Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
chci se zeptat, jestli je nutné mít v brýlích cylindr, když vidím se starými brýlemi bez cylindru stejně dobře jako s novými brýlemi s cylindrem. Ve starých brýlích mám akorat nižší dioptrie. Nikdy jsem nešilhal, nemám snížené prostorové vidění, nemám bolesti hlavy atd. V očích mám jen krátkozrakost -> v brýlích mám 1 dioptrii na dálku.
U brýlí s cylindrem jsem si totiž cca měsíc zvykal na přiblížené vidění. To znamená, že jsem ze začátku viděl hodně přiblíženě = jako bych měřil 120 cm a méně. Nejhorší byla chůze venku, kdy jsem si opravdu připadal jako trpaslík (přiblížené vidění). Po sundání brýlí zase jako bych měl 220 cm a více.
Hodnoty cylindru v mých brýlích jsou -> dioptrie cylindru: -0,5; levá osa: 110°; pravá osa: 60°.
Má otázka č. 1: když si pořídím nové - záložní brýle, je nutné do nich cpát ten cylindr? Jaký má ten cylindr vůbec význam? Umí to někdo jednoduše popsat?
Otázka č. 2: bude očím vadit když budu nosit střídavě brýle s cylindrem a brýle bez cylindru? Zkazím si tímto nějak zrak?
Jen dodatek: "levá osa: 110°; pravá osa: 60° " -> hodnoty pro levé/pravé oko jsou obráceně.
Musíte to konzultovat s očařem a přihlédnout k jeho doporučení.
Oko není nic jiného, než optická soustava, zakončená světločivými buňkami, které vedou signál do mozku. V dětství je potřeba dodávat dostatek informací z obou očí, aby se mozek naučil se signály pracovat (jinak hrozí tupozrakost). později je jen v zájmu každého, aby viděl ostře a cítil se s brýlemi komfortně. Bez brýlí, nebo s nevhodnými brýlemi si snad zrak nikdo nepoškodí - jen uvidí hůře, než by mohl. Někdo i s vadou brýle nemá, funguje normálně a až náhodou se třeba přijde na to, že má oční vadu.
Jak je pro vás důležitý cilindr v čočkách brýlí, je jen na vás. V čočce je náprava chyby ve vaších očích. Jak s očima budete zacházet, je jen vaší věcí a my si o tom můžeme myslet cokoliv. cs.wikipedia.org/...
Měl jsem kdysi dvoje prakticky stejné brýle (oboje bez cylindru) a v těch jedněch jsem skoro nedokázal chodit po schodech. Naopak když mi po cca 40 letech nošení brýlí bez cylindru (4,5 dioptrie) cylindr předepsali, zvykl jsem si během pár dní. Takže v tom to nebude. Problém každopádně konzultujte s očním lékařem, případně s optikem, který Vám brýle dělal. Váš problém nebude nejspíš v cylindru, ale ve špatně zhotovených brýlích.
Asdtigmatizmem trpí u nás každý sedmý člověk.Stupeň dobře stanoví oční lékař pomocí řady přístrojů.Kdo se naučil dívat na svět normálními nekorigovanými brýlemi a lékařem doporučenou korekci nesnáší,musí se naučit trpělivosti.Některé typy astigmatizmu se odstraní až po operativním odstranění čočky.Pokud je vada v její deformaci.Poznat stav astigmatické deformace lze jednoduchým pokusem.Na bílé čtvrtce narýsovaná hvězdice ostrých čar,vybíhajících z jednoho bodu jsou v dobrém stavu oka všechny stejnoměrné a ostré.Určitá forma astigmatizmu vytváří pocit,že v některém místě jsou čáry zdeformované,nebo neostré,můžou se změnit i v barvě.
JABRAKA
jde o to jestli to vadí...ldyž sednu ke klávesám a vidím noty dvojmo, chce to cylindr, jinak ho nepotřebuji..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.