Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mohli byste uvést příklad pasivní agresivity? Aktivní bych si dokázala představit hned, ale u pasivní nevím.
Děkuji
Jasně. Je mi to jedno!
Osoby s pasivně agrasivním chováním často trucují a při nesouhlasu se raději stahují, což je jejich obvyklý způsob, jak se vypořádat s narůstající zlostí. Spíše než vyjádřit své negativní emoce přímo (například během hádky), použijí raději fráze jako "jasně"nebo "je mi to jedno", aby přímou komunikaci co nejdříve ukončily.
Nejsem naštvaný, nezlobím se.
Pasivně agresivní člověk často věří, že jeho život by byl horší, kdyby ostatní lidé věděli o jeho vzteku, takže se ve velké míře spoléhá na popření svých emocí. Pocity vzteku nemusí být uvědomované ani člověkem samotným, a to z toho důvodu, že cítit zlost je pro něj nepřípustné. Velmi často jej však prozradí rozpor mezi jeho verbální a neverbální komunikací, která se kontroluje podstatně obtížněji.
Nevěděl jsem, že to chceš hned.
Dočasná spolupráce je pasivně agresivní strategie, při které osoba slovně souhlasí s úkolem, ale zdržuje jeho splnění. Zatímco každý čas od času prokrastinuje, pasivně agresivní člověk svým zdržováním své okolí záměrně rozčiluje.
Nevěděl jsem, že to chceš takto.
Trošku sofistikovanější strategie je úmyslná neschopnost. Tuto strategii používají takové pasivně agresivní osobnosti, pro které je pouhé zdržování málo zajímavé. Udělat svěřený úkol nebo vykonat požadavek včas, ale neakceptovatelným způsobem jim přináší větší uspokojení a často s sebou nese i větší škodu. Teenager, který vysává tak důkladně, že po něm zůstávají rýhy v dřevěné podlaze. Otrávený kolega, který posílá přílohu emailu v nečitelném formátu, aby se "pomstil"těm, kteří si dovolili jej obtěžovat. Na žádost o vysvětlení obvykle odpovídají tvrzením, že jsou Vaše požadavky prostě příliš vysoké nebo že musí být všechno jen podle Vás.
Nerozumíš vtipu?
Pasivně agresivní chování se může projevovat v dvojsmyslných vtipech, ve kterých se skrývá nepříjemná narážka nebo urážka. Pokud však jejich krutý vtip nebo sarkasmus překoná určitou hranici a jsou konfrontováni, snaží se sami hrát oběť s tím, že dotyčný nerozumí vtipu.
Já jenom říkám
Stejně jako jejich sarkastický humor někdy odhalí více z jejich zlosti, než by sami připustili, čas od času brání pasivně agresivní osoba svá nepřátelská slova frází "já jenom říkám". Touto větou se snaží popřít negativní pocity, ačkoliv zároveň potvrzuje její nepřátelský obsah.
tlak na soupeře přehazováním aktivity na jeho stranu. Někdo za vámi přijde a něco po vás chce a vy mu odpovíte :
Můžeš mi nějak rozumě vysvětlit, proč bych to měla dělat?
Taková otázka může být vyslovená úplně v klidu, ale přesto je hodně agresivní. Všiměte si, co všechno v ní vlastně je. Žadatele označujete za neinteligentního, jeho požadavek považujete za úplnou zbytečnost a splnění požadavku kategoricky odmítáte už předem.
No tak třeba budete nutně potřebovat k počítači, ale nějaká vaše kolegyně před ním bude sedět a míchat si v hrnku lžičkou a usmívat se jako měsíček. (předpokládejme že prostě nemáte jiný počítač k dispozici). A co uděláte? Vůbec nic nezmůžete - protože to by jinak byla vaše agresivita. Takže ona vám znemožní pracovat, vyřídit mejly a tak a ještě se u toho skvěle pobaví jak škemráte a zkoušíte jí uplatit sliby- to je PA.
Já si to představuji jako jedovatost, jízlivost, slovní srážení druhého. Třeba s úsměvem, takže jaksi skrytě. Taky jsem četla, že lidé, co si okusují nehty, mají v sobě skrytou agresivitu.
Bať, bať. Stalo se, když jeden tmavej azulant v autobuse v Kostelci nad Orlicí sedl do prostředních dveří na schůdky, mlčel, tvářil se zle a že nikoho ven nepustí. Řidič se bál kofliktu, tak lidi pouštěl předem. Tam je azylové zařízení, a mnozí jeho klienti jsou frustrovaní, byť mohou ven. Přiznám se, že jsem se bála, že udeří. Ta agresivita mu čišela z očí. Dokonce vrčel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.