Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Vaše budoucí živnost je vázaná, předpokládám, že máte potřebné vzdělání. Co se týká povolení od vašeho zaměstnavatele, musíte se mrknout do vaší pracovní smlouvy, kterou s ním máte uzavřenou. Fyzioterapii byste měla vedlejší činnost, takže na vás by se nevztahovaly povinné měsíční zálohy na sociální a zdravotní pojištění, to byste platila až podle ročních výdělků dle přehledů, které byste odevzdávala na sociální správu a zdravotní pojišťovnu. Účetnictví stačí vést jednoduché - příjmy, výdaje, závazky, pohledávky, pokladna, banka, majetek. U EET je nutné zjistit, jestli do něho fyzioterapie spadá. Víc neporadím.
- zálohy na pojištění při vedlejší činnosti se neplatí pouze první rok, doplatí se vše po podání daňového přiznání
- jednoduché účetnictví již dávno neexistuje
- nedaňový limit není, budete platit z každé koruny
- pravděpodobně bude pro vás výhodnější? výdajový paušál
-z nezkolaudovaných daňových prostor by byl problém a to veliký. Musíte uvést adresu provozovny. Nevím jak by to bylo, kdybyste chodila jen po klientech k nim domů
- zaměstnavatel vám musí dát souhlas k podnikání
Víc mě nenapadá, když tak se ptejte. Vlastně ano - přečíst/nastudovat zákony.
dodatek - nezkolaudované prostory pro fyzioterapii
Ona nechce využívat nezkolaudovaných daňových prostor, ale nebytové prostory. To je v pořádku, naopak některé profese nelze provozovat v bytě. Ale netuším, jaké podmínky musí splňovat prostor pro fyzioterapii.
Ano, k zamýšlené činnosti potřebujete před vyřízením živnostenského oprávnění souhlas zaměstnavatele.
já to také beru jako souhlas k vykonávání výdělečné činnosti. Ovšem k čemu by si někdo vyřizoval živnostenské oprávnění, pokud by v tom oboru nemínil podnikat? Vyřizovat oprávnění a riskovat, že pak zaměstnavatel neudělí souhlas mi také nepřijde "dvakrát rozumné".
Myslela jsem, že souhlas zaměstnavatele je nutný až k výkonu výdělečné činnosti - ne pro vyřízení ŽO. Ale můžu se mýlit, já si ho zařizovala před X lety.
ZP § 304
(1) Zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.
(2) Jestliže zaměstnavatel souhlas podle odstavce 1 odvolá, musí být odvolání písemné; zaměstnavatel je povinen v něm uvést důvody změny svého rozhodnutí. Zaměstnanec je pak povinen bez zbytečného odkladu výdělečnou činnost skončit způsobem vyplývajícím pro její skončení z příslušných právních předpisů.
(3) Omezení stanovené v odstavci 1 se nevztahuje na výkon vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké činnosti.
(4) Ustanovení odstavců 2 a 3 se použijí, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak.
Gabrielo, co po nás chcete? Abychom vás naváděli k obcházení zákonů?
Pokud existuje služba fyzio do domu, tak si jí zřiďte a na černo si vozte klienty kam uznáte za vhodné. Oficiálně nemůžete domů ani do nebytových prostor nezkolaudovaných pro vaši činnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.