Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mobil na lavici při vyučování, špatně?

Od: vodenka odpovědí: 35 změna:

Zdravím.

Jsem student na základní škole v posledním ročníku.
Prostudoval jsem si školní řád a zaujala mě jedna věc. V části řádu "Práva a povinnosti žáka" se píše toto:

"Užívání mobilních telefonů během vyučovacích hodin je zakázáno. Povinností žáků je, aby v době výuky měli mobil vypnutý. Škola neurčuje místa na odkládání mobilů. Za mobil si ručí žák, který jej vnesl do školních prostor"

V tom případě, pokud je vyučování a mám vypnutý mobil na lavici a učitel/ka mi řekne, abych mobil odložil do tašky tak já tomuto příkazu vyhovět nemusím a nemůžu za to být trestaný.
Zase na druhou stránku se v řádu píše, že:

"Žák je povinen se ve škole slušně chovat, dbát pokynů pedagogických pracovníků, podle svých schopností se svědomitě připravovat na vyučování a dodržovat školní řád. Žák je také povinen chovat se mimo vyučování – a to i ve volných dnech a o prázdninách tak, aby neporušoval zásady soužití a mravní normy společnosti a dělal čest škole i sobě."

"Žáci respektují pokyny pedagogických pracovníků a ostatních zaměstnanců školy, kterými je naplňováno vzdělávací poslání školy a školní řád."

Tak jak to tedy je? Děkuji předem za odpověď, s přátelským pozdravem Adam! *ua*

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Je to tak, jak jste napsal.

Co na větě "dbát pokynů pedagogických pracovníků" nechápete? Zřejmě nejste "student", ale pouze žák, který se nesnaží studovat...

doplněno 13.02.19 15:54:

Ono se to nevylučuje. Chápejte to tak, že "škola neurčuje, kde mobil musí být", ale učitel vidí riziko rozbití, případně riziko nesoustředěnosti žáka díky mobilu na lavici. V zájmu bezpečnosti tedy myslí za vás.

Pokud jste někdy telefon na lavici nechal, všiml jste si, že každých 3-5 minut se na mobil podíváte, jestli někdo něco nenapsal?

Také v případě písemek může sloužit jako tahák.

Ve vašem řádu možná není ono nařízení zmíněné kolegou. Ale také si nepamatuji na svolení mít na lavici něco jiného, než co by patřilo k hodině.

vodenka
hodnocení

Já dbám pokynů učitelů, jsem dobrý student. Jenom jsem se zarazil nad tím, že vlastně já na tento pokyn nemusím posleschnout. Je to ještě psáno v části PRÁVA a povinnosti žáka.
Nemyslím to ve zlém. *hi*

Já bych to viděl úplně jednoduše: Škola sice neurčuje, kde mobil musí být, ale Žáci respektují pokyny pedagogických pracovníků, tedy respektují pokyn učitele, který řekne, kde mobil nesmí být. Je na tom něco k nepochopení?

vodenka
hodnocení

Ano je to k nepochopení, na jedné straně (části) "povinnosti a práva žáka" píšou, jak škola neurčuje místa na odkládání mobilních telefonů a na druhé straně nám učitelé určují, že je někam máme dát? Je to rohlík proti rohlíku.

nic není proti - je to jedno pravidlo upřesňující druhé nedostatečně napsané

@vodenka: Tak ještě jednou: V 9. třídě už by ses mohl/a naučit číst. Ano, škola neurčuje místo, kde mobil musí být. Ovšem učitelé vám neurčují, že je někam máte dát. Učitel jen vydá pokyn který stanoví, kde mobil nesmíte mít. A pokud to pořád nechápeš, měl by ses nechat vyšetřit, protože to není normální*zed*

hodnocení

5x

Žáku,
víš jak to doopravdy je?
Ty jsi podřízený a učitel nadřízený.

Tudíž by jsi měl poslouchat.
----
Až budeš chodit do zaměstnání,také budeš muset poslouchat svého nadřízeného,jinak si poneseš následky.
V životě existuje určitý řád,který zkrátka a dobře musíme plnit.

Přes to nejede vlak !

host
hodnocení

4x

Nechytračte, neodmlouvejte, nevymýšlejte si výmluvy. Ve škole má být pořádek. Dost na tom, že někdo vymyslel "pitný režim"a děti chodí pít kdykoliv se jim zamane, pak ještě vymyslí "jedlý režim"a budou při vyučování jíst kdykoliv budou chtít, i když nebudou mít hlad, jen aby dokázaly, že to mohou.Nosit ve třídě čepice, atd.

I jinde ve světě si s mobily při vyučování dovedou poradit.

až do 55 vteřiny byl učitel klidný

tady to vydržel jen 35 vteřin

a ani notebook není v bezpečí

maxo
hodnocení

4x

Proč by měl být během vyučování mobil na lavici? Mobil není vyučovací pomůcka... Podle mne je to taková provokace ze strany žáka a to ze vzteku, že mobily mesejí být vypnuty. Rozumně uvažujícímu žákovi dojde, že se spíše hodí, aby mobil sám od sebe, bez vyzvání učitele, uložil do své školní tašky.

liska5
hodnocení

3x

Myslíte, že tohle psalo děcko ze základky?

Prostě bude v hodině tak, jak si přeje učitel, aby měl podmínky pro výuku! Co tady bojujete za nějaká práva!? Kdybych měla svoji školu, tak demokracie končí před jejími dveřmi. Mladejm se dostává zdarma vzdělání, tak si toho mají vážit a sklapnout uši. To píšu po 36 letech praxe ve školství a tělovýchově.

vodenka
hodnocení

Vy si o mně myslíte, že nejsem ten, za koho se zde představuji - žákem 9. ročníku?
Je hezké že si učitel něco přeje, každý se něco přeje, ale jde o řád, ne o to co si kdo přeje. A to kdybych, kdybych, kdybych...

hodnocení

3x

Nechápu co v tom pořád hledáte za vědu, nebo za kličky. To že škola nemá stanoveno místo na odkládání mobilů úzce souvisí s tím, že za ně neodpovídá. Tzn. že nemá dostatečně zabezpečný prostor, aby za mobily byla ochotna převzít zodpovědnost. Pokud Vás pedagog vyzve k tomu, abyste dal mobil do tašky, ale necháte ho na lavici pak není o tom, že máte právo ho umístit kam chcete, jelikož to škola neurčuje. To totiž není právo, ale pouhé konstatování související s tou odpovědností. Naopak tím porušujete povinnost respektovat pokyn pedagoga, který jasně řekl, kam máte mobil dát. Tohle prostě neuhádáte.

Další věcí je, že byste měl znát pravidla slušného chování (což ovšem máte ve školním řádu uvedeno také). Když se na to zaměříte, tak zjístíte, že se považuje za neslušné mít mobil na stole v případě, že s někým osobně jednáte, komunikujete, diskutujete, atd. A školní výuka není nic jiného než komunikace mezi pedagogem a žáky (byť s konkrétním žákem není veden dialog celých 45 minut).

Nemluvě o tom, že nechápu sebemenší důvod, proč byste ten telefon měl mít na lavici. Když ho máte v tašce u lavice, tak jej máte pod dohledem. Kontrolovat čas v konečném důsledku také nemusíte, od toho je ve školách zvonění.

72mona3*
hodnocení

2x

Já bych to viděla jednoduše. Větu "Škola neurčuje místa na odkládání mobilů." chápu tak, že škola nemá místa k tomu vyhrazená (poličku, skříňku). Toť vše.

Respektujte tedy pedagogy, dbejte jejich pokynů a nehledejte nic složitého ve školním řádu. M.

skola
hodnocení

2x

vodenka - buď rád, že škola nemí místo k uskladnění mobilů. U nás se o tom jedná a na 90% od nového školního roku takové místo bude zřízeno (čeká se na udělení vyjínky). Ráno odevzdáš mobil a po vyučování si jej vyzvedneš. Dobrý, že?

111®

na to jsem nikdy nečekal, ráno žáci odevzdali mobily a vzali si je za 7 hodin, testy byly denně a opisování bylo 5

vilik*
hodnocení

1x
Adame, musím souhlasit s tím, že školní řád opravdu výslovně neukládá povinnost nemít mobil na lavici.
Na druhou stranu chápeš, že musíš dbát pokynů pedagoga. Ten v rámci výuky stanovuje pravidla chování v hodinách. Uznej sám, jak by vypadala výuka, kdyby Katka měla na lavici 2 vázy s květinami, Petr velkou stavebnici Lega a třeba Jára svazek králičích kůží do výkupu a Klára akvárium s rybičkami. Proto je nutné zachovávat určitá pravidla, která nejsou sice výslovně nikde uvedena, ale považují se ve škole, ale i později v životě, ve slušné společnosti, za samozřejmá.
Ber to tak, že škola ti nezakazuje používat o přestávkách mobil, ale zároveň ti dává najevo, že si za něj ručíš sám a v hodinách ho nepoužiješ. Někde dokonce jeho používání v areálu školy žákům netolerují vůbec, což já osobně v dnešní době za problém považuji, i když jsem asi v menšině. Co já bych například dal v době mého studia za to, že sešity s poznámkami a vyplněné učební pomůcky si po mé nepřítomnosti od někoho rychle nafotím do mobilu a nemusím si složitě domlouvat půjčení, když je dotyčný potřebuje na druhý den.
Až budeš časem pokračovat v dalším vzdělávání, můžeš se někde setkat i s tím, že mobil nebo notebook bude možné používat i v hodinách. Z doslechu od mých dětí vím, že na některých přednáškách u některých předmětů VŠ je normální a účelné mít v notebooku, mobilu nebo tabletu otevřená skripta nebo používat internet, případně pořizovat si na notebooku poznámky, ovšem samozřejmě mimo zkoušky. Jenže na základních a středních školách tato praxe není vzhledem k jinému způsobu výuky možná.

hodnocení

0x

Není někde ve školním řádu taky napsáno, že na lavici smí být jen pomůcky potřebné k výuce? Nám to tak vždycky bylo oznamováno, když bylo na lavici něco co tam nepatří.

asi to bude v odstavci "povinnosti" - to žák nevidí, vidí jen "práva" ;)

vodenka
hodnocení

Ne, podívejte se na to celé:

1.PRÁVA A POVINNOSTI ŽÁKŮ

1.1. Žák má právo vyjádřit se k záležitostem spojeným s výchovou a výukou, které se jich osobně týkají. V případě potřeby se vyjádří osobně slušnou formou, a to buď pohovorem s příslušným pedagogem, výchovným poradcem nebo ředitelem školy.

1.2.Žák má právo požádat pedagoga o radu a pomoc v osobní tíživé situaci.

1.3.Žák je povinen se ve škole slušně chovat, dbát pokynů pedagogických pracovníků, podle svých schopností se svědomitě připravovat na vyučování a dodržovat školní řád. Žák je také povinen chovat se mimo vyučování – a to i ve volných dnech a o prázdninách tak, aby neporušoval zásady soužití a mravní normy společnosti a dělal čest škole i sobě.

1.4.Žák je povinen chodit do školy pravidelně a včas podle rozvrhu hodin a účastnit se činností organizovaných školou. Účast na vyučování nepovinných předmětů a docházka do zájmových kroužků a do školní družiny je pro zařazené žáky povinná.

1.5.Žák musí být ve škole vhodně a čistě upraven a oblečen bez výstředností, v průběhu vyučování nežvýká.

1.6.Užívání mobilních telefonů během vyučovacích hodin je zakázáno. Povinností žáků je, aby v době výuky měli mobil vypnutý. Škola neurčuje místa na odkládání mobilů. Za mobil si ručí žák, který jej vnesl do školních prostor.

111®
hodnocení

0x

já to kdysi jako neuposlechnutí řešil zabavením po dobu hodiny. Neschováš odevzdáš a schovám já. Ono jde o to, že nikdo z vyučujících nebude kontrolovat každému vypnuzý mobil. A není nic jednoduššího, než ho krátce na lavici zanout a opisovat. Takže požadavek uložit do tašky je opodstatněný.

vodenka
hodnocení

Je ale opodstaněný vámi. Sami učitelé nám říkají, že bychom se měli řídit školním řádem. A tam se píše toto.
A ano, je to naše POVINNOST vypnout mobil, samozřejmě, pokud ho vypnu tak je to v pořádku a to, že je na lavici jim do toho nic není dle řádu...

111®
hodnocení

0x

podívej se, já to řešil tak, že jsem si po dohodě s žáky stanovil upřesnění pravidel, například při závěrečné zkoušce mobily odevzdáte, pokud ne riskujete neuznání zkoušky..nebo nepřipuštění ke zkoušce...tak si vyber..a nezapomeň na jedno,
1.povinnosti a pak teprve práva..splň rozkaz a pak si jdi stěžovat..třeba na šikanu..a věř že by jsi to v toto případě asi prohrál.

doplněno 13.02.19 16:11:

ono jde žáka také od závěrečné zkoušky vyhodit ! ! !nebo mu dát 5, nebo pro porušení řádu skoušku neuznat. On totiž existuje i zákon o zkouškách

doplněno 13.02.19 16:12:

odborný výcvik , ale nevidím v tom rozdíl..

liska5

Ale v češtině to doufám nebylo?...že bys to prohrál...

vodenka
hodnocení

Rozumím, ale já si nechci stěžovat. Jenom říkám, že pokud budu mít VYPLÝ mobil na lavici tak nemusím vyhovět pokynu učitele s tím, že se mám ten mobil dát do tašky. Chci znát názor druhých, jestli ten mobil na té lavici může býti či ne. Ano, pak si učitel se žáky nastaví určitá pravidla, ale to u nás učitelé nedělají, pouze nám opakují, ať se chováma a staráme o to, co je napsáno ve školním řádě. Tak jsem si ho asi jako jeden ze všech pročetl a dočetl jsem se toto.

skola

Jseš jak kafemlejnek, pořád meleš dokola a protiřečíš si. Píšeš,

Ano, pak si učitel se žáky nastaví určitá pravidla, ale to u nás učitelé nedělají, ...

Učitel si stanovil pravidla (mobil nebude na stole) a ty to nechápeš, tedy chápeš, ale pouze svá práva. Ovšem zde si vedle.

skola@, svatá pravda. Tazatel je přemoudřelý a nesnesitelný fracek. O svých povinnostech nechce nic slyšet a právy šermuje do zblbnutí. Potěš pámbu jeho učitele.

111®
hodnocení

0x

chápu, ale je lépe vyhovět. proč zvaž sám..

vodenka
hodnocení

Ano, samozřejmě. Mít zbytečné problémy kvůli blbosti nemám zapotřebí, jenom jsem se nad tím trošku pousmál když jsem to četl a řekl si, že kdybych byl s prominutím šmejd, tak mohu takto provokovat a vlastně by to provokace nebyla.

Děkuji!

111®
hodnocení

0x

Žáci nesmějí používat vevyučovací hodině mobilní telefony.Mají-li tento přístroj u sebe, musí být telefon nastaven tak, aby nerušil akustickými projevy, nejlépe vypnutý auloženýv tašce. Pořizování audio nebo video záznamů žáků nebo učitelů vprůběhu vyučovací hodiny je zakázáno.Výjimku může povolit vyučující. Pořizování audio nebo video záznamů ze strany žáků súmyslem spolužáka nebo učitele poškodit, společensky zesměšnit, ponížit apod. bude považováno za hrubé porušení tohoto školního řádu ve smyslu kyberšikany.

zdroj: sszeprerov.cz/...

vodenka
hodnocení

To je sice hezké, ale já nechodím do Přerova, chodím do Zbiroha. A tam toto psáno není.

111®
hodnocení

0x

no tak si to vyhledej sám...

vodenka
hodnocení

Už nemám co hledat, jasně jsem napsal co se píše... Pročetl jsem si to celé a nic proti tomu není.

hodnocení

0x

@vodenka - Jenom říkám, že pokud budu mít VYPLÝ mobil na lavici tak nemusím vyhovět pokynu učitele s tím, že se mám ten mobil dát do tašky.
Musíte, protože: "Žáci respektují pokyny pedagogických pracovníků..."

Ustanovení ŠŘ: "Škola neurčuje místa na odkládání mobilů" znamená pouze to, že se jím škola zprošťuje odpovědnosti za ztrátu či poškození telefonu.

Ale samozřejmě, máte-li pochybnosti, můžete využít tohoto:

1.1. Žák má právo vyjádřit se k záležitostem spojeným s výchovou a výukou, které se jich osobně týkají. V případě potřeby se vyjádří osobně slušnou formou, a to buď pohovorem s příslušným pedagogem, výchovným poradcem nebo ředitelem školy.
Jen bych zdůraznila ono "slušnou formou".

asd1
hodnocení

0x

Ty jsi nějak chytrej. Spíš vychytralej. Mmch. student na základce? Leda tak žák...

Jestli mobil chceš mít na lavici tak se zeptej učitele, pokud mu to nevadí tak ho tam mít můžeš. Pokud mu to vadí a dá ti pokyn uklidit z lavice pryč tak ho musíš poslechnout. Tečka a vědu v tom nehledej, nejsi na právnické fakultě abys slovíčkařil (a i tam bys musel poslechnout pokyn pedagoga).

Vychytralý žák = buď je natolik dobrý že ustojí zvýšené nároky, nebo bude mít s tou vychytralostí problém. Můžeš tvrdit např. že to je rýsovací pomůcka na podtrhávání nadpisu. Ale nediv se že pak budeš pod větším dohledem :D

111®
hodnocení

0x

to je keců kolem mobilu, nejlepe bude napsat řediteli školy aby doplnil školní řád...*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]