Nejste přihlášen/a.
Prosím, prodělal někdo vyšetření tenkého střeva CT enterografií? Jde mi o to, že během vyšetření je nutné vypít za cca 2 hodiny 2 l tekutiny a pak se teprve snímkuje. Bojím se, že prázdným zažívacím traktem proteče tekutina jako ve vodovodu a způsobí mě tam při vyšetření problém nedoběhnutí na WC. Mám dost dráždivá střeva a tak nemám velký držák. Má někdo s tímto nějakou zkušenost?
Kolegyně toto vyšetření absolvovala úplně v pohodě.
Zde je uklidňující informace lékařů:
CT enterografie:
Pro kvalitní zobrazení tenkého střeva budete vyzváni k vypití 2.ltr. speciálního roztoku během 45 min. Při této přípravě se zcela zřídka vyskytují vedlejší účinky, nejčastěji v podobě průjmu, který se může objevit PO skončení vyšetření.
Dobrý den. Měl jsem CT břicha a malé pánve. Nebyly to sice 2 litry ale 1 litr. Z toho první půllitr byl obyčejná voda a druhý jodový nápoj. Chutnalo to jako jogurt. Voda se měla vypít během 30-45 minut a ten druhý- jodový lektvar taktéž. Jenže nemohli mě vzít okamžitě po vypití, protože na CT byl jiný pacient. Tak jsem čekal asi 15 minut. Samotné snímky trvaly asi 25 minut. Je pravda, že jsem si přál, aby už to skončilo. Vyšetření je samozřejmě nebolestivé, ale na malou se mi chtělo docela dost. Nejprve se dělaly nativní snímky a teprve potom mě do žíly pustili látku, po které je v celém těle na několik minut citit velká horkost. Byl jsem upozorněn na to, že někteří pacienti prý mají pocit, že se pomočili, ale je to jen pocit, ve skutečnosti tomu tak není. Asi po 3 minutách to přešlo. Ale jak říkám, bylo to vyšetření břicha a pánve, nevím jestli to je stejný postup u tenkého střeva. Třeba je tam té tekutiny potřeba vypít víc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.