Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde určit stáří předmětu-vykopávky

Od: cayce2* odpovědí: 23 změna:

Zdravím, něco jsem vykopal při úpravě zahrady. Kamarád mi odhadl 12. stol. n.l. Existuje nějaké firma nebo organizace, která by mi za poplatek stanovila stáří vykopaného předmětu a vystavila na to potvrzení? Popř. určila cenu předmětu?

Dík za odpovědi, c2.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bea*
hodnocení

0x

ano, archeologický ústav

rpt*
hodnocení

0x

Určite nekdo kdo tomu rozumi (archelolog) ale nevidím důvod proč to nevyfotite tady a nekdo by to dokazal urcite odhadnout

cayce2*
hodnocení

člověče v dnešní době něco vyfotit a zveřejnit? Vy jste se asi zbláznil. Já to tu vyfotím a zítra mám vykradenej byt a možná, že si budu muset shánět výkupné za unesené moje děti. Sakra vy nevidíte v TV co se dnes všechno děje? Dneska musí být člověk hodně opatrný. Navíc já potřebuju papírový doklad o stáří a né nějaké odhady "jedna paní povídala".

dejavu*

Tímto se zabývá Archologický ústav Praha nebo pracovníci muzeí, ale jde i o to, že vám mohou věc zabavit jako národní poklad.

jabraka*
hodnocení

0x

Mám pocit,že bys mohl být hrdý na to,žes přispěl na rozšíření znalostí o minulosti naší země,ne že ti jde především o to,prodat to hajzlům,kteří vykrádají z naší země památky.Holt ta hrdost se z obyvatel této země ztrácí.

JABRAKA

repak*
hodnocení

0x

V které lokalitě? Před pár lety byl v Libici nad Cidlinou (Slavníkovci) případ, že chlap neohlásil památkářům, že bude na zahradě kopat a stavět. Dostal buď podmínku nebo natvrdo.

Pokud si to chcete ponechat tak zajímavá literatura:

epravo.cz/...

cayce2*
hodnocení

No jak čtu vaše odpovědi, nejlepší bude tu věc nikde moc neukazovat, neohlašovat a nezveřejňovat. Jednou byl v TV chlápek co nešel nějaké mince ze středověku, ohlásil to a dostal nálezné 320 Kč. Hodnota mincí byla přes 35.000 Kč. Od té chvíle, řekl, již nic co najde v zemi neodevzdá. Asi je to nejlepší řešení. Zkrátka rodinná vykopávka předáváná z generaci na generaci. Ještě by se to nakonec dostalo do Německa nebo Rakouska nebo do USA. Patří to naši zemi, je to po našich předcích a né aby si to někdo vystavoval někde v makrodrapu ve vitríně jen proto, že má víc peněz než já. Osobní vztah k takové věci je víc než peníze.

repak*

Ne že bych oslavoval porušování zákonů, ale možná bych udělal totéž- Pokud je to ale z kovu něbo něčeho co podléhá zkáze tak by to chtělo odborné ošetření.

moxa*

Hodnota byla 35 000, ale kdyby to neodevzdal, těžko by za to od někoho těch 35 000 dostal

cayce2*
hodnocení

35 by asi nedostal, ale 17 ano. Tak srovnej ten rozdíl. Kdyby dali blbejch 5.000 Kč, tak to pochopím, ale 320 Kč?

hop®
hodnocení

0x

Ahoj c2.

Naprosto chápu Tvoje obavy o Tvůj poklad. A začnu od počátku tohoto tématu:

Nevím o žádně oficiální instituci, která by, třeba i za peníze, ohodnotila takto starý artefakt, aniž by zkoumala, jak jsi k němu přišel.

Pokud zveřejníš foto, musíš vědět, kde, a jako "KDO" je zveřejňuješ. Pokud je zveřejníš tady na "poraďte", kde maximalně admin má přístup maximálně k Tvé mejlovce (kterou stejně neprozradí), tak si myslím, že jsi docela v bezpečí, a mezi místními odborníky by se pravděpodobně našel někdo, kdo by podle těch fotel aspoň řádově určil stáří, hodnotu, ...

Jo, omlouvám se za omyl, nejsi registrován, takže ani mejlovka, ani admin, snad jen hacker...

Na závěr: pokud to chceš mít jako rodinnou svátost, tak nevím, proč se ptáš na netu a chceš to ocenit. A pokud to chceš nějakým způsobem zpeněžit, akceptuj legální cestu, jinak se ti to kua prodraží!

cayce2*
hodnocení

Kontaktoval jsem již Archeologický ústav ČR, tak uvidím jak se k tomu vyjádří. Tvá odpověď je ještě celkem rozumná, proto na ni reaguji. Ale co tady čtu dálší odpovědi, na to nedá nic říct. Myslel jsem, že jsou tu dospělí, rozumní lidé, kteří znají rizika internetu. Jinak jsem registrován, nevím proč si myslíš, že ne.

hop®

Omlouvám se za tu registraci, asi jsem přehlédl "R" u jména. Jinak věř, že jsou zde dospělí a rozumní lidé, většinou s nimi souhlasím a jejich odpovědi pouze doplňuji vlastními zkušenostmi.

xoxoxo
hodnocení

0x

Opravdu jste mne pobavil skoro každou větou. Napřed s tím, že kdybyste zveřejnil fotku nějakého krámu, unesou vám děti a budou vás vydírat a pak s tou rodinnou vykopávkou, předávanou z generace na generaci. Nezlobte se, ale pokud najdete poklad či historicky cenný předmět ze 12. stol, tak se smiřte s tím, že opravdu není váš, ani když jste ho nalezl na svém pozemku, nevěřím, že by ve 12. stol. na vašem pozemku žili právě vaši přímí předci a řeči a výmluvy o tom, že skončí v mrakodrapu ve vitríně - akorát si hledáte výmluvy pro vlastní chamtivost, abyste si ho mohl nechat a sám přemýšlet, jak výhodně ho střelíte, proto potřebujete vědět cenu. Ale podle toho, jak jste podělaný až za ušima strachy, že po vás půjdou, protože dobře víte, že jste porušil zákon, mohu říci, že vás tahle věc bude pálit jako horký brambor a štěstí vám nepřinese. Budete se užírat strachy a zvědavostí.

rpt*

Ano to je správná řeč!to je Jen ta chamtivost a chtívost po penezich a nevim kdo by unasel jeho deti kvuli par set korunam max. par tisicumum v teto dobe jsou mnohem cenejsi veci!a nevim proc to prodavat nekomu komu to nepatri je to od CR a tak by to melo zustat!

cayce2*
hodnocení

To by mě zajímalo co je v této době cennější než vykopávka nebo starožitnost. Jak vůbec můžete odhadnout cenu, když ani nevíte co to je? Může to mít i cenu několik miliónů Kč.

cayce2*
hodnocení

Nemyslel jsem své přímé předky, ale předky jako čechy-nás všech. Možná jsem chamtivý /to je ale většina bohatých lidí-jinak by nebyli bohatí/, ale myslím si, že to co najdu je moje a mohu s určitou opatrností to dobře prodat. Existuje i černý trh s archelogickými předměty a tam si to zámožní lidé a dealeři kupují. Nezlobte se na mě, ale možnost, že to skončí v mrakodrapu ve vytríně považuji za docela reálnou. Rozhodně si ale netroufám předem určit jak se někdo cizí bude chovat a přemýšlet, jako jste to napsal Vy o mě ve své odpovědi.

lidus*
hodnocení

0x

v Brně i organizace Archa, nebo MU fakulta pedagogiky-dějepis.

cayce2*
hodnocení

Dík za info, tu Archu už jsem našel. Alespoň rozumná odpověď. A nikoho předem nekritizuješ. Každý jsme přece nějaký, každý má své chyby.

kjanik112*
hodnocení

0x

Jen pro doplnění: přátelím se už léta s archeology, a od nich vím, že když jim někdo donese jednu věc, je to znehodnocený nález.Chybí k němu kompletní průzkum nálezové vrstvy, ze které odborník hodně vyčte, včetně pozdější přesné datace. Takový jednotlivý nález je, jakoby Vám někdo přinesl jen jeden list z nějaké vzácné knihy. Může být zajímavý- ale je to zoufale málo. Dnes, kdy lidi používají minohledačky, je to úplná katastrofa.Ještě nikdy nebylo tolik znehodnocených nálezů.

pravdomluvny*

Přesně souhlas s kjanik112. Totálně zničená nálezová situace vyzvednutím předmětu. Archeolog by Tě rozhodně nepochválil. Nejsem odborník, ale ať už je cena předmětu jakákoliv a uděláš s ním cokoliv, tohle jsi už podělal.

lidus*

Záleží co to je, pokud jsem vykopala na vlastní zahradě minci a kus keramiky tak není problém .

rpt*
hodnocení

0x

takze nechces zverejnit co to je?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]