Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je nutné mít v brýlích cylindr?

Od: cylindrvbrylich odpovědí: 14 změna:

Zdravím,

chci se zeptat, jestli je nutné mít v brýlích cylindr, když vidím se starými brýlemi bez cylindru stejně dobře jako s novými brýlemi s cylindrem. Ve starých brýlích mám akorat nižší dioptrie. Nikdy jsem nešilhal, nemám snížené prostorové vidění, nemám bolesti hlavy atd. V očích mám jen krátkozrakost -> v brýlích mám 1 dioptrii na dálku.

U brýlí s cylindrem jsem si totiž cca měsíc zvykal na přiblížené vidění. To znamená, že jsem ze začátku viděl hodně přiblíženě = jako bych měřil 120 cm a méně. Nejhorší byla chůze venku, kdy jsem si opravdu připadal jako trpaslík (přiblížené vidění). Po sundání brýlí zase jako bych měl 220 cm a více.

Hodnoty cylindru v mých brýlích jsou -> dioptrie cylindru: -0,5; levá osa: 110°; pravá osa: 60°.

otázka č. 1: když si pořídím nové - záložní brýle, je nutné do nich cpát ten cylindr? Jaký má ten cylindr vůbec význam? Umí to někdo jednoduše popsat?

Otázka č. 2: bude očím vadit když budu nosit střídavě brýle s cylindrem a brýle bez cylindru? Zkazím si tímto nějak zrak?

doplněno 13.02.19 22:49:

Jen dodatek: "levá osa: 110°; pravá osa: 60° " -> hodnoty pro levé/pravé oko jsou obráceně.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

6x

Toto byste podle mne neměl konzultovat s laiky v internetu (zrak máte jen jeden), ale s očním lékařem při osobní návštěvě. Můžete si vyžádat konzultaci u dalšího lékaře.

rv*
hodnocení

4x

Musíte to konzultovat s očařem a přihlédnout k jeho doporučení.

Oko není nic jiného, než optická soustava, zakončená světločivými buňkami, které vedou signál do mozku. V dětství je potřeba dodávat dostatek informací z obou očí, aby se mozek naučil se signály pracovat (jinak hrozí tupozrakost). později je jen v zájmu každého, aby viděl ostře a cítil se s brýlemi komfortně. Bez brýlí, nebo s nevhodnými brýlemi si snad zrak nikdo nepoškodí - jen uvidí hůře, než by mohl. Někdo i s vadou brýle nemá, funguje normálně a až náhodou se třeba přijde na to, že má oční vadu.

hodnocení

4x

Jak je pro vás důležitý cilindr v čočkách brýlí, je jen na vás. V čočce je náprava chyby ve vaších očích. Jak s očima budete zacházet, je jen vaší věcí a my si o tom můžeme myslet cokoliv. :-D cs.wikipedia.org/...

hodnocení

3x
Ne, není to nutné.
Je to o vašem pocitu.
Já sice cilindr mám, ale rozdíl je téměř neznatelný. Na předchozích brýlích jsem ho neměl.
S optikem jsem strávil u rozhodování asi hodinu.

hodnocení

3x

Měl jsem kdysi dvoje prakticky stejné brýle (oboje bez cylindru) a v těch jedněch jsem skoro nedokázal chodit po schodech. Naopak když mi po cca 40 letech nošení brýlí bez cylindru (4,5 dioptrie) cylindr předepsali, zvykl jsem si během pár dní. Takže v tom to nebude. Problém každopádně konzultujte s očním lékařem, případně s optikem, který Vám brýle dělal. Váš problém nebude nejspíš v cylindru, ale ve špatně zhotovených brýlích.

khg
hodnocení

2x
Já bych taky měla mít cylindr, ale brýle i čočky mám bez něj. Brýle mám dokonce staré, o 2 dioptrie slabší než bych potřebovala. Takže všechno jde. (Ty brýle mám jen na doma, na ven bych si musela koupit nové s odpovídajícími dioptriemi.)

ecila
hodnocení

1x
Klasické brýlové čočky fungují přesně ( ostří do jednoho bodu na sítnici) jen když je oko přesná koule.
Asi 2/3 lidí mají oči různě oválné a cylindry pomáhají doostřit obraz.
Vygooglete si optometrii ve vašem okolí a nechte si to změřit a vyzkoušejte si to.
S lékařem dobrou zkušenost nemám, měl na mě pět minut. Optometrista se mnou strávil hodinu.
Nízké hodnoty cylindru asi není nutné nosit, pokud vám deformují obraz. Ale to si můžete s tím poradcem vyzkoušet - možnost s/bez a porovnat to.

radekkk*
hodnocení

0x
Dobrý den já vám sice neporadím ale mám úplně stejný pocit s brýlemi s jedním cilindrem a- 0.75 dioptrií. Jako bych se o metr zmenšil při chůzi a při řízení nákladního auta jako kdybych seděl v motokáře. Jen by mě moc zajímalo i když jste si po měsíci zvyknul jestli jste to řešil já mám první brýle v životě a hned problém většina lidí řeší rozmazané vidění sikme atd ale na přesně stejný pocit jako máte vy i já jsem na netu narazil poprvé. Děkuji za případnou odpověď.
ecila
Před časem jsem řešila to samé.
Sklo bez cylindru mají lidi s okem jako koule. Kdo má oválné oko, má cylindr podle průměru oválu. Cylindr doostřuje.
Člověk ale vidí lehce zdeformovaně. Např. mínusové dioptrie okolí zmenšují a plusové cylidry zvětšují.
Většina lidí si prý asi za měsíc zvykne. Já jsem si nezvykla - a uznali mi to v Grand Optical jako reklamaci.
Když máte cylindr půl dioptrie, uvidíte bez cylindru asi o polovinu hůře (o čtvrt dioptrie) hůře.
Brýle bych si nechala udělat stejné, dělalo mi problém mít i dvoje různé brýle s dioptriemi bez cylindrů. Mozek si zvykne na jeden obraz.
radekkk*
Děkuji moc za brzkou odpověď vyměnili my skla s jednou dioptrií bez cilindru a jsem spokojený. Bylo to také zdarma ale musím uznat že s cilindrem jsem viděl úplné detaily ještě lépe ale za tu cenu zkreslení nelituji že jsem vyměnil za skla bez cilindru.
ecila
To je fajn, že jste to vyřešil.
Mám to stejně jako vy. Bez cylindru vidím v dálce o trochu méně detaily, ale to zkreslení fakt nešlo. Venku se mi obraz jakoby pohupoval a bylo mi na zvracení. Schody jsem viděla vlnitě a nevěděla jsem, kam šlápnout :)
V optice mi říkali, ať to měsíc zkusím nosit, že si skoro všichni zvyknou, ale že někdy to prostě nefunguje.
Ještě uvažuji do budoucna nad bifokálními nebo multifokálními kontaktními čočkami - tam není žádná vzdálenost mezi okem a čočkou. Prý je to lepší.
janafriessova
Dobrý den,nosím brýle 14 dni a nemohu si zvyknout.Dnes v optice mi řekli,že za potíže mohou třeba cylindr v brýlích. Odhad vzdálenosti,pocit zhoupnutí celého těla-nohy pořád dorovnávaji vzdálenosti .Je to nepříjemný pocit.Zakopávám.Jak popisuje pán,tak se cítím. Mám vydržet cca měsíc a nabo dojít k lékaři a nechat cylindry odstranit?

jabraka*
hodnocení

0x

Asdtigmatizmem trpí u nás každý sedmý člověk.Stupeň dobře stanoví oční lékař pomocí řady přístrojů.Kdo se naučil dívat na svět normálními nekorigovanými brýlemi a lékařem doporučenou korekci nesnáší,musí se naučit trpělivosti.Některé typy astigmatizmu se odstraní až po operativním odstranění čočky.Pokud je vada v její deformaci.Poznat stav astigmatické deformace lze jednoduchým pokusem.Na bílé čtvrtce narýsovaná hvězdice ostrých čar,vybíhajících z jednoho bodu jsou v dobrém stavu oka všechny stejnoměrné a ostré.Určitá forma astigmatizmu vytváří pocit,že v některém místě jsou čáry zdeformované,nebo neostré,můžou se změnit i v barvě.

JABRAKA

111®
hodnocení

0x

jde o to jestli to vadí...ldyž sednu ke klávesám a vidím noty dvojmo, chce to cylindr, jinak ho nepotřebuji..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]