evidence na ÚP je dobrovolná, může se kdykoliv odhlásit mít volnost. Nelze jenom brát ( placené zdr. pojištěn, ale má tako povinnosti (omezené vycházky).

iz*

@Vychazka > možná jste přehlédl/a, že odpovídáte tazateli se zdravotními problémy.

Nechci vrátit rady aby si našel práci a další , když ho lékař uznal práce neschopným. Ještě může moje rozhodnutí opravit admin.

vychazka

Vaše rozhodnutí respektuji, ale má rada nezněla, aby v době nemocenské šel hledat práci. Na ÚP je dva roky, z toho dva měsíce marodí. Kdyby nespoléhal na ÚP a našel si lehké zaměstnání, nemusel se třeba dostat až na nemocenskou. A to je také rada do budoucna. Invalidní důchod nemá, takže schopen práce je samozřejmě mimo nemocenskou.

Hned první odpověď je také na to, aby šel pracovat, že práce léčí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]