Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych slyšel jiný názor ohledně nároku na dovolenou. Jde o současnou situaci, ještě v lednu jsem dal výpověď klasickou formou, tedy pracovní poměr skončí 31.3.2019. V lednu jsem měl na začátku roku 3 dny dovolenou (2 dny jsem čerpal z roku 2018). Pokud to správně chápu, mám nárok na poměrnou část, která se počítá za každých 21 dní 1/12 výměru (v mém případě 25 dní) tzn. budu mít nárok pouze na 2/12? I s ohledem na to, že bych si rád dovolenou vybral, takže i z března mi to ukrojí několik dní. Tím pádem mi vychází 4 dny nárok - 1 den z ledna, tedy 3 dny celkem?
Děkuji
Dny čerpání řádné dovolené jsou pro účel výpočtu nároku na dovolenou považovány za odpracované dny. Tím, že čerpáte dovolenou, se Vám nekrátí počet odpracovaných dnů potřebných ke vzniku nároku na dovolenou. Podle mě budete mít nárok na 3/12 celkové výměry dovolené (6 dní) a když si ji nevyčerpáte, zaměstnavatel Vám ji proplatí se mzdou za březen.
Pro účel nároku na dovolenou se dny dovolené a placené svátky počítají jako odpracované dměny. Do konce března tedy odpracujete celkem 64 směny, takže Vám vznikne nárok na poměrnou část dovolené.
Tři dvanáctiny z 25 dnů > nárok bude 6 dnů dovolené z roku 2019 (s loňskou je to celkem 8 dnů).
Jen pozor na to, že čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Pokud Vás bude potřebovat v zaměstnání a čerpání dovolené Vám neumožní, proplatí Vám nevyčerpanou dovolenou v poslední výplatě po skončení zaměstnání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.