Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Manželské vyrovnání - ROZVOD

Od: maarket odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, chci se prosím zeptat, jsme s manželem ve fázi rozvodu a jelikož se rozvadim poprvé tak o tom vůbec nemám ponětí jak to funguje. Bydlíme v domě, před stavbou si vzal hypotéku a koupil dům, ve kterém jsme žili. Fajn celé jeho nebo by mě ani nenapadlo chtít část toho domu nějak, nevím, co jsem tu četla některé dotazy na internetu tak mi občas zůstal rozum stát.co se týče vybavení domácnosti tak jsem do domu kupovala vybavení, ale ještě to bylo před svatbou. Poté jsme se vzali a dům byl z větší části kompletní. Potom samozřejmě ty menší dokupy. Skříňky, komody, lampa, televize, atd. On ze své výplaty platil hypotéku, inkaso, O2 TV a já zase ze své nakupovala jídlo, prostředky, co bylo potřeba, doplňky, jemu i oblečení a tak dále. Chtěla bych se tedy zeptat, může si on nárokovat půlku třeba uhrazených peněz z toho inkasa? (voda, elektřina, plyn). Jinak já jdu z domu a vše mu tu nechám. A mám já právo na ty peníze, které jsem do toho domu investovala před svatbou? A jak je to se SJM, tím myslím, když jsem třeba během už manželství kupovala televizi, která mu tu vlastně zůstane, mám právo na půlku ceny, nebo na celou? A ještě by mě zajímalo, jedná se nám o dary, třeba od rodičů talíře, rolety, dveře.. Ty do SJM patří nebo ne?a jak koukat na tyto věci ohledně vyrovnání. Děkuji za odpověď :)

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bgdd
hodnocení

0x
V době manželství to není "jeho" výplata, ale výplata vás obou. Obě vaše výplaty sdilite. Takže cokoli, co se z vašich výplat po dobu manželství zaplatilo, je napůl vaše a napůl jeho. Včetně splátek hypotéky. Je to jako byste polovinu platila vy. Dary do SJM nepatří, stejně tak do něj nepatří to, co jste si koupili před svatbou. Jak to bude s vaší investicí do domu před svatbou si nejsem jistá, třeba tu někdo bude vědět.

molly
hodnocení

0x

Dobrý večer,

jenom na okraj,vše co je vaše před svatbou,nevím jak je to teď,ale dříve to tak fungovalo,že byl k tomu potřeba záruční list,či paragon.Např,když jste koupila ledničku před svatbou,je tudíž vaše,ale musíte to dokázat.Stejně tak,jako když vám někdo ukradne kolo a policie ho omylem najde,musíte dokázat,že je vaše.Přeji mnoho sil a šťastných zítřků.

Molly

iz*
hodnocení

0x

Dům patří manželovi. U darů záleží na tom, komu byly darovány. Pokud jednomu z Vás, patří jen jemu. Pokud např. rodiče talíře nebo rolety darovali Vám oběma, patří Vám oběma.

Všechno*), co jste si v době manželství vydělali a pořídili, patří Vám oběma (spadá do SJM).

Vlastní-li jeden z manželů nějaký majtek, má v případě rozvodu druhý manžel nárok na polovinu prostředků, které byly ze SJM vyplaceny na tento majetek. V tomto případě byste měla mít nárok na polovinu splátek hypotéky.

Pokud jde o SIPO, O2 TV, jídlo apod. > nejsou ty částky ± stejné?

Na to, co jste vložila do domu před svatbou, máte nárok, ale bude nutné prokázat, co jste do něj vložila.

Ohledně televize a podobných věcí by bylo rozumné se s manželem dohodnout. Koupila jste ji nejspíš za prostředky spadající do SJM, používala ji také. Pokud o ni manžel stojí a Vy mu ji necháte, mělo by jít o polovinu zůstatkové ceny.

*) Výjimkou by byl majetek pořízený za prostředky prokazatelně nabyté před uzavřením manželství, získané darem nebo z dědictví.

taky
hodnocení

0x

...stručně řečeno všechno co jste nabyli v době manželství se dělí na dvě poloviny, bez ohledu na to, kdo kolik vydělával, tedy v případě, že by manžel hodně vydělával a dával si to na svůj účet, tak máte oba stejné právo na tyto prostředky, kdyby platil celou hypotéku, tak je to jako by jste ji platili oba. Rozhodně bych doporučil poradu s právníkem, protože teď můžete mít třeba pocit, že nic nechcete a později toho můžete litovat...

hodnocení

0x
Musíte doložit to, co jste před svatbou nakoupila, takže nějaké paragony atd, což spousta lidí nemá. Pak stačí doložit původ peněz, třeba výpisy z účtů před svatbou, že jste ty peníze skutečně měla nebo je měly vaši rodiče a darovali je vám. Po svatbě jde všechno napůl. Bohužel energie nemůžete žádat zpět, protože tu energii ani tu vodu už doma nemáte, spotrebovali jste je. Taktéž třeba u například televize nemůžete zohlednovat kupní cenu, ale odhadní cenu nebo tržní, za kolik by se dala prodat. Amortizaci všeho nenese jen jeden, ale oba společně, protože jste ty věci společně opotřebovávali. Každopádně se dohodnete jak na rozvodu, dětech i majetku nebo vás to může stát každého i stovky tisíc...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]