Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Peklo v nové práci, co s tím?

Od: lucnikvitkek odpovědí: 18 změna:

Zdravím.

Našel jsem si novou práci a jsem ve zkušební době. Práce jako taková je super, hodně se zlepšuji a učím a byli všichni spokojeni a klidní. Jenže od pondělí mi vyměnili jednoho člověka za jednu paní, která byla do té doby nemocná a já ji tak neměl šanci ještě potkat. Od pondělí mi tak začalo peklo. Nejenže se chová hystericky a vytváří konfliktní situace, ale dokonce se mě snaží pomluvit, shodit před ostatníma a už i jsem byl nahlášen, že podle ní dělám málo, jen stojím na místě a nevím, co dělat. Nikdy jsem takového člověka předtím nezažil a je mi jasné, že toto bude asi všude. Jenže já cítím, že na tyhle hry nemám povahu. Zatímco ona mi tyká, já si stále udržuju rovinu vykání a zbytkovou míru slušnosti a hlavně se přemáhám, abych se na ní neustále usmíval. Musím, protože včera jsem měl touhu, kterou jsem vůbec netušil, že ji někde hluboko mám a to je - fyzický napadnutí. Míchá se ve mně hrozně moc pocitů a nevím si rady. Prostě dát ji pár facek, aby se probudila, že to ona vytváří špatný pracovní prostředí, ničí elektronická zařízení, když má hysterický výlev... Je mi z ní psychicky špatně. A to jsem si přitom pochvaloval, co je to za práci a jak rychle odsýpá, že mě bavila, že ten rok, co jsem podepsal smlouvu, uběhne rychle. Každý den teď přemítám, co se stane následující, co zase ona vytvoří, u koho mě urazí, pomluví. S lidma, se kterýma jsem byl opravdu za dobře, vnímám, že jsou na její straně jen proto, aby si to u ní nerozházeli. Teď jsou celý den lidi s ní ve stresu, kdy ona začne mít hysterák.

Mám strach, že pokud bude mít další takový výstup, že ji fyzicky napadnu. S vedením se nemá cenu o tom bavit, drží si ji. Jsme na stejné úrovni, není podřízená, ani nadřízená, ale díky svým výstupům se jí každý bojí, kdo jsme zrovna s ní v práci.

Co byste dělali vy?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

První kompetentní nadřízený? Šel bych okamžitě za ním a vysvětlil to přesně takto. Klidně si to napište, sdělte nadřízenému. Stává se, že si prostě kolegové nesednou. Můžou pracovat oba dobře, ale nesmí spolupracovat... na vedoucím je, aby tyto dva nějak rozesadil a měl dva výkonné pracovníky.

Pokud to neuděláte, nevydržíte rok!

smode*
hodnocení

4x
Dobrý den. Řešení je jednoduché. Platilo, platí a vždy bude platit jen právo silnějšího. Na fyzické napadení zapomeňte, tím byste uškodil ve finále jedině sobě. Též moc nespoléhejte na nadřízené - ti mají většinou dost vlastních starostí. Počkejte až nebudete ve zkušební době a ukažte paní že vy jste ten silnější - musíte jí v patřičných mezích provádět o maličko více než přesně to co provádí ona vám - při jakémkoliv náznaku agrese z její strany. Řve například? Řvěte na ni o něco víc. Nic se nestane - naopak se vaše vztahy s ní zlepší protože vás začne respektovat. A kdykoliv by měla zase náběh na hysterickou scénu v budoucnu, je třeba opět ukázat že pokud jste tam vy, takhle ne. Mnohokrát odzkoušeno. Jen musíte přestat mít strach že vás někdo pomluví nebo vyhodí z práce - a pokud náhodou ano - je jasné že vás někde čeká práce daleko lepší. Na tento typ lidí musíte "mluvit" jejich "jazykem"- oni skutečně nějakému slušnému vysvětlování nerozumí. Křečovitým úsměvem spíše situaci zhoršujete. Toto je jediná možnost - pokud tedy chcete na této pozici zůstat.

hodnocení

3x

Zdravím. Chápu, že na to nejste zvyklý. Ale kdyby byla taková hysterka a otravovala druhým práci a ovzduší, proč by si jí vedení drželo? Je tam déle než Vy, tak asi i proto jsou lidé na její straně. Vy jste ve zkušební době prozatím, takže zastání asi u druhých nenajdete. Jediná obrana je, nenechat se šikanovat, ponižovat a takovému člověku dát znát, že jeho chování by se k Vám mělo změnit. Nebát se ozvat a bránit se, ale nenechte se vyprovokovat tak, že byste jí fyzicky napadl.Takových lidí ještě potkáte spoustu, tak trénujte sebeovládání a trošku diplomacie.Jinak nevydržíte v žádné práci příliš dlouho.

hodnocení

2x

@lucnikvitek - Teď jsou celý den lidi s ní ve stresu... ale díky svým výstupům se jí každý bojí, kdo jsme zrovna s ní v práci
Všichni spolupracovníci mají s paní potíže a "s vedením se nemá cenu o tom bavit" - už jste to zkoušeli? S jakým výsledkem? Možná by bylo vhodnější se "nebavit", ale oficiálně písemně si stěžovat s tím, že od příslušného nadřízeného očekáváte vyjádření např. do 30 dnů.

kama
hodnocení

2x

Tak to se hlavně držte, aby jste jí fyzicy nenapadnul. To by měla zase navrch. že ona je ta super. Když je to žena, co toho využít a vmést jí nějakou potupnou kritiku, třeba na její postavu, vzhled, to jí jako ženu stokrát více ublíží než fyzické napadnutí. Ona vás také deptá. Když jste na stejné úrovni, tak jí řekněte, že jsme si nedohodli tykání. Co je to tedy za babiznu, že se jí i chlapi bojí, je starší, mladá? Děs. Ještě jí asi nikdo nic neřekl, tak buďte první.

hodnocení

1x

Jen žádné fyzické napadání.

Zkuste jí říct s úsměvem : Vás ta nenávist ke mně rozežere, ale mě odsud nedostanete. Mně se tu s vámi moc líbí.

pitr125
hodnocení

1x
Neco podobneho jsem zazil a je to vrcholne neprijemne,vetsinou to delaj zensky,sel bychza ni az bude sama a rekl ji ze jestli me nenecha na pokoji tak ji pretahnu retezem a bude se ji o me zdat i v noci..
janm*

pitr125

No žel dělají to i chlapi, znáte to sprosté pořekadlo že:" Pi.a je dobrá, ale nesmí to být chlap." A žel někdy narazíte i na takové, zažil jsem a v podstatě stejné co tady psal pán, jako s tou "paní", a ještě měl tu drzost chodit za nadřízeným hrabat se v mojí práci a hledat chyby kde vlastně žádné nebyly (konzultoval jsem s kolegy kteří v tom neshledali pochybení) jen aby mně pošpinil, ani bych o tom nevěděl nebýt toho že se v afektu sám "prořekl", no a pak běžte za takovým nadřízeným když víte jak vám dotyčný dopředu "nahnojil" a to ještě nevím o tom co dělal mimo to, místo aby si hleděl své práce trávil čas tím že sledoval mou práci aby mohl škodit, takže co dokáží někteří lidé jaké škody umí napáchat je opravdu nedozírné...

janm*

P.S.

A vůbec nejhorší co na tom je, je to, že těmito nekalými aktivitami je nejvíc postižen právě ten záměrně poškozovaný, má většinou před ostatními udělanou takovou vizitku že se ho pak nikdo nezastane což jsem také zažil, pochopitelně "agresor" z toho většinou vyvázne bez poškození a ještě si udělá jméno na svou často "nevalnou pracovní aktivitu"...

pitr125

Zdravim ja jsem fakt nepricetny kdyz tohlec nekdo dela ,protoze je to humus nejvetsi,snad je i lepsi i skoncit a jit tam kde je pohoda kolektiv,ted je prace mraky tak co bych se nechal buzerovat ,to mi za to nestoji,ja takovou praci nasel Je nas na hale 35 chlapu a vsichni jsou prima,i penize fajn,a po 15 letech chodim rad do prace a beze stresu.

m123*
hodnocení

1x

Proč se ji na rovinu nezeptáte " proč se takto chováte? Máte nějaký problémy? Třeba bych vám mohl pomoci. " V práci mám pod sebou 40 lidí a snažím se s každým jednat na rovinu. Taky tam teď máme novýho pána. Bývalýho vojáka. Je příšernej a asi to ze mne cítí, že jsem z něj na nervy, takže si teď raději oddělá svoje a jde mi z cesty. Snažila jsem se k němu najít cestu, ale prý už si na mě i stěžoval, že ho buzeruju :) . Takže jsem si jej zavolala a ptala se jestli má nějaký problém a prý, že se k němu ostatní chovají jinak. Takže jsem mu vysvětlila, že nejde o buzeraci, ale o dodržování předpisů, protože i já mám nadřízené kterým se musím zpovídat. Nevím jak to pobral, ale už nepyskuje :) .

Vše je o komunikaci. Zkuste si s ní promluvit.

janm*
hodnocení

1x

Jak píše např. "smod" a i další v tomto duchu, dodal bych ze zkušenosti, máte-li pocit, že je s ní vedení nadřízení "spřáhlé" i to se stává pak zkuste za nimi zajít, nestěžovat si na ni ale požádat o přeřazení do jiné směny skupiny nebo na jinou pro vás ale "přijatelnou" pozici...Vyhoví-li vám bez dotazů máte od ní pokoj, pokud se zeptají důvod tak uveďte že ta paní vám "nesedí" snažte se to formulovat tak aby to nevyznělo jako že ji "kritizujete" to je dobrý postup v případě že jsou v jejím područí, protože pokud to tak je, tak vaše námitky proti ní neuspějí, zatímco pokud to nebudete formulovat jako že pro ti ni něco máte pak budou mít větší vůli situaci nějak řešit... čili tak je dobré postupovat s nadřízenými v případě že nevíte zda také u nich nejste poškozen a zda také oni nejsou proti vám...zažil jsem velice nepříjemné navzdory tomu že mé výsledky měly oproti nim lepší kvalitu, i kvantitu, že si hledím svého a jsem v podstatě nekonfliktní (pokud nenarazím na takové osoby ) zjistil jsem po pronesení jednoho slova, že získávat si někoho ze strany nadřízených je asi zbytečné a tak jsem se podle toho zachoval a požádal o přeložení což se nakonec nekonalo a situace uklidnila, problém těchto situací je v tom, že tito lidé svou slovní "agresí" v podobě pomluv a intrik jsou schopni na svou stranu dostat mnoho lidí ve svém okolí a vy tak nemáte prakticky o koho se "opřít" vyjma o sebe... Pokud by ale např. nadřízený z důvodů pomluv kritizoval vaši práci o které jste přesvědčen že je opravdu dobrá a děláte jak nejlépe umíte tak se na rovinu braňte a své práce se zastaňte klidně vypočtěte kdy a co děláte a jak to děláte a řekněte že si za tím stojíte navzdory všem pomluvám atd., v tomto se nebojte před nadřízenými za sebe postavit a bránit se, také jsem tak učinil a nezmohli se na slovo protože jsem vždy dělal tak že si zatím mohu stát a taky stojím navzdory pomluvám jakýchkoliv "poloflákačů"...Najděte oporu v sobě, věřte si vystupujte pokud možno bez afektů a slov která by vás později mohla mrzet...to na ostatní i nadřízené zapůsobí víc než kdyby jste kontroval proti té osobě přímo nějakou protipomluvou nebo útokem i byť jste v právu...držím palce...

kojor
hodnocení

0x

Hrál bych to stejně, došel bych za šéfem s tím že paní mě uráží a pořád každého pomlouvá "včetně vás pane šéf" a mě už to nebaví poslouchat. Následně bych jí začal tykat a mluvit s ní jako s kusem hadru (samozřejmě jen v nepřítomnosti nikoho dalšího) ale kdyby byl někdo kolem, mluvil bych s ní normálně, uctivě. Pak bych jen počkal než se neovládne a spustí před lidmi nějaký výlev, při kterém bych se k ní potom choval, jako že jí chci pomoct, zeptal bych se jestli jí něco není, možná ji jít i obejmout nebo tak něco, ona tě odstrčí a bude vypadat jako blázen.

re4zon
hodnocení

0x
1. Pokazde, kdyz mi nekdo tyka dam od sebe, tykam mu take, nekdo to bere jako samozrejmost. Pokud vim, ze si jen hraje na dulezitejsiho, slusne se ho zeptam, jestli si budeme tykat, nebo jestli mu to ujelo.
2. Stojite o tu praci i za cenu ztracenych nervu? Pokud ne, tak se klidne prede vsemi pani pri pristim vystupu slusne zeptejte, co ma za problem. Ostatni to pravdepodobne oceni a ona se bud uklidni, nebo se sebe udela kravu. Pokud na to nemate, jdete rict nadrizenemu, ze praci chcete delat, ale v jeji spolecnosti to nejde - bud to bude resit, nebo se automaticky postavi za ni a v takovem pripade tam stejne zustat nechcete.

damandys
Tohle jsem jednou zkusil a zavolal si me sef, jakym pravem ji tykam a co si to dovoluju. Ze je starsi a ma nadrizena. Ja jsem sefovi rekl, ze se me tykani z jeji strany nelibi a nepreji si to. Dostal jsrm vypoved za nadbytecnost.

olinl
hodnocení

0x

Píšeš, že jsi ve zkušební době a nemůžeš tedy první dny pracovat takovým stylem a rychlostí jako ti, co už tam jsou rok. To pochopí každý nadřízený, takže problém je "kolegyně". Osobně bych se na ni neusmíval a po nějaké době, kdy bych věděl víc podrobností bych jí naznačil, že pokud tam je, nemá na ostatní dobrý vliv, tedy i na od vedenou práci všech. Pravděpodobně na úseku kde děláš jsou starší kolegové, mladých tam moc není. Podíval bych se ještě na kolegy, jak reagují, jak to s ní řeší oni, jak se na ni tváří/přetvařují, jestli jen kývají, aby měli od ní pokoj. Pokud ti poví nějakou vychytávku jak na ni, tím líp, ale jako nováčkovi nevím, nevím.. Jinak pokud toho máš "dost" a můžeš se nechat přeřadit jinam, tak to udělej. Divím se, že ji ostatní už nevyštípali jako drbnu nebo pomlouvačku, to není samo sebou, ale zkus opatrně od ostatních zjistit, co za tím vším je. Může tam mít příbuzné či známé, kterým pomohla a tak ji na oplátku tolerují její manýry. V mladém kolektivu by nevydržela ani týden..

kojor
hodnocení

0x

Pokud vás je opravdu hodně, můžete se domluvit a jít společně za zaměstnavatelem (třeba 10 lidí) s tím že dáváte hromadnou výpověď, oni se budou ptát proč, vy řeknete že je to kvůli ní, oni řeknou že jí domluví, vy řeknete že ne, že ji mezi sebou nechcete a že buď ona nebo vás 10. Pokud je to malá firma a práce kterou děláte složitá (zaučení nového zaměstnance něco stojí) tak se mu nevyplatí propustit vás všechny a bude s ní muset něco udělat.

armf
hodnocení

0x

:)Luční kvítku, právě jste patrně potkal histerickou nebo možná trochu manipulativní osobnost. V každé práci nějaká vždycky je. Jednáte s ní dobře, s úsměvem se nedejte vyprovokovat. Je to těžké - ale snazší, když něco z psychologgie naštudujete. cs-cz.facebook.com/... a mojezdravi.cz/...

Pocvičte asertivní jednání v praxi. Jestli je to šéfka, těžko lze nějak jinak. To je to, co (podle popisu) ona neumí - a jako šéfka by měla *uspech* ivanasackova.cz/...

Šéf vás obou se vás nezastane, přidělal by si práci.*uspech*A v důsledku by šel po vás, jako "novějšímu", výpověď z nadbytečnosti v radě výše to dokumentuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]