Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jedná se již o šikanu?

Od: karolinab odpovědí: 7 změna:

Chtěla bych se zeptat jestli se jedná již o šikanu od vedoucí či nikoliv.Pracuji v řetězci(vybalování zboží).Jsem zde již 6 let na zkrácený úvazek.V lednu jsem vedoucí oznámila že bych si chtěla poslední týden v červenci vybrat týden dovolené.Nebyl to pro ní problém a tak jsem si zamluvila hotel.Tato vedoucí měla tento týden dovolenou a na její místo přišla na zástup vedoucí jiného úseku.Ta mi oznámila že mou dovolenou zrušila jelikož jedna Ukrajinka co zde dělá (její kamarádka) chce celý měsíc v kuse a ona jí ho slíbila.Vzala jsem tedy telefon a volala mé vedoucí jak to tedy je a ta mi řekla že má dovolená se neruší ať to řeknu té co jí zastupuje.Když jsem jí toto sdělila bylo mi řečeno že to prostě nejde a že jí to nezajímá-směny a dovolené píše stejně ona jelikož ta má to neumí.Řekla mi navíc,že mluvila s ředitelem a ten po mě chce potvrzení o zaplacení dovolené.

Došla jsem si tedy druhý den na personální a shodou okolností tam byl i ředitel podniku.Ředitel i personalistka řekli ať si klidně dovolenou vezmu a on ani neví nic o tom že by chtěl nějaké potvrzení o zaplacení dovolené.Budou prý mít brigádníky tak to nebude problém ikdyž obě budeme na dovolené.Prý si promluví s tou co mou vedoucí zastupuje.Další den se na mě vrhla Ukrajinka-prý jí bylo řečeno že nechci aby měla dovolenou.Další přišla ta zástupkyně že prý mi dovolenou stejně zruší a prý mi navíc přepsala směny.Dříve jsem dělala noční 8 hodin a volné soboty(to je kvůli tomu že v neděli ráno nejede autobus-s tím jsem byla přijata k podniku).Nyní mi to přepsala tak že musím i soboty a 4 hodiny denně celý měsíc.Byla jsem tedy znovu na personálním a tam prý že si to mám vyřešit sama-to samé ředitel.Tak teď nevím co dál.Do toho všeho se rozjely po podniku pomluvy jaká jsem sobecká bestie a dnes dokonce napsala dovolenou dalším dvěma ženám co zde dělají na stejné datum a to problém nebyl.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Paní Karolíno,

podle zákoníku práce určuje čerpání dovolené zaměstnavatel. Nemá-li od něj zaměstnanec písemně potvrzenu žádanku o dovolenou, nelze se na ústní příslib spoléhat.

Podle zákoníku práce určuje zaměstnavatel i pracovní dobu. Určuje délku pracovních směn, začátek a konec pracovní doby a rozvrh (rozpis) pracovních směn. Určuje i dobu přestávky na oddech a jídlo. Jestli jste neměla volné soboty sjednány přímo v pracovní smlouvě, postupuje zaměstnavatel v souladu se zákonem. Doprava do a ze zaměstnání je starostí zaměstnance, ledaže by měl v pracovní smlouvě sjednáno něco jiného.

Chápu, že Vám popsané jednání a změna pracovní doby jsou nepříjemné (také by se mi to nelíbilo), ale v podstatě jste s nepříjemnostmi začala Vy. Podle mne jste měla s řešením situace ohledně dovolené počkat na návrat nadřízené, která Vám dovolenou na požadovaný termín přislíbila, a řešit situaci až s ní.

Hlavní problém vidím v tom, že Vaše nadřízená po Vás vzkazuje něco zastupující nadřízené. To nemůže dělat dobrotu: Ta zastupující může takové vzkazy považovat za znevažování a pak se (vzkazujícího nemá "po ruce") po Vás "vozit". > Problém si měly obě nadřízené vyřídit mezi sebou.

hodnocení

0x

Podle mě to šikana už je. Co ale s tím?

Jestli to chcete nějak řešit, měla byste to mít nějak doložené. A řešit to už jenom na personálním, ne s vedoucí. Nebo si nejdřív promluvit s vedoucí s tím, že pokud se nedohodnete, budete to řešit už jenom na personálním.

(Je ale možné, že až se vrátí ta původní po dovolené, dá vše do pořádku)

mraf
hodnocení

0x

Šikana trvává dle mého delší dobu, ale je k ní u vás valem nakročeno. Ukrajinky jako takové bych poslala šupem domů, znám jejich nakvartýrizmus - je to rasismus? Nejsou tady doma. Tu dovču si prosaďte, stejně tak trvejte kvůli dopravě na těch sobotách, paní zástupkyně bude pěkná ...Dávejte si pozor a nečekejte žádné kamarádky či laskavosti, ono se v "moderních"firmách nijak nenosí. Jsou tvrdí - buďte tedy taky.*palec2*

Nastudujte asertivitu, výhra jistá:

mindset.cz/...

zenysro.cz/... :)

chcipracovat.info/... = co to je asertivita

abda
hodnocení

0x

Na Ukrajinky pozor ! S jednou jsem přímo pracovala a byla to bezohledná bestie , která se snažila rozeštvat celý kolektiv.

m123*
hodnocení

0x

Pokud jste dostala směny od vedoucí, tak jste musela podepsat souhlas s těmito směnami. Pokud nemáte podepsáno, tak vám musí zaměstnavatel alespoň 14 dní předem oznámit změnu. Celý měsíc byť jen 4 hodinové směny dělat nemůžete. Musíte mít volno. Na ty soboty bych se vykašlala, ale zástupkyni bych to před svědkem řekla, že nepříjdete, protože jste byla přijatá s tím, že tento den do práce chodit nemůžete.

Podle mě je to nějaká veledůležitá "pinda" .Hoďte to zatím za hlavu a promluvte si s vaší vedoucí. Mmch. nevím v jakým řetězci děláte, ale u nás je to tak, že mi směny opravdu musí zaměstnanci podepsat.

iz*

@M123 > jestli tazatelka nemá pracovní dobu a volné soboty sjednány v pracovní smlouvě, postupuje zastupující nadřízená správně. Svědčí o tom i vyjádření personálního oddělení a ředitele. (Kdyby tazatelka měla volné soboty v pracovní smlouvě, nestálo by personální ani vedení za nadřízenou.)

Nemáte-li v úmyslu tazatelce působit problémy, neraďte jí, aby porušovala zákoník práce. (Na ty soboty se vykašlat nemůže.)

hodnocení

0x
To není nikde jiná vhodnější práce? V době, kdy zoufale chybí zaměstnanci naprosto všude? Jak chcete dojíždět, když nejede bus?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]