Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Začátek podnikání

Od: gabriela* odpovědí: 12 změna:
Dobrý den. Chtěla jsem Vás požádat o radu a o pár informací. Chtěla bych začít podnikat v oboru fyzioterapie. Předpokládám, že má první cesta by měla být tedy na živnostenský úřad, kde musím nejprve podat žádost. Jde mi o to, jestli si klienta potom můžu pozvat do nebytových prostor, které budu mít v nájmu, ale nebudou jako klasická rehabilitace. Ta už musí splňovat určité podmínky. Takže místo toho, abych si klienta pozvala domů, nebo přijela k němu domů, pozvu ho do nějakých jiných prostor. Byl by tohle nějaký problém? A dále by mě zajímalo, jakým způsobem evidovat příjmy a výdaje, jestli jd třeba vést účetnictví, popřípadě jaké. Jestli musím klientovi potom vydat účtenku (EET). Podnikat bych určitě začala ke své práci, takže sociální a zdravotní za mě bude odvádět můj zaměstnavatel. Take by me zajimalo,jestli musim mit svoleni od sveho zamestnavatele,kdyz zacnu podnikat ve stejnem oboru,jako jsem zamestnana. A ještě by mě zajímalo, jestli je nějak daný roční příjem kvůli odvodu daní, nebo se daně již platí vždy
Moc děkuji a přeji hezký den.
S pozdravem
Gabriela
doplněno 13.02.19 22:16: Děkuji za odpovědi. S účetnictvím jsem počítala. Chtěla jsem se spíš ujistit. K tem prostorům. Nebude to žádná rehabilitace. Člověk z ulice se dovnitř nedostane. Existuje služba fyzio do domu. Takový fyzio taky nemá nikde rehabilitaci jako takovou. Na tohle jediné nemůžu bohužel nikde najít odpověď. Nevite tedy náhodou,kde bych ji mohla získat?
Moc děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den. Vaše budoucí živnost je vázaná, předpokládám, že máte potřebné vzdělání. Co se týká povolení od vašeho zaměstnavatele, musíte se mrknout do vaší pracovní smlouvy, kterou s ním máte uzavřenou. Fyzioterapii byste měla vedlejší činnost, takže na vás by se nevztahovaly povinné měsíční zálohy na sociální a zdravotní pojištění, to byste platila až podle ročních výdělků dle přehledů, které byste odevzdávala na sociální správu a zdravotní pojišťovnu. Účetnictví stačí vést jednoduché - příjmy, výdaje, závazky, pohledávky, pokladna, banka, majetek. U EET je nutné zjistit, jestli do něho fyzioterapie spadá. Víc neporadím.

dane
hodnocení

0x

- zálohy na pojištění při vedlejší činnosti se neplatí pouze první rok, doplatí se vše po podání daňového přiznání

- jednoduché účetnictví již dávno neexistuje

- nedaňový limit není, budete platit z každé koruny

- pravděpodobně bude pro vás výhodnější? výdajový paušál

-z nezkolaudovaných daňových prostor by byl problém a to veliký. Musíte uvést adresu provozovny. Nevím jak by to bylo, kdybyste chodila jen po klientech k nim domů

- zaměstnavatel vám musí dát souhlas k podnikání

Víc mě nenapadá, když tak se ptejte. Vlastně ano - přečíst/nastudovat zákony.

doplněno 14.02.19 15:51:

dodatek - nezkolaudované prostory pro fyzioterapii

Ona nechce využívat nezkolaudovaných daňových prostor, ale nebytové prostory. To je v pořádku, naopak některé profese nelze provozovat v bytě. Ale netuším, jaké podmínky musí splňovat prostor pro fyzioterapii.

gabriela*
hodnocení

Přesně tak. Budou to nebytového prostory. Nebude to ale veřejně přístupná rhb. Jen místo toho,abych přijela ke klientovi domů(což lze),vemu ho tam. Nevím,jestli bych si mohla klienta pozvat třeba i domů.

iz*
hodnocení

0x

Ano, k zamýšlené činnosti potřebujete před vyřízením živnostenského oprávnění souhlas zaměstnavatele.

doplněno 14.02.19 21:02:

@Jedibabicka,

já to také beru jako souhlas k vykonávání výdělečné činnosti. Ovšem k čemu by si někdo vyřizoval živnostenské oprávnění, pokud by v tom oboru nemínil podnikat? Vyřizovat oprávnění a riskovat, že pak zaměstnavatel neudělí souhlas mi také nepřijde "dvakrát rozumné".

gabriela*
14.02.19 08:24
hodnocení

Dekuji

Myslela jsem, že souhlas zaměstnavatele je nutný až k výkonu výdělečné činnosti - ne pro vyřízení ŽO. Ale můžu se mýlit, já si ho zařizovala před X lety.

torrrent*

To je někde v zákoně? Já jsem osvč vedlejší při HPP a nikoho jsem o svolení nežádal.

ZP § 304

(1) Zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.

(2) Jestliže zaměstnavatel souhlas podle odstavce 1 odvolá, musí být odvolání písemné; zaměstnavatel je povinen v něm uvést důvody změny svého rozhodnutí. Zaměstnanec je pak povinen bez zbytečného odkladu výdělečnou činnost skončit způsobem vyplývajícím pro její skončení z příslušných právních předpisů.

(3) Omezení stanovené v odstavci 1 se nevztahuje na výkon vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké činnosti.

(4) Ustanovení odstavců 2 a 3 se použijí, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak.

torrrent*
Tak to se tyka pouze toho kdyz chci podnikat ve stejnem oboru. To nepodnikam takze souhlas neni treba

dane
hodnocení

0x

Gabrielo, co po nás chcete? Abychom vás naváděli k obcházení zákonů?

Pokud existuje služba fyzio do domu, tak si jí zřiďte a na černo si vozte klienty kam uznáte za vhodné. Oficiálně nemůžete domů ani do nebytových prostor nezkolaudovaných pro vaši činnost.

gabriela*
hodnocení

Rozhodně nechci ani po vás,ani po nekom jiným,aby mě radil,jak obcházet zákony. Kdybych chtěla obcházet zákony,tak se tady nebudu ptát,jak to má být. Nechci nic dělat na černo. Proto jsem si dovolila tady požádat o radu. Děkuji za odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]